Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Директорите на BULGARIAN PROPERTIES в интервю за БНР

2014-02-05   |  БНР, 30.01.14

Оперативният директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова и Търговският директор на компанията Виктор Вучелийски взеха участие в предаването "Нашият ден - практично" по БНР. Участниците коментираха в детайли спецификите на имотите без Акт 16, дадоха насоки как да направим правилен избор на имот, какви грешки да избегнем, както и как ще се развива имотният пазар през 2014 г. Въпросите задава Любомира Костадинова, водещ на предаването:

- Какво може да ни се случи, ако притежаваме жилище без Разрешение за ползване (Акт 16)?

Виктор Вучелийски: При всички положения можем да кажем, че хората, закупили жилище в сграда без Акт 16, не са виновни, защото въвеждането на сградата в експлоатация е ангажимент на самия инвеститор, но ако той ги е поставил в положение без Акт 16, оттук се поражда вече доста по-трудна организация на самите живущи да организират всичките документи и да въведат сградата в експлоатация.

- Много трудно, но доколко е възможно?

Виктор Вучелийски: Лично аз познавам няколко такива приятели и познати, които живеят в сгради без Акт 16. Наистина за тези хора е трудно да се организират и да въведат блока в експлоатация, тъй като това значи, че той не е довършен. Реално са останали неща като вертикална планировка, недовършени общи части, съответно не са пуснати асансьорите в експлоатация, няма отделни партиди за електромер и водомер, въобще сградата не е годна за живеене, и при всички положения купувачите там живеят с един голям компромис.

- Липсата на Акт 16 на какво би могла да ни попречи, освен наличието на комфортен живот?

Виктор Вучелийски: Липсата на Акт 16 би могла да попречи при евентуална продажба на това жилище и оттук ще се породят съответно проблеми с финансирането, ако новия купувач иска да купи с ипотечен кредит. Много от банките биха били доста скептично настроени към това.
Факт е, че докато имотът няма издадено Акт 16, той не може да се декларира и съответно не се дължат данъци. Това обаче е единственото предимство на такъв имот. За сметка на това, има редица недостатъци. На първо място, законът забранява и санкционира ползването на имот, за който не е издадено съответното разрешение.

- Дали това са съветите, които давате на хората, които се обръщат към Вас? Защото до тук изброихме не малко проблеми, които възникват при покупка на подобно жилище. Вероятно много са предлаганите на пазара имоти без Акт 16.

Полина Стойкова: Факт е, че заради засиленото строителство през изминалите години има много сгради, част от които не са въведени в експлоатация и съответно нямат Акт 16, но, разбира се, ако става въпрос за покупка на вече построен имот, който е факт, в повечето случаи бихме посъветвали купувача да се въздържи от покупката на такова жилище без Акт 16.

- Дори и това да му бъде обещано, че ще се случи.

Полина Стойкова: В случая зависи кой поема това обещание и този ангажимент. Но в случаите, в които купувачите искат да се насочат към ново строителство, към един нов продукт, чийто строителство още не е започнало или се строи в момента, той няма как да има Акт 16. В този случай не може еднозначно да кажем на нашите клиенти да не купуват, защото има много стартиращи нови сгради от ново поколение от строители, които са останали на пазара, въпреки кризата, които са се доказали и на които наистина може да се има доверие, че ще завършат проекта както трябва и в съответните срокове. Съответно, това което бих искала да кажа, че покупката на имот, който е в процес на строителство си има своите ползи и той не случайно присъства на пазара като такъв тип продукт, и не само в България.
Ползите са в това, че купувача може да избера от различни типове апартаменти, които са още в процес на строителство. Има възможност да се обединяват апартаменти в по-големи, да се променя вътрешното разпределение на помещенията в зависимост от етапа на строителството доколкото това би могло да стане. Предлагат се възможности за плащане на вноски за по-продължителен период от време, като цената би трябвало да отразява това че има риск. Всичко това ако го сумираме и човек си направи сметката и е попаднал на правилния строител и точното място където иска да закупи, може да се предприеме такава стъпка.

