Контакти
0

Какво да очакваме от имотите в България през 2020 г.

2020-01-03   |  Profit.bg

Полина Стойкова е изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES. Ръководената от нея компания спечели приз за имотна агенция на 2019 г. От нея ще научим за очакванията за 2020 г., средните цени за София и страната, както и кои са топ комплексите в момента, към които се насочват купувачите.

Имотният пазар у нас отчита една от най-силните си години. Каква е равносметката ви за 2019 г.?

Бих казала, че приключи една изключителна година за имотния пазар. С много по-умерени нараствания на цените, нараснали обеми продажби и исторически най-добрата достъпност на жилищата в София и другите големи градове. В допълнение на това, най-ниските лихвени проценти по ипотечните кредити, каквито сме наблюдавали.

На практика всички фактори, които влияят върху имотния пазар, са със силно положително въздействие и резултатите от това са продължителен подем и оптимистични перспективи за развитие и през тази и следващите години.

За поредна година в големите градове най-много се търсеха жилища в сгради ново строителство. Засили се интересът и към къщи в селата около големите градове, както и към ваканционни апартаменти в ски и морските курорти.

Пазарът продължаваше да бъде движен основно от българи, като в много от районите те са 80-90% от купувачите.

Доходите на работещите в големите градове растат с едни от най-бързите темпове в ЕС. На фона на тези данни от Евростат, не може да не ви попитаме - скъпи или евтини са имотите у нас?

Както отбелязах, в момента имаме исторически най-добрата достъпност на жилищата в страната, а достъпността е измерител на съотношението на цена към доход.

Цените на имотите се запазиха без особени изменения през 2019 г., а средната работна заплата нарасна с над 10%, което доведе до значително подобрение на достъпността на имотите през 2019 г. Заедно с това, достъпността на кредитен ресурс също е много добра при изключително ниските лихвени проценти, каквито се предлагат в момента.

Какви имоти търсят жителите на София в последните 12 месеца?

Още в началото на 2019 г. имотният пазар в София превключи на по-висока скорост и сделки се сключваха буквално до последните минути на 2019 г. Интересното за изминалата година е, че наблюдавахме разширение на периметъра на търсене и на предлагане, което доведе до по-голяма активност във всички райони на столицата.

Най-купувани бяха двустайните апартаменти с дял от около 60% от общо закупените жилища. След тях с около 30% се нареждат тристайните апартаменти. Най-купувани са жилищата на 4-ти етаж, като обаче забелязваме засилване на интереса към апартаменти на високите етажи в новите и модерни сгради, тъй като те дават възможност за красиви гледки, повече простор и светлина.

И през 2019 г. се запази засиленият интерес към затворени комплекси със собствени градини и паркове, зеленина, детски площадки и зони за отдих на живущите. Младите семейства често предпочитат покупка на жилище на партера, което да върви с малко дворче. Комплекси, които са решени без автомобилен трафик и са с подземно паркиране, са сред обещаващите най-добър комфорт за семействата и техните деца.

Съответно тук можем да споменем и най-продаваните ни комплекси за 2019 г. Те покриват всички тези критерии и затова успяха да привлекат значителен интерес и почти напълно да се разпродадат през изминалата година.

Това са комплексите Park View Residence в кв. Банишора, Модера Резидънс в кв. Витоша и AMur Residence в кв. Манастирски ливади.

Какви са очакванията ви за цените на имотите през 2020 г? Каква е зависимостта с ниските лихви, предлагани от банките у нас и това ли е един от движещите фактори на пазара в момента?

Лихвите по ипотечните кредити са един от най-важните фактори за развитието на пазара, а през 2020 г. се очаква те да останат без съществено изменение. Това обещава да даде основа за един продължаващо активен пазар. Очаквам през 2020 г. да има голяма ликвидност и повишение на обема продажби, като същевременно цените ще се запазят около настоящите си нива. Все по-важни фактори ще бъдат доходите на населението, безработицата и миграцията. В това отношение перспективите също са добри, тъй като доходите ще продължат да нарастват, а безработицата е на рекордно ниски нива. Вътрешната миграция е насочена към големите градове и там пазарите ще продължават да се развиват динамично за сметка на по-малките, необластни градове.

