МЕДИИТЕ ЗА НАС

Пазарът на ваканционни имоти - апокалипсисът се отлага

investor.bg

Най-песимистичните прогнози за срив на пазара на летни ваканционни имоти в България не се сбъднаха. Възстановяването на пазара обаче също няма да бъде лесно.

Интересът от страна на купувачи и от други националности, освен руснаци, както и на българи, все още не е достатъчно силен, че да промени структурата на пазара. На пазара освен това има сериозен запас от жилища, които са предназначени за рускоговорящи клиенти – основната група, която се оттегли заради изострянето на конфликта в Украйна, санкциите срещу Русия и срива на рублата.

Надеждите в момента са свързани с кризата в отношенията между Русия и Турция, заради която има вероятност за пренасочване на туристи и купувачи на ваканционни имоти. Другият вариант за инвеститорите е да намалят цените и да търсят други пазари за реализация на имотите.

Що се отнася до пазара на градски имоти във Варна, ситуацията там е коренно различна. Пазарът – и наемен, и покупко-продажбите, е изключително активен заради миграционните процеси, а сделките „на зелено“ са все повече, поради което е трудно да се проследи реалната ситуация на пазара само по данните на Агенцията по вписванията.

Апокалипсис не сега

След анексирането на полуостров Крим от Русия, задълбочаването на конфликта в Източна Украйна и активирането на санкциите срещу Русия последва икономическа криза, заради която рублата претърпя рязък спад срещу долара.

На този фон в България бяха завършени или стартираха проекти, насочени изцяло към руските купувачи. Голяма част от тях се оттеглиха от пазара заради финансови проблеми, а тези проекти няма как да се адаптират към изискванията на другите купувачи, коментира за Investor.bg Евгени Златев, регионален мениджър на консултантската компания Bulgarian Properties за Варна.

Руснаците, които се ориентират към покупка на имот в България, все по-често предпочитат градски жилища за постоянно живеене, а не имоти в отдалечени затворени комплекси без достъп до социален живот.

Все пак оттеглянето на руските купувачи от ваканционния сегмент не се случи в такива мащаби, в каквито се очакваше, посочва Златев. Освен това отливът е частично компенсиран от засиления интерес от страна на българи и купувачи от други националности – най-вече украинци и британци. Делът им обаче още не е достатъчен, за да настъпи обрат на пазара, допълни той.

Новите инвестиции се отлагат

Нови мащабни инвестиции по Северното Черноморие едва ли ще се появят през следващите години, тъй като обемите са свити, а търсенето e изключително взискателно по отношение на историята на инвеститора и качеството, смята Евгени Златев.

Във вече съществуващите селища и комплекси около Варна се отчитат почти само препродажби и в много малка степен директни продажби от инвеститор, казва той. Обяснението на този факт е съвсем просто - индивидуалният продавач може да си позволи да намали драстично цената на предлагания от него имот, докато при инвеститора нещата са доста по-сложни и комплексни.

„Отговорът на инвеститорите в тази ситуация, която неминуемо води до спад в цените, е промоционални цени на определен брой еденици в даден комплес, допълнително завършване на апартаменти и обзавеждане като бонус“, допълва Златев.

Добромир Ганев от агенция „Форос“ добави, че в Несебър и Поморие – едни от най-предпочитаните дестинации за покупка на ваканционни имоти, сделките отчитат спад от по 20% през първото тримесечие на годината.

Тъй като около 90% от руснаците купуват, след като са били на почивка у нас, както и 50-60% от британците, основният риск в случая идва от проблемите с обменния курс на рублата, смята той. Делът на руснаците, които тази година планират да не почиват, е висок, т.е. от това могат да пострадат сделките.

Пазарът на градски имоти подхранван от миграцията

Тенденциите на пазара на жилищни имоти във Варна не се отличават много от тези в София. Новото строителство силно нараства, а купувачите все по-често придобиват собственост в незавършени обекти. Това не се отразява в настоящите данни за сделките, а ще се види след минимум една година, когато обектите започват да се въвеждат в експлоатация, обясни Ганев.

Основният мотив за придобиване на собственост във Варна са отлаганите покупки през последните 7-8 години, допълни той. Хората са привлечени към пазара на имоти и заради по-изгодното предлагане на ипотечни жилищни кредити, допълва Златев.