- Как да разберем кои са надеждните строители?

Тук винаги трябва да се прецени и да се види каква е историята на този строител, какви сгради е построил, да се допита човек до собственици в такива сгради и да се провери историята на съответния строител. Агенциите за недвижими имоти също разполагат с такава информация.

- Понеже става дума за надеждни и ненадеждни строители, каква e ролята тук на държавния контрол. Няма ли някакъв регламентиран срок, в който строителя трябва да вземе по някакви нормативни уредби Акт 16 или това може да се проточи и сградата да съществува без Акт 16?

Виктор Вучелийски: За съжаление няма определен срок, който трябва да следва един даден инвеститор. Ние сме свидетели на доста сгради, които са без Акт 16 в продължение на дълги години.

Полина Стойкова: Тук бих казала, че съществена роля има предварителния договор със строителя, който купувачите сключват, защото в него се фиксират сроковете и ангажиментите на строителя към тях, и съответните санкции и наказания за строителя, ако той не си изпълни задълженията към тях, тоест при един такъв подход особено важно внимание трябва да се обръща именно на предварителния договор и да се изпипа до най-малките детайли, така че да се минимизират рисковете и да може, ако един ден строителя не изпълни ангажиментите, купувача да потърси правата си в съда.

- Как се прави добър избор при покупка на жилище, откъде да тръгнат всички онези хора, които знаят не един сайт, в който могат да открият цени на жилища за да направят своето сравнение. Откъде да тръгнат изобщо?

Полина Стойкова: Аз мисля, че тук основното не е в самите обяви, а в това самите купувачи да седнат и да си дадат сметка, ако може да си напишат какви са техните нужди и изисквания за жилището, което търсят да закупят. Това могат да бъдат, разбира се, основните параметри на жилището, като град, квартал, какъв тип строителство биха искали, колко тераси, спални ще им бъдат нужни с оглед и на перспектива, дали кухнята да бъде отделна или не. Доколкото си може в по-големи детайли да го обмислят. Тук не казвам, че веднага ще намерят жилището на мечтите си. Винаги при избор на имот се прави някакъв компромис, това е факт, но все пак те ще са много по-наясно какво точно търсят.

- Какви грешки правят хората, които се опитват сами да се справят с покупката на жилище и се опитват да избегнат да заплатят някаква сума на агенция за недвижими имоти.

Полина Стойкова: Основното е, че губят страшно много време в това да разглеждат обяви, да търсят най-изгодната оферта. Много време се губи в това да се обикаля по различни агенции, да се звъни на частни лица. В крайна сметка се получава една безкрайна върволица от огледи и мотивацията на човек спада. Съответно има много случай в които ако се търсят обяви конкретно от частни лица, които обещават разни неща, и после когато човек се навива и тръгва да купува имота, може да се окаже, че в документите нещо не е изрядно или пък нещо не е така както е обещано. В крайна сметка се стига до едно разочарование, недоверие в пазара, каквото всъщност би могло да бъде избегнато, ако се довери на реномирана агенция, която може да предложи голям избор от имоти и има поглед върху пазара. Доверявайки се на една голяма агенция, купувача може да разчитате на това, че всички оферти, които са налични и които пасват на дадените параметри могат да бъдат намерени и договорени правилно и грамотно и ,съответно, да се стигне до успешна сделка, а и още повече, че агенциите проверяват и какво качват и обявяват като имоти. Тук вече говорим и за това, че отивайки при търговец, каквато е агенцията, купувача може да бъде сигурен, че брокера е проверил стоката предварително. Сред основните грешки, които се допускат при оформянето на документация, са недобре изпипани предварителни договори. Хубаво е купувача да разполага с предварително одобрение за кредит, ако разчита на такова от банка, още преди да тръгне да закупува имот, да е наясно с какъв бюджет разполага.

