Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Некачествените имоти губят най-много от цената си при криза

2009-05-15   |  Радостина Маркова, Пари, бр.88, 15.05.09, с.29

Освен големи рискове кризата крие и големи възможности за купувачите на имоти. Как да се възползват от тях, съветват от агенция Бългериан Пропертис.

Криза на пазара на имоти се случва рядко, възползвайте се в максимална степен. Имоти в големите градове винаги ще се търсят за живеене. Имотите са сигурно убежище за инвеститори, които не желаят да поемат риск. Така че не се колебайте дали покупката си заслужава. Действайте именно сега, защото моментът може би няма да се повтори.

Изберете правилния момент. Падането на цените не става за една нощ, а обикновено протича няколко месеца. Купувайте, когато цените са на дъното. Трудно е да се определи къде е то, затова се обърнете за съвет към доказан консултант по имоти.

Преценете силите си. Когато цените паднат, ще се почувствате много по-богат с парите си. Сега за тях може да купите много по-голямо жилище. Все пак не се надскачайте и не забравяйте, че собствеността означава и немалки постоянни разходи за поддръжка и данъци.

Имате ли нужда от този имот? Кризата не засяга само пазара на имоти, а и много други отрасли на икономиката. Бъдещето е несигурно. Ето защо купувайте само ако наистина имате нужда от този имот и можете да си го позволите.

Купувайте качествени имоти. Не се подлъгвайте по ниските цени. При криза най-бързо и най-много поевтиняват некачествените имоти и тези с лоша локация. Похарчете повече, но изберете качеството.

Търсете оферти под пазарната цена. При криза е трудно да се определи коя е точно пазарната цена. Все пак при достатъчно търсене или добър късмет може да намерите имоти за продажба на цени, по-ниски от конкурентни оферти. Причините може да са различни - например спешна нужда от пари, желание за бърза продажба, подценяване на пазара и др. Опитайте да идентифицирате такива имоти и ако те са качествени, купувайте.

Договорете най-изгодната цена. Ако сте решили, че харесвате имота, редно е да направите всичко за най-добрата цена. Продавачите обикновено залагат резерв в офертната цена, който могат лесно да свалят при преговори. Тази отстъпка ще получите без особени проблеми. Опитайте обаче да получите и допълнителна. Формулата е в сериозните намерения и добри познания за имота.

Демонстрирайте на продавача, че сте сериозен купувач и сте готов да платите за имота, но не обявената цена. Преди да пристъпите към преговори, проучете детайлно имота и неговата история. Опитайте да разберете за някакви скрити отрицателни характеристики, които да използвате като оръжие при преговорите. Разберете от колко време имотът се предлага за продажба - колкото по-дълго е стоял на пазара, толкова по-склонен на отстъпки ще е продавачът. Опитайте да разберете каква е причината за продажбата - ако това е спешна нужда от пари, продавачът ще е по-склонен да намали още цената.

Ограничен избор. Имайте предвид, че по време на криза много продавачи се изтеглят от пазара и решават да изчакат по-добри времена. Особено често това се случва с качествени и луксозни имоти. Ето защо по време на криза изборът е ограничен.

Луксозни имоти. По правило цените на тези имоти не падат или падат най-малко при сътресения на пазара. Рядко излизат луксозни имоти под пазарна цена дори при криза. Все пак ако имате късмет, може да се сдобиете с такъв на добра цена.

Покупка „на зелено”. Твърде вероятно е най-добрите офертни цени в кризата да са за имоти в строеж. Рискът при покупката е голям, тъй като достъпът до кредитен ресурс е ограничен и е възможно строителният предприемач да не може да довърши сградата. Все пак ако искате да се възползвате от ниските цени „на зелено”, проучете предприемача, направете безупречен договор и стартирайте с максимално ниска начална вноска. Поискайте да платите по-голямата част от цената накрая, при по-завършен етап на строителството.


Разгледайте нашите горещи оферти

  прочети повече статии

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
Къщите на село продължават да са хит!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Изпратете запитване