Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Актуално за пазара на селски къщи - интервю нa Investor.bg с Полина Стойкова

2022-09-15   |  Божидарка Чобалигова, Investor.bg

Вижте едно интервю на изпълнителния директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова за актуалните тенденции на пазара на селски имоти, на който традиционно имаме силно присъствие и преки наблюдения. Интервюто взе Божидарка Чобалигова от Investor.bg.


Пандемията възроди интереса към селските къщи у нас през 2020 и 2021 г., тъй като за много работещи от разстояние хора те се превърнаха в идеална възможност за бягство от града и за живот на по-голяма площ и по-близо до природата. Тенденцията все повече хора от града да се насочват към селата обаче се запазва и през 2022 г. въпреки относителното затихване на COVID-19, макар че през второто тримесечие и в този сегмент се е усетило забавяне в унисон с общата тенденция на пазара.

„Къщи, чиито цени, състояние и местоположение са в рамките на очакванията на купувачите, се продават много бързо“, коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties. Забавянето на сделките през второто тримесечие тя обяснява с общите фактори, които действат на пазара, като ускоряването на инфлацията, войната в Украйна, както и със значително по-ограниченото предлагане в сравнение с миналата година. От юли насам обаче темпът на продажбите се е ускорил и има очаквания, че ще навакса забавянето между април и юни.

Българите са основните купувачи на селски къщи, но не липсват случаи на покупки на такива имоти и от чужденци – поляци, датчани, нидерландци, германци, съсредоточени основно в селата около Стара Загора и Велико Търново. В селата около София и Пловдив купувачите са основно българи.

„Тези хора вероятно са обмисляли покупка на селска къща още преди пандемията, но тя им даде добър повод да предприемат стъпка в тази посока. След това хората оцениха възможностите, които предоставя притежаването на собствена къща на село от гледна точка на качество на живот и достъпност с подобряването на пътищата и факта, че сега повече хора имат автомобили и могат да пътуват всеки уикенд“, отбелязва Стойкова.

Доминацията на българите сред купувачите на селски къщи е преобръщане на тенденцията от първото десетилетие на новия век, когато чужденци, главно британци, масово се сдобиваха с имоти в българските села.

„В следващото десетилетие поради липса на интерес този пазар беше потиснат, почти нищо не се случваше на него и цените бяха намалели значително“, отбелязва Стойкова. След началото на пандемията обаче обемите от сделки нарастват, а с това и цените.


През второто тримесечие средната цена на закупените селски къщи достига 46 100 евро, което е лек спад спрямо 48 500 евро в първите три месеца на годината, сочат данните на Bulgarian Properties. За сравнение, в периода преди COVID сделки със селски имоти са се сключвали на цени между 20 хил. и 25 хил. евро, т.е. за две години цените са нараснали почти двойно. Тази година селските къщи се продават с около 10 хил. евро повече в сравнение с миналата година, което е поскъпване с 15%, показват още данните на агенцията.

Цените на селските къщи варират в зависимост от локацията им и нуждата от ремонт. Тези в ценовия диапазон до 40 хил. евро се нуждаят от ремонт преди нанасяне, докато преди две години за същата сума е можело да се намери напълно готова къща, казва Стойкова. Готовите за обитаване къщи са на цени между 70 хил. и 100 хил. евро в зависимост от района, като 100 хил. евро е таванът, който купувачите са склонни да приемат, за да се сдобият с имот на село. В тази категория не влизат комплексите от къщи ново строителство около големите градове като София и Пловдив, уточнява Стойкова.

Купувачите с по-скромни бюджети се насочват към по-евтини къщи в Югоизточна и Северозападна България около градове като Монтана, Ловеч. „През второто тримесечие успяхме да продадем някои по-стари къщи, които бяха застояли на пазара, на цена между 5000 и 12 хил. евро“, отбелязва Стойкова. И допълва, че вече се усеща голямо разминаване в очакванията на продавачите и купувачите, което също е довело до отдръпване на част от хората от втората група в последните месеци. „Някои от купувачите се насочиха към по-евтини райони и пазарът леко се балансира. Ако цените на залежалите имоти се коригират, те започват да намират нови собственици“, коментира Стойкова.


Сред най-популярните райони за покупка на селски имоти тя отличава селата около Велико Търново, включително около Габрово, Дряново, Троян, където са съсредоточени около 30% от сделките със селски къщи на Bulgarian Properties. Засилен интерес има и около селата край Пловдив и Пазарджик, около Стара Загора и в районите близо до морето като Варна, Добрич и Балчик.

Купувачите на къщи в села на двайсетина километра от големи градове като София, Пловдив, Стара Загора и Велико Търново използват имота си за постоянно живеене и ако не работят от разстояние, пътуват всеки ден до работа с кола. Заради големия интерес към села с бърз достъп до София и Пловдив в тези райони вече е започнало изграждането на къщи ново строителство.

За хората, търсещи имот на село, най-важно е то да разполага с целогодишен добър достъп, да има ток и вода. Големината на двора и на къщата също са от значение, като най-голям интерес привличат двуетажни къщи с площ между 120 и 130 кв. м и три спални, отбелязва Стойкова. Купувачите са предимно млади семейства с деца, търсещи спокойствие в близост до големия град.

Разгледайте нашите оферти за селски къщи

Продайте къща на село с нас! Офиси в цялата страна

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Помислете за следващото лято - купете си собствен имот на морето!
Наслаждавайте се на слънчевите летни дни в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Полина Стойкова и Магдалена Тошева за NOVA TV: Само за година жилищата в София са поскъпнали с 23%

До рекордни нива достигнаха офертите на пазара на имоти в столицата в края на годината, отчитат брокерите. Само за година жилищата в София са поскъпнали с 23%. А офертите са далеч по-високи от тези при предишния пик - през 2008 година.

В същото време заради инфлацията брокерите отчитат първи признаци на охлаждане и отдръпване на клиентите от пазара. Достигнат ли е пикът и накъде ще ...

25 Ноември, 2022
Медиите за нас
Колко достъпни са жилищата в София?

в София.

"Тези данни идват след отбелязаното забавяне на п...

23 Ноември, 2022
Медиите за нас
Полина Стойкова пред Дарик: Моментът е подходящ за продажба на имот

През 2022 г. ръстовете на цените на имотния пазар бяха рекордни, но темповете вече се успокояват.

Наблюдава се и отдръпване на част от купувачите, тъй като цените вече достигнаха нива, недостъпни за много хора.

Това заяви в рубриката "Портфейл" на Дарик радио изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова.

Другият процес, който вече се...

22 Ноември, 2022
Медиите за нас
Имотният пазар през 2022 г. - участие на Полина Стойкова по БНТ (видео)

Имотният пазар в столицата в края на 2022 година е с рекорден ръст на цените. Вижте коментара на Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES, в предаването Бизнес.БГ по БНТ.Голямото поскъпване при имотите се дължи основно на високата инфлация. Реалният растеж на цените, след приспадане на инфлацията, е в рамките на около 6% в София, което е близо...

21 Ноември, 2022

Изпратете запитване