Миграцията от съседните по-малки градове също подклажда активността.

Най-атрактивните райони за покупка са тези с развита инфраструктура и в близост до централните райони, университета, Морската градина и морето, коментира Добромир Ганев.

Според него цените варират от 600-650 евро за кв.м до над 1 000 евро за кв. м в зависимост от района, а за някои уникални проекти има предлагане на жилища и на цена от 2-3 хил. евро.

Данните на Bulgarian Properties показват, че около 80% от купувачите искат да купят жилище за собствени нужди, 12% - за децата си, и около 4% с инвестиционна цел и отдаване под наем. Статистиката сочи още, че над една трета от търсещите жилища - около 40%, в момента живеят под наем, 30% вече имат собствено жилище, но желаят да го сменят с друго – по-голямо или на друга локация. Около 15% от купувачите търсят къща или по-големи апартаменти.

Променят се и бюджетите на купувачите, отчита агенцията. Докато по време на кризата и годините след нея се търсеха имоти до 50 хил. евро и по-рядко до 70 хил. евро, то в момента се наблюдава траен интерес при сделките до 100 хил. и над 150 хил. евро.

Ганев посочи, че купувачите с цел инвестиция обикновено избират жилище с 1 спалня, защото по-лесно се отдават под наем, макар че не липсват и инвеститори в по-големи жилища.

Що се отнася до наемния пазар, заради студентите и миграцията към Варна той е изключително активен. Проблемът е, че трудно се намира качествено жилище, коментира Ганев. Не може да се каже, че търсенето надвишава предлагането, но има нужда от повече качествени имоти на пазара, които да отговорят на изискванията на наемателите.

На 23 юни 2016 г. от 10 ч. в хотел "Графит" във Варна ще се проведе дискусия на тема „Инвестиции във ваканционни имоти“. Дискусията е организирана от портала за имоти imoti.net. По време на дискусията ще се обсъди пазарът на ваканционни имоти в региона и ситуацията през първото полугодие, инфраструктурата и развитието на региона, както и нелоялната конкуренция в бранша с недвижими имоти и начините за нейното преодоляване.

Вижте нашите оферти от морските курорти

Вижте оферти от Северното ни Черноморие

Вижте нашите оферти ново строителство във Варна  прочети повече статии

Коментари от клиенти
В допълнение към гореспомената благодарност бих искала да се обърна към Татяна Олейник, консултант ...
Ето и ние станахме щастливи собственици на апартамент в България, в комплекс „Грин Лайф Бийч ...
Благодаря на BULGARIAN PROPERTIES и в частност на Даниел Стоичков за бързото отдаване под наем на ...
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Най-продаваният комплекс в София!
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Последни Новини
Отпразнувахме 15-тата годишнина на BULGARIAN PROPERTIES

18/Декември/2018

BULGARIAN PROPERTIES отпразнува своята 15-та годишнина, както и една от най-успешните години в историята на компанията със запомнящо се парти в популярен столичен клуб.

На 16.12.2018 г. имахме удоволствието да споделим празника си с колегите ни от офисите в цялата страна, много приятели, съмишленици и партньори.

"15 години е важна годишнина за нас. Не толкова отгово... прочети повече

Последни регионални новини
Пускат нов шест-седалков лифт на Боровец

31/Октомври/2018
http://www.peika.bg

Подготовката за предстоящия зимен сезон тече с пълна сила в първия планински курорт на Балканите - Боровец, а добрите новини не чакат до началото на снежния сезон!

Нови стълбове блестят в сърцето на курорта, опънати въжета очертават линията на лифта, а новите комфортни седалки чакат нетърпеливо да посрещат запалените скиори и бордисти. Нов шест-седалков лифт “Мартинови Бараки Експре... прочети повече

Знаете ли, че?
С колко поскъпнаха имотите в София и какво да очакваме през 2019?

29/Ноември/2018
https://profit.bg

"За изминаващата 2018 г. можем да кажем, че беше успешна, интересна и динамична за имотния пазар в София, но с много по-плавни ръстове на всички показатели, както и с множество микроцикли, които променяха имотния пазар през различните месеци.

Като цяло, можем да я определим като стабил... прочети повече