Рекордна активност на имотния пазар у нас, отчитат брокери

2019-11-04   |  Profit.bg


Можем да ли да очакваме да се сключат 10 000 сделки с имоти само в София през последното тримесечие на 2019 г.?

Отговорът може би трябва да е „защо не“, като оптимизмът на брокерите ни дава надежди, че това наистина може да се случи.

Какво казва статистиката?

В последните 10 г. в София се осъществяват средните 7608 покупко-продажби на недвижими имоти в периодите от 1 октомври до 31 декември. Това представлява 11.47% от всички в страната.

Бройката на закупените имоти обаче се увеличава в последните години до 9411 и 9106 спрямо около 6000 за 2011 и 2010 г., както и 6207 за 2012 г., когато пазарът на имоти у нас беше почти замръзнал.

За последно в София са отчетени над 10 000 сделки в последните три месеца от годината в периода преди кризата. За четвъртото тримесечие на 2008 г. те са 13 025, а година по-рано са 15 854.

Строителството определено е в подем, като най-много разрешителни за строеж има издадени в големите градове – София, Пловдив и Варна, където има и най-много въведени в експлоатация нови сгради.

Мнението на имотната агенция на годината

Полина Стойкова, управляващ директор на BULGARIAN PROPERTIES, посочва пред Profit.bg: „Последното тримесечие от годината започна с изключително активен пазар и октомври месец се превърна в един от рекордните по активност и обеми продажби през тази година“.

Според нея „купувачите се ориентират в 3 главни направления - да закупят дом в някой от големите градове, други използват отличното време през октомври, за да се сдобият с имот на морето на изгодни цени, каквито в момента се предлагат, а трети се подготвят за зимния сезон с нови собствени имоти в ски курортите".

Стойкова допълва, че не липсва активност и на наемния пазар, където есента обикновено е един от най-силните сезони. Също така, активно се отдават под наем офис площи.

Можем спокойно да кажем, че всички сегменти на имотния пазар в момента са активни с отлично предлагане и добри цени, заключва тя.

Тристайни апартаменти ново строителство в София до 100 000 евро
Подбрахме три тристайни предложения в новостроящи се комплекси в различни квартали на София, чиято цена е под 100 000 евро - изключително изгодна оферта за настоящите условия на имотния пазар в столицата

Разнообразие от имоти ново строителство в столицата София

Нови жилища в културната столица - град Пловдив

Нови оферти за продажба и наем в морската столица Варна

Атрактивни имоти на морето

Топ предложение от българските ски курорти

  Още новини

Сподели
Жилище в Пловдив в комплекс Tomov Plaza
Апартаменти ново строителство в кв. Тракия на ТОП цени от 620 евро/кв.м.! Един от най-продаваните ни проекти в Пловдив, чието строителство напредва, очаквано завършване - 12.2021 г.
Вижте още
Морска резиденция Belle Epoque в Лозенец
Елитна морска резиденция на първа линия на плажа в Лозенец. Напълно завършена и функционираща, с луксозни апартаменти от най-висок клас. Вижте последните налични жилища за продажба.
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Дневник.бг: Пазарът на имоти се завръща към живот

След като с въвеждането на извънредното положение пазарът на имоти бе поставен на пауза в началото на май той вече се връща към живота. В различна степен са възстановени активностите както на купувачите, така и на продавачите, но сега силната позиция е променена в сравнение с началото на март.

Цените се очаква да спаднат, но не и на имотите с добра локация и високо качество. След мн...

26 Май, 2020
Фирмени
Коронакризата имаше оздравителен ефект върху имотния пазар

"Не е ясно дали ще има скоро лекарство за коронавируса, но самата пандемия стана лекарство за пазара на недвижими имоти и накара всички да се замислят:

• Строителите да внимават с ценообразуването и с проектирането на новите си проекти
• Банките да имат по-високи изисквания към своите кредитополучатели
• Собствениците да осмислят добре на каква цена продават своите имо...

22 Май, 2020
Медиите за нас
Investor.bg: След коронавируса купувачите са в по-силната позиция на жилищния пазар у нас

Двата месеца на извънредно положение са променили коренно пазара, поставяйки купувачите в по-силна позиция, стана ясно по време на онлайн събитие, организирано от Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ).

„След въвеждането на извънредното положение пазарът замря за месец и половина, но от началото на май хората се активизираха, огледите вече не ги плашат, а брокерите и клиентите ...

22 Май, 2020
последни новини
Пазарни тенденции след извънредното положение

Постепенно се завръщаме към нормален ритъм на живот и заедно с всичко имотният пазар също се оживява и възвръща атрактивността си.

Ето какви тенденции наблюдаваме на старта на новия сезон:

🔵 Tехнологиите остават с нас, за да ни помагат и в новата реалност! В нея всички ще бъдем по-внимателни, по-рационални и ще продължаваме да вършим голяма част от нещата онл...

19 Май, 2020

Изпратете запитване