Индекси на BULGARIAN PROPERTIES на цените на имотите - януари 2013 г.

2013-02-06   |  Полина Стойкова, оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES

Станахме свидетели на много динамичен и обещаващ първи месец на новата година, който затвърди положителните тенденции от втората половина на 2012 г. Пазарът започна да се възстановява и ние очакваме това да доведе до повече сделки през 2013 г. Цените ще останат на сегашните ниски нива, предлагайки отлични възможности за покупка на имот през 2013 г.

Цените в София и Варна са малко под нивата, регистрирани в началото на 2012. Като цяло, активността на градския пазар нараства, тъй като купувачите се завръщат на пазара, за да закупят първи дом или да го сменят с по-престижен имот. Цените в Слънчев бряг и Банско започнаха да набират сила, подкрепени от интереса на чуждестранните купувачи и активния зимен сезон. Много атрактивните цени в Банско (започващи от 300 евро/кв.м.) най-накрая върнаха интереса на купувачите и сега имаме купувачи от различни националности, които търсят да закупят имот в най-големия ски ни курорт (сред които основните групи са българи, британци и руснаци).

Индексите на BULGARIAN PROPERTIES измерват офертните цени на апартаментите в 4 основни локации – София, Варна, Слънчев бряг и Банско. Целта е да се предостави актуална информация за тенденциите на пазара в най-големите градове в страната и на пазара на ваканционни имоти.

Основните показатели за всеки индекс през януари 2013 г. са, както следва:

София
• Промяна през последния месец: +1.80%
• Промяна през последните 12 месеца: -1.38%
• Промяна в сравнение с пиковата стойност: -43.14%

Индексът на BULGARIAN PROPERTIES за офертните цени на апартаментите в София за януари 2013 г. е 56.86 процентни пункта. Средната месечна офертна цена на апартаментите в столицата през януари е 850 Евро/кв.м.

Варна
• Промяна през последния месец: : +0.63%
• Промяна през последните 12 месеца: -2.16%
• Промяна в сравнение с пиковата стойност: -40.49%

Индексът на BULGARIAN PROPERTIES за офертните цени на апартаментите във Варна за януари 2013 г. е 59.51 процентни пункта. Средната месечна офертна цена на апартаментите във втория по големина град в страната е 886 Евро/кв.м.

Слънчев бряг
• Промяна през последния месец: -2.22%
• Промяна през последните 12 месеца: +21.86%
• Промяна в сравнение с пиковата стойност: -34.86%

Индексът на BULGARIAN PROPERTIES за офертните цени на апартаментите в Слънчев бряг за януари 2013 г. е 65.14 процентни пункта. Средната месечна офертна цена на апартаментите в най-големия ни морски курорт е 789 Евро/кв.м.

Банско
• Промяна през последния месец: +2.24%
• Промяна през последните 12 месеца: +7.18%
• Промяна в сравнение с пиковата стойност: -51.74%

Индексът на BULGARIAN PROPERTIES за офертните цени на апартаментите в Банско за януари 2013 г. е 48.26 процентни пункта. Средната месечна офертна цена на апартаментите в най-големия ни ски курорт е 617 Евро/кв.м.

Следващият преглед на индексите на BULGARIAN PROPERTIES ще бъде публикуван на 6 март 2013 г.

За повече информация или за да получите последните ни анализи на пазара, моля свържете се с нас на тел. 02 9 11 50 или ни изпратете имейл.

Информация за индексите на BULGARIAN PROPERTIES и методологията

Разгледайте архива с индексите на BULGARIAN PROPERTIES за предишни месеци

---
Авторски права: 2013 Бългериан Пропертис ООД. Всички права запазени. За повече информация или съвет, моля свържете се с нас на тел. 02 9 11 50 или ни пишете на имейл: info@bulgarianproperties.com. Използването на тази статия от трети страни е разрешено само ако източникът www.BulgarianProperties.bg и Авторът на статията бъдат надлежно цитирани. Данните в този материал са събрани от Автора и от Бългериан Пропертис ООД и целта им е изцяло информативна. Направили сме всичко възможно да предоставим максимално точна информация. Бългериан Пропертис ООД и Авторът не носят отговорност за каквито и да е загуби или щети, причинени или в резултат на решения, взети на базата на информацията, предоставена в тази статия.
© Бългериан Пропертис ООД 2013


  прочети повече статии

Сподели
Модера Резидънс - затворен комплекс със собствен парк
Комплексът е проектиран с идеята да отговори на потребността от градско жилище на съвременния човек с активен начин на живот. Той притежава отлично съчетание между качествено строителство, функционалност, спокойствие и сигурност.
Вижте още
Borovets Gardens 2 - втора фаза на популярния комплекс
Почувствайте се у дома в Боровец! Изберете своя ваканционен дом във втората фаза на популярния комплекс BOROVETS GARDENS! Стартирало строителство, налични разнообразни апартаменти на атрактивни цени.
Вижте още

Изпратете запитване