Рекордна активност на имотния пазар у нас, отчитат брокери

2019-11-04   |  Profit.bg


Можем да ли да очакваме да се сключат 10 000 сделки с имоти само в София през последното тримесечие на 2019 г.?

Отговорът може би трябва да е „защо не“, като оптимизмът на брокерите ни дава надежди, че това наистина може да се случи.

Какво казва статистиката?

В последните 10 г. в София се осъществяват средните 7608 покупко-продажби на недвижими имоти в периодите от 1 октомври до 31 декември. Това представлява 11.47% от всички в страната.

Бройката на закупените имоти обаче се увеличава в последните години до 9411 и 9106 спрямо около 6000 за 2011 и 2010 г., както и 6207 за 2012 г., когато пазарът на имоти у нас беше почти замръзнал.

За последно в София са отчетени над 10 000 сделки в последните три месеца от годината в периода преди кризата. За четвъртото тримесечие на 2008 г. те са 13 025, а година по-рано са 15 854.

Строителството определено е в подем, като най-много разрешителни за строеж има издадени в големите градове – София, Пловдив и Варна, където има и най-много въведени в експлоатация нови сгради.

Мнението на имотната агенция на годината

Полина Стойкова, управляващ директор на BULGARIAN PROPERTIES, посочва пред Profit.bg: „Последното тримесечие от годината започна с изключително активен пазар и октомври месец се превърна в един от рекордните по активност и обеми продажби през тази година“.

Според нея „купувачите се ориентират в 3 главни направления - да закупят дом в някой от големите градове, други използват отличното време през октомври, за да се сдобият с имот на морето на изгодни цени, каквито в момента се предлагат, а трети се подготвят за зимния сезон с нови собствени имоти в ски курортите".

Стойкова допълва, че не липсва активност и на наемния пазар, където есента обикновено е един от най-силните сезони. Също така, активно се отдават под наем офис площи.

Можем спокойно да кажем, че всички сегменти на имотния пазар в момента са активни с отлично предлагане и добри цени, заключва тя.

Тристайни апартаменти ново строителство в София до 100 000 евро
Подбрахме три тристайни предложения в новостроящи се комплекси в различни квартали на София, чиято цена е под 100 000 евро - изключително изгодна оферта за настоящите условия на имотния пазар в столицата

Разнообразие от имоти ново строителство в столицата София

Нови жилища в културната столица - град Пловдив

Нови оферти за продажба и наем в морската столица Варна

Атрактивни имоти на морето

Топ предложение от българските ски курорти

  Още новини

Сподели
Изгодни имоти в Банско - най-добрите предложения само при нас!
Видяхте ли цените в Банско! Обзаведени студиа от 10 000 евро! Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който работи целогодишно. За собствено ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
AMur Residence - луксозна сграда на ул. Мур, до бул. България
AMur Residence материализирала идеята за модерно градско жилище: луксозно изпълнение, функционалност и удобство, спокойствие и сигурност, зелена околна среда и комуникативно местоположение
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Bulgarian Properties: Няма балон на жилищния пазар в София, не се очаква спад на цените

Не може да се говори за балон на жилищния пазар в София, тъй като в този цикъл той е движен от фундаментални фактори като заетост, доходи, лихвени проценти и пр. Това каза Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова на 14.11.2019 г.

„2019 г. донесе така чаканата стабилност и успокояване на цените в София“, отбе...

15 Ноември, 2019
Медиите за нас
Как бул.”Витоша” се нареди до Шанз-Елизе в класация за най-скъпи улици?

Консултантът на BULGARIAN PROPERTIES по отдаване и продажби на офиси и търговски площи в София Цветан Кемеров участва в репортаж на NOVA TV за тенденциите при наемните нива на магазините по бул. Витоша. Вижте какво сподели той за магазините под наем на най-скъпата търговска улица в София.

---

Столичният булевард „Витоша” се изкачи на 46-то място в класация за най- ск...

15 Ноември, 2019
Медиите за нас
Полина Стойкова: Пазарът на жилища в България се успокоява

БНР се допита до изпълнителния директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова MRICS за актуалните тенденции и перспективите за развитие през следващата година на имотите в София и страната. Вижте какво сподели тя:

--

През 2019 г. пазарът на жилища в България започва да се успокоява след няколко поредни години на висок ръст на цените. Темпът на поскъпване вече е знач...

15 Ноември, 2019
Медиите за нас
Дневник: Имотният пазар в София тази година - стабилни цени и достъпни жилища

Отиващата си година на пазара на имоти в София се отличава със стабилни нива на цените, нараснали обеми на продажбите, исторически най-ниски лихви по заемите, стабилизиране на обема на ново строителство и по-умерено нарастване на новоиздадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради. Това отчитат анализаторите на "Бългериън пропъртис". Посочват и че вече се наблюдава по-умерено нарастване н...

13 Ноември, 2019

Изпратете запитване

<