- Каква е ситуацията на пазара на имоти в началото на 2014 година?

Полина Стойкова: Пет години след началото на кризата можем да кажем, че цените спряха да падат – това го виждаме от данните на националната статистика, които излязоха съвсем наскоро за 2013 година. Вижда се, че спада вече е нула, тоест пазара вече преминава в един нов етап от своето развитие – следкризисен период. Тук не говорим за това, че цените ще тръгнат нагоре или че ще се случи нещо драматично, но вече можем да говорим за една нова реалност, когато пазара е стабилен. Основните пазари в които се вижда движение са най-големите градове – София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Велико Търново. Някои от областните центрове, които не са толкова малки градове, все още са в стагнация и за съжаление все още няма как да се дадат кои знае колко оптимистични прогнози за развитието на тези пазари.

- Кои са жилищата в София, които може да купим по-изгодно – по-големите или по-малките апартаменти, къщите или др.?

Виктор Вучелийски: Определено в момента най-изгодните оферти са ново строителство, двустайни и тристайни апартаменти, като двустайните апартаменти са най-търсени и са съответно на най-приемливи цени. Тук говорим за апартаменти с цени 50 000 Евро – 60 000 Евро. Търсят се студия с инвестиционна цел в определени квартали. Най-търсените квартали са Младост, Студентски град, Витоша, където се наблюдава голям интерес от наемане на апартаменти. Ако закупите малко студио, то би било една добра инвестиция с оглед на добрите цени. В центъра интереса винаги е бил висок. Много млади семейства търсят двустайни апартаменти с възможност за преустройство в тристайни, тъй като в момента цената е определяща.

- Много ли са хората, които търсят имоти в околностите на София, които са готови да пътуват с кола, но да живеят в къща или по-просторен район?

Полина Стойкова: Това го има като настроение, но мисля, че все още не е дошъл момента за неговата реализация, тъй като няма предпоставките от гледна точка на това да има добро предлагане на модерни къщи, цените да са добри. Защото селата около София държат доста високи цени за имотите, освен това се налага да се пътува. Излизайки извън София нещата стоят съвсем по различен начин, а младите семейства имат нужда от достъп до екстрите, които предлага големия град, от рода на ресторанти, кино и.т.н. Може би това ще се появи, но още не е дошъл този момент. Този вариант е добър за възрастни хора или семейства с деца, който искат да бъдат далеч от шума на града. Предполагам, че ще станем свидетели на тази тенденция през следващите години.

- Казахте, че цените са в стабилен период, но можем ли да очакваме, ако не през тази година, то следваща, цените да тръгнат нагоре и да се върнат към нивата от преди 2007 година?

Полина Стойкова: Трудно ще се върнем на нивата, които бяха стигнали цените през 2007-2008 година. Ние в BULGARIAN PROPERTIES следим пазара доста отблизо и очакванията са, че цените ще растат. Тази стабилизация няма да продължава вечно, тоест пазарите никога не остават в равновесие, но вече темповете на растеж ще бъдат съизмерими с инфлацията и ще бъдат с едноцифрен слаб ръст, който по никакъв начин не може да се сравнява с нарастванията, които видяхме в годините на бума. В общи линии имотите ще запазят стойността си от тук нататък, но тъй като те спаднаха с повече от 40%, сега трябва да нарастват много по-бързо за да достигнат нивата от които тръгнаха през 2008 година.

- Може ли да завършим с това, че в момента е изгодно да се купи жилище, не е нужно да бързаме кои знае колко, защото цените няма да се повишат с бързи темпове?

Полина Стойкова: Трябва да се има предвид и предлагането, защото качествените и хубавите имоти бързо изчезват от пазара. Излизайки на пазара, ние трябва да сме готови да вземем решение, ако намерим правилния имот.

Чуйте цялото интервю от страницата на БНР

  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село продължават да са хит!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище тук!
Вижте още

Изпратете запитване