МЕДИИТЕ ЗА НАС

Българи заместват чужденците

24 часа, бр.31, 02.02.2015

2014 г. е била най-успешната за имотния пазар у нас от началото на кризата, твърдят от консултантската компания BULGARIAN PROPERTIES. Експертите отчитат повече продажби и очакват, че и през тази търсенето ще продължава да нараства. Освен това през 2014 г. е регистрирано първото покачване на цените на жилищата след кризата. Купувачите подхождали към покупка с идеята, че имотите са сигурен актив. Освен това и по-добрите условия за жилищно кредитиране са активизирали пазара.

От компанията прогнозират, че пазарът ще е движен основно от български купувачи, и то в разнообразни сегменти, които досега са били доминирани от чужденци Фокусът ще е основно към имоти в големите градове, като се очаква много българи да се ориентират и към покупки по морето или в ски курортите. Интересна е и друга прогноза на компания: все повече жилища се купуват с цел инвестиция. Тази тенденция се разви през 2014 г. и ще продължи и в следващите години, коментират от агенцията.

В София пазарът се активизирал през второто полугодие, като цените на годишна база се повишили с 3 % според данни на НСИ. За последното тримесечие на 2014 г. в София средната цена на кв. м е била 764 евро на фона на 750 за предходните три месеца. Средната цена на жилище стигнала 73 100 евро при 61 500 за 2013 г. Около 80% от сделките били за двустайни и тристайни апартаменти. Останалата част била за многостайни мезонети и къщи. Почти половината от сделките били за обзаведени и готови за на пазара на имоти ползване жилища.

Спад на цените имало в ски курортите. В Банско намалението било с 5 % в сравнение с 2013 г. Средната цена на кв. метър била 360 евро, а на жилище 20 100 евро. 50% от купувачите били българи. Същевременно в Боровец и Пампорово делът е в размер на 90%. Апартамент в Боровец се е продавал средно за 35 570 евро, а в Пампорово е струвал 26 200 евро.

Пазарът на морски имоти също се свил заради отдръпването на руските купувачи, през миналата година в Слънчев бряг средната цена на квадратен метър е била 582 евро, а на жилище - 32 550 евро. По-силен интерес обаче е отчетен към Варна и курортите по Северното Черноморие, включително и от руснаци.

Недостиг на качествени жилища и опити за спекулативно покачване на цените отчитат пък от „Колиърс Интернешънъл“. Според данните на компанията цените на жилищните имоти от средно висок и висок клас остават стабилни в границите 800-1450 евро. Прогнозите за 2015 г. са за очакван ръст на сделките с къщи и качествени имоти в комплекси.

От компанията твърдят, че основните фактори при избор на жилищен имот са районът, функционалността и съотношението качество-цена. Силен ръст имало при търговските площи, като през миналата година имало сделки за над 87 000 кв. метра само в София през втората половина на 2014 г. Това е повече от общия обем в моловете, усвоен за цялата 2013 г., и най-високият резултат от началото на кризата. Очакванията са, че в сегмента ще има застой заради липсата на нови инвестиции. Щяло да расте търсенето на първокласни търговски, офис и индустриални площи.

Вижте нашите топ имоти в София

Вижте топ имоти в ски курортите

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Много сме доволни от обслужването, което Христо ни предостави при търсенето на апартамент в София. ...
Току-що приключих продажбата на имот в Кюстендил и бих искал да благодаря на Сергей Пеловски за ...
Благодаря за коректността и вниманието. Пожелавам успех! ...
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Последни Новини
Отпразнувахме 15-тата годишнина на BULGARIAN PROPERTIES

18/Декември/2018

BULGARIAN PROPERTIES отпразнува своята 15-та годишнина, както и една от най-успешните години в историята на компанията със запомнящо се парти в популярен столичен клуб.

На 16.12.2018 г. имахме удоволствието да споделим празника си с колегите ни от офисите в цялата страна, много приятели, съмишленици и партньори.

"15 години е важна годишнина за нас. Не толкова отгово... прочети повече

Последни регионални новини
В Бургас започва Порт Прим Арт Фест

08/Октомври/2018
Силвия Чолева, Бнр.бг

Порт Прим Арт Фест в Бургас е може би най-младият фестивал за култура. Той съществува от миналата година, когато негов патрон беше актрисата Цветана Манева. Второто издание е избрало отново обичана и популярна актриса – Татяна Лолова. В него ще участват творци от различни области на културата и изкуството – театър, кино, литература, визуални изкуства, музика. Както миналата година, така и тази, то... прочети повече

Знаете ли, че?
Оптимистични прогнози за ски сезона

22/Октомври/2018
Лилия Чалева, dir.bg

Оптимистични са прогнозите на туристическия бранш за предстоящия зимен сезон, досегашните записвания за Пампорово и Банско показват ръст от 15- 20 процента в сравнение с миналогодишните резервации за същия период. Това заяви Георги Пампоров, изпълнителен директор на Организацията за управление на тур... прочети повече