Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Актуално за пазара на селски къщи - интервю нa Investor.bg с Полина Стойкова

2022-09-15   |  Божидарка Чобалигова, Investor.bg

Вижте едно интервю на изпълнителния директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова за актуалните тенденции на пазара на селски имоти, на който традиционно имаме силно присъствие и преки наблюдения. Интервюто взе Божидарка Чобалигова от Investor.bg.


Пандемията възроди интереса към селските къщи у нас през 2020 и 2021 г., тъй като за много работещи от разстояние хора те се превърнаха в идеална възможност за бягство от града и за живот на по-голяма площ и по-близо до природата. Тенденцията все повече хора от града да се насочват към селата обаче се запазва и през 2022 г. въпреки относителното затихване на COVID-19, макар че през второто тримесечие и в този сегмент се е усетило забавяне в унисон с общата тенденция на пазара.

„Къщи, чиито цени, състояние и местоположение са в рамките на очакванията на купувачите, се продават много бързо“, коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties. Забавянето на сделките през второто тримесечие тя обяснява с общите фактори, които действат на пазара, като ускоряването на инфлацията, войната в Украйна, както и със значително по-ограниченото предлагане в сравнение с миналата година. От юли насам обаче темпът на продажбите се е ускорил и има очаквания, че ще навакса забавянето между април и юни.

Българите са основните купувачи на селски къщи, но не липсват случаи на покупки на такива имоти и от чужденци – поляци, датчани, нидерландци, германци, съсредоточени основно в селата около Стара Загора и Велико Търново. В селата около София и Пловдив купувачите са основно българи.

„Тези хора вероятно са обмисляли покупка на селска къща още преди пандемията, но тя им даде добър повод да предприемат стъпка в тази посока. След това хората оцениха възможностите, които предоставя притежаването на собствена къща на село от гледна точка на качество на живот и достъпност с подобряването на пътищата и факта, че сега повече хора имат автомобили и могат да пътуват всеки уикенд“, отбелязва Стойкова.

Доминацията на българите сред купувачите на селски къщи е преобръщане на тенденцията от първото десетилетие на новия век, когато чужденци, главно британци, масово се сдобиваха с имоти в българските села.

„В следващото десетилетие поради липса на интерес този пазар беше потиснат, почти нищо не се случваше на него и цените бяха намалели значително“, отбелязва Стойкова. След началото на пандемията обаче обемите от сделки нарастват, а с това и цените.


През второто тримесечие средната цена на закупените селски къщи достига 46 100 евро, което е лек спад спрямо 48 500 евро в първите три месеца на годината, сочат данните на Bulgarian Properties. За сравнение, в периода преди COVID сделки със селски имоти са се сключвали на цени между 20 хил. и 25 хил. евро, т.е. за две години цените са нараснали почти двойно. Тази година селските къщи се продават с около 10 хил. евро повече в сравнение с миналата година, което е поскъпване с 15%, показват още данните на агенцията.

Цените на селските къщи варират в зависимост от локацията им и нуждата от ремонт. Тези в ценовия диапазон до 40 хил. евро се нуждаят от ремонт преди нанасяне, докато преди две години за същата сума е можело да се намери напълно готова къща, казва Стойкова. Готовите за обитаване къщи са на цени между 70 хил. и 100 хил. евро в зависимост от района, като 100 хил. евро е таванът, който купувачите са склонни да приемат, за да се сдобият с имот на село. В тази категория не влизат комплексите от къщи ново строителство около големите градове като София и Пловдив, уточнява Стойкова.

Купувачите с по-скромни бюджети се насочват към по-евтини къщи в Югоизточна и Северозападна България около градове като Монтана, Ловеч. „През второто тримесечие успяхме да продадем някои по-стари къщи, които бяха застояли на пазара, на цена между 5000 и 12 хил. евро“, отбелязва Стойкова. И допълва, че вече се усеща голямо разминаване в очакванията на продавачите и купувачите, което също е довело до отдръпване на част от хората от втората група в последните месеци. „Някои от купувачите се насочиха към по-евтини райони и пазарът леко се балансира. Ако цените на залежалите имоти се коригират, те започват да намират нови собственици“, коментира Стойкова.


Сред най-популярните райони за покупка на селски имоти тя отличава селата около Велико Търново, включително около Габрово, Дряново, Троян, където са съсредоточени около 30% от сделките със селски къщи на Bulgarian Properties. Засилен интерес има и около селата край Пловдив и Пазарджик, около Стара Загора и в районите близо до морето като Варна, Добрич и Балчик.

Купувачите на къщи в села на двайсетина километра от големи градове като София, Пловдив, Стара Загора и Велико Търново използват имота си за постоянно живеене и ако не работят от разстояние, пътуват всеки ден до работа с кола. Заради големия интерес към села с бърз достъп до София и Пловдив в тези райони вече е започнало изграждането на къщи ново строителство.

За хората, търсещи имот на село, най-важно е то да разполага с целогодишен добър достъп, да има ток и вода. Големината на двора и на къщата също са от значение, като най-голям интерес привличат двуетажни къщи с площ между 120 и 130 кв. м и три спални, отбелязва Стойкова. Купувачите са предимно млади семейства с деца, търсещи спокойствие в близост до големия град.

Разгледайте нашите оферти за селски къщи

Продайте къща на село с нас! Офиси в цялата страна

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Брокери на месец юни 2023

Ето че вече е юни и уверено вървим към края на първото полугодие на тази година!

След празничния май, в който имахме повече почивни дни и по-чести прекъсвания на работния процес, очакваме засилена активност през новия месец и нови успешни сделки за нашите клиенти.

За тях ще се погрижи целият екип на BULGARIAN PROPERTIES, който вече 20 години дава всичко от себе си, з...

02 Юни, 2023
последни новини
Стартираха продажбите в сгради Е и Ж на Central Park

По-малко от година след старта на първта фаза на проекта, в продажба са две от новите сгради, които са част от втората фаза на мащабния комплекс Central Park в кв. Банишора!

Възползвайте се от възможността да изберете първи от апартаментите в сгради Е и Ж!

Разполагаме с разнообразие от двустайни апаратменти на отлични цени!

Обадете се още сега на тел: 0...

18 Май, 2023
последни новини
Кредитите в България най-евтини в ЕС

Напук на предупрежденията, че кредитният бум у нас носи рискове, заемите продължават да поевтиняват. Трети месец лихвите по ипотечните заеми в България са най-ниски в целия Европейски съюз.

За март средният лихвен процент по потребителски кредити в левове намалява с 0,13 пр. п., до 8,25%, а годишният процент на разходите (ГПР) по тези кредити - с 0,12 пр. п., до 8,76%.

17 Май, 2023
Фирмени
Брокери на месец май 2023

Топлите месеци са тук, а имотният пазар е в отлична форма!

Доказателство за това са победителите в месечната ни класация – колеги от офиси в различни офиси от страната, които специализират в продажбата на най-разнообразни имоти – от ново строителство до селски и ваканционни имоти, парцели и бизнес имоти. Всички те успяха да постигнат удивителни резултати и да направят месец април по...

03 Май, 2023

Изпратете запитване