Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

В-к Монитор: Средно €97 000 ни излиза покупка на апартамент

2020-12-14   |  Монитор, 14.12.2020, с. 14

Средната обща цена на закупените апартаменти през третото тримесечие в София достигна 97 200 евро спрямо 90 700 евро за 2019 г., като това се дължи на промяната в параметрите на закупените имоти и търсенето на по-голяма жилищна площ, отчитат от Bulgarian properties.

Данните на компанията сочат, че достъпността на жилищата в София към третото тримесечие леко се подобрява и достига 1,18 при стойности от около 1,2 в края на миналата и началото на тази година и при средни нива над 1,3 през предходните години. Това означава, че към момента са нужни 1,18 средни месечни заплати за покупката на 1 квадратен метър жилищна площ в София. Според анализа добрата достъпност на жилищата в столицата се дължи на по-слабото нарастване на цените в съчетание с продължаващ ръст на доходите.

Коефициентът за достъпност е доста под пиковата си стойност от 2008 г., когато се изискваха 3,5 месечни заплати за покупката на 1 кв. м жилищна площ в София.

Една от причините за достъпността на имотите е достъпното банково финансиране за тяхната покупка. Данните на БНБ за новоотпуснати жилищни кредити сочат ръст от около 11% за периода януари-октомври спрямо същия период на миналата година. Според анализа част от причините за ръста вероятно са свързани с напредъка на новите сгради и достигането им до етап на завършеност, в който се отпуска ипотечен кредит с цел приключване на сделката и прехвърляне на собствеността.

Разгледайте нашите оферти от София

Топ имоти ново строителство в столицата

  прочети повече статии

Сподели
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване