Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Високите лихви - необходимост или проклятие

2010-01-13   |  Имам имот, бр.1, януари 2010 г.

„Високите лихви, които банковите институции се наложи да прилагат през последната година, бяха абсолютна необходимост и адекватно бизнес решение", е мнението на Добромир Ганев, управляващ директор на „Форос" по време на дебата, организиран от сп. Имам имот през декември 2009 г. Според него това е мярка, която може да сравним с тези, които компании от различни сектори на икономиката приеха, за да се справят с моментната ситуация - намаляване на площта или размера на цените, или смяна на офисите, съкращаване на част от служителите или намаление на заплатите и др. Разбира се, бихме могли да виним банките, че през последните години на силен пазар бяха „развързали кесиите" и много българи получиха кредити, които сега обслужват трудно. „За мен това е по-скоро част от уроците по финансова култура, които всеки гражданин трябва да изучи и в бъдеще да бъде адекватен при вземане на решение за подобни дългосрочни ангажименти на семейството или компанията си. Пазарът изискваше това решение на прилагане на високи лихви", допълва Ганев.

„Аз бих определила банковото финансиране за големия отсъстващ от пазара на имоти през 2009 г.", е мнението на Полина Стойкова, оперативен директор в „Бългериан пропертис". Според нея е нормално по време на криза да има затягане на режима на кредитиране, но нашите банки като че ли се презастраховаха - от една страна, много високите лихви по ипотечните кредити, и от друга - завишените критерии за отпускане на заеми. Второто го разбирам напълно - трябва да има ясни правила и да се придържат към обективни показатели за платежоспособност на кредитополучателите. Но прекомерно високите лихвени проценти просто отблъснаха желаещите и хората, които реално можеха да бъдат одобрени за финансиране, смята Стойкова.

В началото на 2009 г. банките се оттеглиха напълно от пазара, е мнението и на Младен Митов, анализатор в „Явлена". Според него през май-юни трезорите са отпускали частични кредити само за покупка на жилища с Акт 16. Едва към третото тримесечие на м.г. банките „разхлабиха хватката” и започнаха да дават кредити за недвижими имоти и на Акт 15 и Акт 14.

„Сделките, които се правят чрез нашата компания, също получават финансиране на 60 до 80% от стойността на имота", допълни Татяна Емилова от Colliers International. Според нея не високите лихви са проблем в отношенията банки - купувачи, а икономическата несигурност на хората, че ще могат да си обслужват заемите в бъдеще.

Такова е мнението и на Иван Велков от Райфайзен: „Съвсем нормално е банките да са рестриктивни в условията за кредитополучателите. Проблемът не са процентите при лихвите, а доходите на хората и дългосрочността на инвестициите, направени от предприемачи и строители."

„Банките и техните клиенти са в една лодка, затова трезорите поддържат тези, които не могат да си покриват вноските по старите кредити и им разсрочват дълговете", е мнението на Таня Косева-Бошова, изпълнителен директор на Европейския търговски център (ETC).

Гледайте основните моменти от дискусията:

Get the Flash Player to see this player.

За да свалите интервюто, моля натиснете тук.


Селекция от апартаменти в София под 800 евро на кв.м.

  прочети повече статии

Сподели
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още

Изпратете запитване