Каква е средната цена на имотите в България? Кои са областите, където все още можем да си купим имот под тези нива?

Средната цена на жилищата в областните градове на страната за 2019 г. е около 550 евро/кв.м. По-ниски от средната цена има във Видин, Кюстендил, Враца, Монтана, Габрово, Ловеч, Добрич, Сливен, Ямбол, Смолян и други градове в страната.

Интересно е да обърнем внимание и към курортите, където на фона на растящите цени в градовете, имаме задържане на нивата или дори лек спад. Особено интересни са имотите в и около Слънчев бряг, на север около Каварна и Балчик, както и Банско и Пампорово, където средните цени са доста под 550 евро/кв.м. и има много добро предлагане.

Все по-популярни в последните месеци и години са инвестициите в имот с цел отдаването им под наем (краткосрочен или дългосрочен). Каква е доходността днес от подобна инвестиция в големите градове?

При дългосрочните наеми в зависимост от града и имота, доходността е между 5 и 6.5% годишно.

Имот на морето, планината или чужбина - къде българите най-често купуват ваканционен имот?

Наличните цени от 10 000 евро в българските курорти трудно могат да бъдат намерени където и да е в чужбина и това привлича интереса най-вече към родните курорти.

Засега най-много се купуват апартаменти в планинските курорти, но постепенно нараства интересът и към морските курорти. Даже още в първия работен ден на годината имаме няколко запитвания за имот около морето. Това дава индикации за добри перспективи и при ваканционните имоти тази година.

Вижте нашите топ оферти ново строителство в София

Имоти за продажба и наем в София

Атрактивни имоти на морето

Разгледайте нашите имоти в планински курорти

  Още новини

Сподели
Изгодни имоти в Банско - най-добрите предложения само при нас!
Видяхте ли цените в Банско! Обзаведени студиа от 10 000 евро! Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който работи целогодишно. За собствено ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Морска резиденция Belle Epoque в Лозенец
Елитна морска резиденция на първа линия на плажа в Лозенец. Напълно завършена и функционираща, с луксозни апартаменти от най-висок клас. Вижте последните налични жилища за продажба.
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
След селските къщи - идва нов тренд на пазара на имоти

Все повече българи предпочитат да купуват жилища в планината - и по-специално Боровец, където цените са доста по-ниски от големите градове в страната - София, Пловдив и Варна.

Боровец е най-старият и най-голям планински курорт у нас, като до средата на XX век е известен като Чамкория. Датира от 1896 г., когато е построена първата вила за почивка, а по-късно княз Ферди...

06 Август, 2020
Фирмени
Брокери на месец август 2020 г.

С пожелания за незабравими 🌞 летни преживявания в най-отпускарския месец ви представяме нашите 🏆 брокери на месеца за август 2020!

Те получиха своите 🥇 отличия на база на постиженията си през изминалия месец, който се отличи с 📈 висока пазарна активност, успешни сделки и много доволни 👫 клиенти.

За нас той донесе и поредните я...

05 Август, 2020
Медиите за нас
Стойкова: Пазарът е в отлична форма

Въпрocът: „Кoгa щe пoeвтинeят жилищaтa?” винaги e aктуaлeн и в пeриoди нa кризa, пoдoбнa нa тaзи прeдизвикaнa oт кoрoнaвируca, oчaквaниятa нa купувaчитe cтaвaт вce пo-гoлeми. Вeчe пoчти 5 мeceцa cвeтът живee в нeecтecтвeнa cрeдa, кoятo първият мeceц cтoпирa пaзaрa нa нeдвижими имoти, нo c тeчeниe нa врeмeтo нeщaтa ce нoрмaлизирaхa. Имeннo и пoрaди тoвa нoрмaлизирaнe нямa ocнoвaниe дa ce oчaквa, чe...

05 Август, 2020
Медиите за нас
Нова ТВ: Бум на сделките с имоти в планинските курорти


Интересът към покупка на имот в планинските курорти и в частност Боровец нараства и NOVA TV се свърза с нас за коментар на актуалните тенденции на пазара. Вижте какво сподели Стефан Абанозов, регионален мениджър на BULGARIAN PROPERTIES за Боровец и района.

---

Голяма част от хората купуват апартаменти, за да ги използват за почивка по всяко врем...

05 Август, 2020

Изпратете запитване