МЕДИИТЕ ЗА НАС

Българи заместват чужденците

24 часа, бр.31, 02.02.2015

2014 г. е била най-успешната за имотния пазар у нас от началото на кризата, твърдят от консултантската компания BULGARIAN PROPERTIES. Експертите отчитат повече продажби и очакват, че и през тази търсенето ще продължава да нараства. Освен това през 2014 г. е регистрирано първото покачване на цените на жилищата след кризата. Купувачите подхождали към покупка с идеята, че имотите са сигурен актив. Освен това и по-добрите условия за жилищно кредитиране са активизирали пазара.

От компанията прогнозират, че пазарът ще е движен основно от български купувачи, и то в разнообразни сегменти, които досега са били доминирани от чужденци Фокусът ще е основно към имоти в големите градове, като се очаква много българи да се ориентират и към покупки по морето или в ски курортите. Интересна е и друга прогноза на компания: все повече жилища се купуват с цел инвестиция. Тази тенденция се разви през 2014 г. и ще продължи и в следващите години, коментират от агенцията.

В София пазарът се активизирал през второто полугодие, като цените на годишна база се повишили с 3 % според данни на НСИ. За последното тримесечие на 2014 г. в София средната цена на кв. м е била 764 евро на фона на 750 за предходните три месеца. Средната цена на жилище стигнала 73 100 евро при 61 500 за 2013 г. Около 80% от сделките били за двустайни и тристайни апартаменти. Останалата част била за многостайни мезонети и къщи. Почти половината от сделките били за обзаведени и готови за на пазара на имоти ползване жилища.

Спад на цените имало в ски курортите. В Банско намалението било с 5 % в сравнение с 2013 г. Средната цена на кв. метър била 360 евро, а на жилище 20 100 евро. 50% от купувачите били българи. Същевременно в Боровец и Пампорово делът е в размер на 90%. Апартамент в Боровец се е продавал средно за 35 570 евро, а в Пампорово е струвал 26 200 евро.

Пазарът на морски имоти също се свил заради отдръпването на руските купувачи, през миналата година в Слънчев бряг средната цена на квадратен метър е била 582 евро, а на жилище - 32 550 евро. По-силен интерес обаче е отчетен към Варна и курортите по Северното Черноморие, включително и от руснаци.

Недостиг на качествени жилища и опити за спекулативно покачване на цените отчитат пък от „Колиърс Интернешънъл“. Според данните на компанията цените на жилищните имоти от средно висок и висок клас остават стабилни в границите 800-1450 евро. Прогнозите за 2015 г. са за очакван ръст на сделките с къщи и качествени имоти в комплекси.

От компанията твърдят, че основните фактори при избор на жилищен имот са районът, функционалността и съотношението качество-цена. Силен ръст имало при търговските площи, като през миналата година имало сделки за над 87 000 кв. метра само в София през втората половина на 2014 г. Това е повече от общия обем в моловете, усвоен за цялата 2013 г., и най-високият резултат от началото на кризата. Очакванията са, че в сегмента ще има застой заради липсата на нови инвестиции. Щяло да расте търсенето на първокласни търговски, офис и индустриални площи.

Вижте нашите топ имоти в София

Вижте топ имоти в ски курортите

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Искам да благодаря на целия екип на BULGARIAN PROPERTIES за професионализма им и в частност на ...
Отговорен подход към работата, приятелско отношение към клиентите, само положителни препоръки. ...
Изключително лесен и приятен се оказа целият процес на подбор и закупуване на имот в България. И то ...
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Най-продаваният комплекс в София!
Последни Новини
Другите имотни перли, които привлякоха интереса на New York Times

19/Март/2019
profit.bg

Само преди броени дни New York Times представи луксозна къща в Бояна от портфолиото на BULGARIAN PROPERTIES, която предизвика огромен интерес и беше отразена от много български медии и дори беше показана на живо по една от националните телевизии. Вижте видеоматериала тук

Profit.bg ни попита кои са другите луксозни имоти, между които реномираната медия трябваше да избере своя фаворит... прочети повече

Последни регионални новини
Видинският куклен театър играе на фестивал в Иран

21/Февруари/2019
http://bnr.bg

Актьорите от Държавния куклен театър във Видин заминават за иранския град Техеран, където ще участват в международен театрален фестивал. Там те ще представят на 21 и 22 февруари кукления спектакъл за възрастни „Малкият театър на края на света“, създаден съвместно с колегите им от Театър дьо ла Масю във френския град Ница.

Постановката е дело на френския режисьор Езекел Гарсия Ромеу... прочети повече

Знаете ли, че?
Инж. Николай Чомаковски, изп. директор на "Пайп Систем" АД и член на УС на КСБ: Бих искал "Пайп Систем" да се отличава като добър строител с име на пазара

28/Януари/2019
в. Строител, 25.01.2019, стр.13

Инж. Чомаковски, как оценявате наградата, която получихте по време на традиционния Бал по повод Деня на строителя?

За нас е чест да бъдем носител на сребърната награда за постигнати добри резултати през 2017 г. в изпълнението на строежи от благоустройствената инфраструктура, хидротехни... прочети повече