Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Какво да очакваме от имотите в България през 2020 г.

2020-01-03   |  Profit.bg

Полина Стойкова е изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES. Ръководената от нея компания спечели приз за имотна агенция на 2019 г. От нея ще научим за очакванията за 2020 г., средните цени за София и страната, както и кои са топ комплексите в момента, към които се насочват купувачите.

Имотният пазар у нас отчита една от най-силните си години. Каква е равносметката ви за 2019 г.?

Бих казала, че приключи една изключителна година за имотния пазар. С много по-умерени нараствания на цените, нараснали обеми продажби и исторически най-добрата достъпност на жилищата в София и другите големи градове. В допълнение на това, най-ниските лихвени проценти по ипотечните кредити, каквито сме наблюдавали.

На практика всички фактори, които влияят върху имотния пазар, са със силно положително въздействие и резултатите от това са продължителен подем и оптимистични перспективи за развитие и през тази и следващите години.

За поредна година в големите градове най-много се търсеха жилища в сгради ново строителство. Засили се интересът и към къщи в селата около големите градове, както и към ваканционни апартаменти в ски и морските курорти.

Пазарът продължаваше да бъде движен основно от българи, като в много от районите те са 80-90% от купувачите.

Доходите на работещите в големите градове растат с едни от най-бързите темпове в ЕС. На фона на тези данни от Евростат, не може да не ви попитаме - скъпи или евтини са имотите у нас?

Както отбелязах, в момента имаме исторически най-добрата достъпност на жилищата в страната, а достъпността е измерител на съотношението на цена към доход.

Цените на имотите се запазиха без особени изменения през 2019 г., а средната работна заплата нарасна с над 10%, което доведе до значително подобрение на достъпността на имотите през 2019 г. Заедно с това, достъпността на кредитен ресурс също е много добра при изключително ниските лихвени проценти, каквито се предлагат в момента.

Какви имоти търсят жителите на София в последните 12 месеца?

Още в началото на 2019 г. имотният пазар в София превключи на по-висока скорост и сделки се сключваха буквално до последните минути на 2019 г. Интересното за изминалата година е, че наблюдавахме разширение на периметъра на търсене и на предлагане, което доведе до по-голяма активност във всички райони на столицата.

Най-купувани бяха двустайните апартаменти с дял от около 60% от общо закупените жилища. След тях с около 30% се нареждат тристайните апартаменти. Най-купувани са жилищата на 4-ти етаж, като обаче забелязваме засилване на интереса към апартаменти на високите етажи в новите и модерни сгради, тъй като те дават възможност за красиви гледки, повече простор и светлина.

И през 2019 г. се запази засиленият интерес към затворени комплекси със собствени градини и паркове, зеленина, детски площадки и зони за отдих на живущите. Младите семейства често предпочитат покупка на жилище на партера, което да върви с малко дворче. Комплекси, които са решени без автомобилен трафик и са с подземно паркиране, са сред обещаващите най-добър комфорт за семействата и техните деца.

Съответно тук можем да споменем и най-продаваните ни комплекси за 2019 г. Те покриват всички тези критерии и затова успяха да привлекат значителен интерес и почти напълно да се разпродадат през изминалата година.

Това са комплексите Park View Residence в кв. Банишора, Модера Резидънс в кв. Витоша и AMur Residence в кв. Манастирски ливади.

Какви са очакванията ви за цените на имотите през 2020 г? Каква е зависимостта с ниските лихви, предлагани от банките у нас и това ли е един от движещите фактори на пазара в момента?

Лихвите по ипотечните кредити са един от най-важните фактори за развитието на пазара, а през 2020 г. се очаква те да останат без съществено изменение. Това обещава да даде основа за един продължаващо активен пазар. Очаквам през 2020 г. да има голяма ликвидност и повишение на обема продажби, като същевременно цените ще се запазят около настоящите си нива. Все по-важни фактори ще бъдат доходите на населението, безработицата и миграцията. В това отношение перспективите също са добри, тъй като доходите ще продължат да нарастват, а безработицата е на рекордно ниски нива. Вътрешната миграция е насочена към големите градове и там пазарите ще продължават да се развиват динамично за сметка на по-малките, необластни градове.

Каква е средната цена на имотите в България? Кои са областите, където все още можем да си купим имот под тези нива?

Средната цена на жилищата в областните градове на страната за 2019 г. е около 550 евро/кв.м. По-ниски от средната цена има във Видин, Кюстендил, Враца, Монтана, Габрово, Ловеч, Добрич, Сливен, Ямбол, Смолян и други градове в страната.

Интересно е да обърнем внимание и към курортите, където на фона на растящите цени в градовете, имаме задържане на нивата или дори лек спад. Особено интересни са имотите в и около Слънчев бряг, на север около Каварна и Балчик, както и Банско и Пампорово, където средните цени са доста под 550 евро/кв.м. и има много добро предлагане.

Все по-популярни в последните месеци и години са инвестициите в имот с цел отдаването им под наем (краткосрочен или дългосрочен). Каква е доходността днес от подобна инвестиция в големите градове?

При дългосрочните наеми в зависимост от града и имота, доходността е между 5 и 6.5% годишно.

Имот на морето, планината или чужбина - къде българите най-често купуват ваканционен имот?

Наличните цени от 10 000 евро в българските курорти трудно могат да бъдат намерени където и да е в чужбина и това привлича интереса най-вече към родните курорти.

Засега най-много се купуват апартаменти в планинските курорти, но постепенно нараства интересът и към морските курорти. Даже още в първия работен ден на годината имаме няколко запитвания за имот около морето. Това дава индикации за добри перспективи и при ваканционните имоти тази година.

Вижте нашите топ оферти ново строителство в София

Имоти за продажба и наем в София

Атрактивни имоти на морето

Разгледайте нашите имоти в планински курорти

  Още новини

Сподели
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище тук!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024
последни новини
Дължим ли данъци при продажба на имот?

В данъчния сезон отговаряме на един от често задаваните въпроси при попълване на данъчна декларация от страна на физически лица:

Дължим ли данък при продажба на недвижим имот? Как се изчислява този данък? Кога продажбата на имот е освободена от данъци?

Доходите на физическите лица, придобити през календарната година, се декларират до 30 април на следващата година с г...

10 Април, 2024
последни новини
Силен старт: Имотният пазар в София с най-много сделки от 2008 г. насам

Имотният сектор в столицата отбелязва по-добро първо тримесечие от 2022 г., която беше най-добрата година за настоящия цикъл на пазара



Имотният пазар в София започна 2024 година на много високи обороти. През първото тримесечие в столицата са вписани 7298 покупки на недвижими имоти. Това е ръст с 14,4% спрямо същия период на 2023 г., когато бяха вписани 6381 пок...

05 Април, 2024
Фирмени
Брокери на месец април 2024

Пролетта е тук и с нея идват нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Март месец донесе поредица от сделки и затвърди активността на пазара, което ни позволи да приключим успешно първото тримесечие на годината. Видяхме значително движение не само в големите градове, но и в любимите ни морски и ски курорти. Също така, сезонът за покупка на селски къщи е в разгара си, добавяйки ...

02 Април, 2024

Изпратете запитване