Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Британци отново търсят имоти по Черноморието

2014-09-08   |  Монитор, 06.09.14

Британците отново се връщат на нашия пазар на ваканционни имоти по Черноморието като купувачи. Това сочи анализ на агенциите за недвижими имоти. Според Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties, те обаче продължават да се интересуват от по-евтини апартаменти.

Летният сезон и през тази година е успешен за морските ваканционни имоти, сочи статистиката. Въпреки нестабилната политическа и икономическа обстановка продажбите по морето бележат ръст от около 10% на годишна база. Има нарастване на интереса и към Варна и околните курорти, и към Бургас, Слънчев бряг и Южното Черноморие.

„Руските купувачи продължават да бъдат най-многобройни - в момента те съставляват около 80% от инвеститорите по морето”, пояснява Стойкова. „Към тях се присъединяват други - българи, чехи, французи, украинци, румънци, белгийци и дори австралийци”, уточнява тя.

Според нея Северното Черноморие привлича много по-голямо разнообразие от националности, докато Южното остава най-желано от руснаци и българи. На север купуват белгийци, казахстанци, украинци, румънци. Британците харесват и Севера, и Юга. Руснаците пък често купуват имоти в селата близо до крайбрежието, а не точно в курортите.

Изчисленията на агенцията сочат, че 36 000 евро е средната цена на закупените в Слънчев бряг през първото полугодие имоти, при 31 400 евро за 2013 г. През второто тримесечие на 2014 г. се увеличава до 610 евро/кв. м - средна цена на единица площ в Слънчев бряг на база реално сключени сделки. Година по-рано тя е била с 60 евро по-ниска.

Според Стойкова нарастването на цените се дължи на пренасочване на интереса на купувачите към по-нови и по-скъпи имоти. Тя смята още, че „на зелено” засега най-склонни са да купуват руснаците, но има интерес и от българи, тъй като комплексите, които в момента се строят, са в голяма степен различни от наличните имоти като стил и качество.

„Очакванията ни за ваканционния пазар са позитивни, тъй като той показа, че е устойчив. За това допринасят добрите цени на имотите, които ще спомогнат за постигане на отлична конкурентоспособност на България спрямо други европейски пазари”, смята Стойкова.

Нашенци по-склонни да дават повече пари

Има тенденция за нарастване на интереса на българите към премиум комплексите на юг от Бургас - най-вече в Лозенец и Созопол, смятат брокерите. „Купувачите се ориентират все по-често към имоти от най-ново поколение, често дори в процес на изграждане, като са склонни да плащат повече пари”, казва Полина Стойкова. Според нея нашенци са по-склонни да купуват по-скъпи имоти - основно елитни. Същото важи и за част от руснаците.

Проучванията на Bulgarian Properties сочат още, че на вторичния пазар чужденците са най-многобройни продавачи. Някои руснаци съвсем нормално се преориентират, особено когато искат да живеят тук през по-голямата част от годината, защото чужденците не са толкова привързани към имотите си като нас. И когато има промяна в плановете им, не се колебаят да вземат решение за продажба.

Вижте нашите ваканционни имоти по Черноморието

  прочети повече статии

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Изпратете запитване