Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Жилищата в Пловдив, Варна и Бургас в края на 2021 г. - анализ

2021-11-12   |  Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES

Днес правим преглед на развитието на жилищните пазари в 3-те най-големи града след София през 2021 г. Вижте какво показват данните на BULGARIAN PROPERTIES за Пловдив, Варна и Бургас:

----

Жилищните пазари в трите най-големи областни града след столицата София завършват 2021 г. напълно възстановени от COVID кризата.

Най-бърз темп на развитие бележи Пловдив, където ръстовете на цените и цялостната активност на пазара се възвърнаха до предкризисните си нива и дори успяха да ги надминат. В това отношение Пловдив следва плътно тенденциите, които характеризират най-големия пазар в страната - София.

Двата морски града са с малко по-бавен темп на възстановяване и вероятно ускореният растеж на цените при тях ще се усети през следващата година.

ПЛОВДИВ

Средната цена на жилищата в Пловдив през 3-тото тримесечие по данни на BULGARIAN PROPERTIES е 850 евро/кв.м. при 808 евро/кв.м. година по-рано.

Това представлява годишен ръст от 5.2%, сходен с този от преди пандемията. Цените в Пловдив вече достигнаха нивата от 2008 г., но все още са по-ниски от тези във Варна и Бургас.

Пловдив е и един от първенците по нарастване на обема от реализирани продажби през 2021 г.. Данните на Агенцията по вписванията сочат, че за деветмесечието са вписани 13 232 продажби, което е с 37% повече спрямо обема за същия период на миналата година и 30% повече спрямо 2019 г.

Новото строителство за поредна година е най-предпочитано от купувачите и бележи възход. Издадените разрешителни за строителство на нови жилищни сгради са сходни с тези от 2020 г., но броят на жилищата в тях нараства.

Вижте още в интервю с изпълнителния директор на BULGARIAN PROPERTIES във в-к Марица, Пловдив

ВАРНА

Във Варна средната цена през 3-тото тримесечие е 885 евро/кв.м. при 860 евро/кв.м. година по-рано. Измереният годишен ръст на цените на жилищата в морската столица е около 3%.

Сделките в морската столица нарастват с около 20% на годишна база, както спрямо 2020 г., така и спрямо 2019 г. Това сочат данните на Агенцията по вписванията.

Официалната статистика още сочи спад в издадените разрешителни за строеж. За жилищни сгради техният брой е 394 през 2021 г. при 426 за 2020 г.

БУРГАС

В Бургас средната цена достигна 900 евро/кв.м. през 3-тото тримесечие и е само с около 1.2% по-висока от тази през 2020 г. (890 евро/кв.м.). Това нарежда Бургас на последно място по ръст на цените на имотите в големите градове за тази година.

Същевременно обаче регистрираните продажби в Агенцията по вписванията са с около 40% повече от тези през 2020 г. и с около 25% повече от 2019 г., което показва, че пазарът в Бургас е активен.

Активността се потвърждава и от данните за издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради. През 2021 г. те са 386 спрямо 285 през 2020 г., което е ръст с 35% на годишна база.

Разгледайте нашите оферти в Пловдив, Варна и Бургас

Сподели
Кенар Резидънс - сграда на бул. Сливница и ул. Д. Петков
Този нов вълнуващ проект е перфектният избор за динамично живеещия човек в столицата. Градски комфорт, централна локация и качествено строителство! Кенар Резидънс се намира на кръстовището на бул. Сливница и ул. Д. Петков, на границата между кварталите Банишора и Зона Б-18 в широкия център на София. Изберете своя нов дом тук!
Вижте още
Комплекс AURA - семейни жилища в кв. Кръстова вада
Заповядайте да закупите жилище в този луксозен жилищен комплекс с разнообразие от апартаменти с 1, 2, 3, 4 спални, просторни мезонети и разкошни пентхауси, офис помещения клас А, фитнес и търговски площи на партера, зона за релакс със СПА процедури, детски кът и просторен вътрешен парк! Какво повече може да искате за съвременен градски живот?


Комплекс AURA ви очаква!
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Полина Стойкова и Магдалена Тошева за NOVA TV: Само за година жилищата в София са поскъпнали с 23%

До рекордни нива достигнаха офертите на пазара на имоти в столицата в края на годината, отчитат брокерите. Само за година жилищата в София са поскъпнали с 23%. А офертите са далеч по-високи от тези при предишния пик - през 2008 година.

В същото време заради инфлацията брокерите отчитат първи признаци на охлаждане и отдръпване на клиентите от пазара. Достигнат ли е пикът и накъде ще ...

25 Ноември, 2022
Медиите за нас
Колко достъпни са жилищата в София?

в София.

"Тези данни идват след отбелязаното забавяне на п...

23 Ноември, 2022
Медиите за нас
Полина Стойкова пред Дарик: Моментът е подходящ за продажба на имот

През 2022 г. ръстовете на цените на имотния пазар бяха рекордни, но темповете вече се успокояват.

Наблюдава се и отдръпване на част от купувачите, тъй като цените вече достигнаха нива, недостъпни за много хора.

Това заяви в рубриката "Портфейл" на Дарик радио изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова.

Другият процес, който вече се...

22 Ноември, 2022
Медиите за нас
Имотният пазар през 2022 г. - участие на Полина Стойкова по БНТ (видео)

Имотният пазар в столицата в края на 2022 година е с рекорден ръст на цените. Вижте коментара на Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES, в предаването Бизнес.БГ по БНТ.Голямото поскъпване при имотите се дължи основно на високата инфлация. Реалният растеж на цените, след приспадане на инфлацията, е в рамките на около 6% в София, което е близо...

21 Ноември, 2022

Изпратете запитване