Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Жилищата в Пловдив, Варна и Бургас в края на 2021 г. - анализ

2021-11-12   |  Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES

Днес правим преглед на развитието на жилищните пазари в 3-те най-големи града след София през 2021 г. Вижте какво показват данните на BULGARIAN PROPERTIES за Пловдив, Варна и Бургас:

----

Жилищните пазари в трите най-големи областни града след столицата София завършват 2021 г. напълно възстановени от COVID кризата.

Най-бърз темп на развитие бележи Пловдив, където ръстовете на цените и цялостната активност на пазара се възвърнаха до предкризисните си нива и дори успяха да ги надминат. В това отношение Пловдив следва плътно тенденциите, които характеризират най-големия пазар в страната - София.

Двата морски града са с малко по-бавен темп на възстановяване и вероятно ускореният растеж на цените при тях ще се усети през следващата година.

ПЛОВДИВ

Средната цена на жилищата в Пловдив през 3-тото тримесечие по данни на BULGARIAN PROPERTIES е 850 евро/кв.м. при 808 евро/кв.м. година по-рано.

Това представлява годишен ръст от 5.2%, сходен с този от преди пандемията. Цените в Пловдив вече достигнаха нивата от 2008 г., но все още са по-ниски от тези във Варна и Бургас.

Пловдив е и един от първенците по нарастване на обема от реализирани продажби през 2021 г.. Данните на Агенцията по вписванията сочат, че за деветмесечието са вписани 13 232 продажби, което е с 37% повече спрямо обема за същия период на миналата година и 30% повече спрямо 2019 г.

Новото строителство за поредна година е най-предпочитано от купувачите и бележи възход. Издадените разрешителни за строителство на нови жилищни сгради са сходни с тези от 2020 г., но броят на жилищата в тях нараства.

Вижте още в интервю с изпълнителния директор на BULGARIAN PROPERTIES във в-к Марица, Пловдив

ВАРНА

Във Варна средната цена през 3-тото тримесечие е 885 евро/кв.м. при 860 евро/кв.м. година по-рано. Измереният годишен ръст на цените на жилищата в морската столица е около 3%.

Сделките в морската столица нарастват с около 20% на годишна база, както спрямо 2020 г., така и спрямо 2019 г. Това сочат данните на Агенцията по вписванията.

Официалната статистика още сочи спад в издадените разрешителни за строеж. За жилищни сгради техният брой е 394 през 2021 г. при 426 за 2020 г.

БУРГАС

В Бургас средната цена достигна 900 евро/кв.м. през 3-тото тримесечие и е само с около 1.2% по-висока от тази през 2020 г. (890 евро/кв.м.). Това нарежда Бургас на последно място по ръст на цените на имотите в големите градове за тази година.

Същевременно обаче регистрираните продажби в Агенцията по вписванията са с около 40% повече от тези през 2020 г. и с около 25% повече от 2019 г., което показва, че пазарът в Бургас е активен.

Активността се потвърждава и от данните за издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради. През 2021 г. те са 386 спрямо 285 през 2020 г., което е ръст с 35% на годишна база.

Разгледайте нашите оферти в Пловдив, Варна и Бургас

Сподели
Tech Park Residence - последни налични жилища!
Възползвайте се от възможността да закупите от последните налични жилища в хитовия комплекс Tech Park Residence! Градски жилища в сграда от ново поколение във финален етап на изграждане. Завършване през пролетта на 2023 г. Бързо развиващ се район - точно до София Тех Парк, близо до The Mall, множество офис сгради и бъдеща метростанция.

Изберете своя нов дом тук!
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Стартираха продажбите в сгради Е и Ж на Central Park

По-малко от година след старта на първта фаза на проекта, в продажба са две от новите сгради, които са част от втората фаза на мащабния комплекс Central Park в кв. Банишора!

Възползвайте се от възможността да изберете първи от апартаментите в сгради Е и Ж!

Разполагаме с разнообразие от двустайни апаратменти на отлични цени!

Обадете се още сега на тел: 0...

18 Май, 2023
последни новини
Кредитите в България най-евтини в ЕС

Напук на предупрежденията, че кредитният бум у нас носи рискове, заемите продължават да поевтиняват. Трети месец лихвите по ипотечните заеми в България са най-ниски в целия Европейски съюз.

За март средният лихвен процент по потребителски кредити в левове намалява с 0,13 пр. п., до 8,25%, а годишният процент на разходите (ГПР) по тези кредити - с 0,12 пр. п., до 8,76%.

17 Май, 2023
Фирмени
Брокери на месец май 2023

Топлите месеци са тук, а имотният пазар е в отлична форма!

Доказателство за това са победителите в месечната ни класация – колеги от офиси в различни офиси от страната, които специализират в продажбата на най-разнообразни имоти – от ново строителство до селски и ваканционни имоти, парцели и бизнес имоти. Всички те успяха да постигнат удивителни резултати и да направят месец април по...

03 Май, 2023
Медиите за нас
Полина Стойкова по Bloomberg TV: Ръстът на цените на имотния пазар в България се забавя

Пазарът на недвижими имоти отбеляза много силно начало на годината на фона на минорните нагласи, които имахме в края на 2022, когато пазарът беше затихнал. Сега е налице търсене, леко увеличение на предлагането, което липсваше през миналата година и съответно постигане на нов баланс, при който активно се сключват сделки. Това каза Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES, в п...

02 Май, 2023

Изпратете запитване