Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Дневник: Как се промени ипотечното кредитиране заради коронавируса

2020-06-02   |  Dnevnik.bg

Всяка криза прави харченето много по-предпазливо особено, когато тя трудно се поддава на прогнози за продължителността, дълбочината и формата на кривата, която ще очертае. За разлика от предходната от 2008 г., сега банките влизат в кризата подложени поне два пъти на стрес тестове - от БНБ и от ЕЦБ и свръхликвидни по мнението на целия бранш.

От началото на кризата с коронавируса банките не са променили условията, при които предлагат своите продукти, уверяват те в отговор на въпроси, изпратени от "Дневник" след появата на коментари, че има промяна. Участници на пазара на имоти обаче свидетелстват, че очаквано финансовите институции са станали по-бдителни особено при отпускането на дългосрочни кредити каквито са тези за покупка на имот и освен това категорично държат на самоучастие при такива сделки за разлика от ситуацията преди извънредното положение.

Въпросът е актуален и заради събуждането на пазара на имоти, който бе поставен на пауза в средата март.

Нищо не е променено

През последните месеци няма промяна в размера на лихвите по отпусканите потребителски и ипотечни кредити, не са променени изискванията за повишен процент самоучастие, изискван от клиента при отпускането на ипотечен заем за покупка на жилище, нито отказ от финансиране на определен тип жилища или фази на строеж. Това отговориха от ОББ на въпроси на "Дневник".

"ОББ продължава да се придържа към стандартите си за отговорно кредитиране. Както и преди, преценяваме внимателно сектора на заетост и платежоспособността на кандидатстващите за кредит", посочват още от банката. От там не отчитат промяна и в условията по кредитите за фирми.

Към момента "Уникредит Булбанк" не е променила стратегията си по отношение на ценовите оферти, при които се отпускат потребителски и ипотечни кредити, посочват и от най-голямата по активи банка на българския пазар. "Банката продължава да следва стриктно правилата на кредитната си политика, в която няма промяна", се допълва в отговор на въпроси на "Дневник". Институцията все пак посочва, че в резултат на несигурността от извънредната ситуация, свързана с новия корона вирус, може да се очаква, че кредитоспособността на населението да бъде занижена, поне за известен период и че това ще бъде отчетено при разглеждане на изключенията от кредитната политика.

Както и преди въвеждането на извънредното положение в страната, при отпускане на заеми банката прави детайлна оценка на целите на исканото финансиране и възможностите на кредитоискателите да обслужват кредитните си задължения в дългосрочен план. Този подход цели клиентите да бъдат предпазени от рискови инвестиции, както и да ги предпазим от свръхзадлъжнялост, обясняват от финансовата институция.

"Отворени сме за бизнес. Няма промяна в определянето на лихвените проценти, при които се отпускат фирмени кредити. При бизнес кредитирането се прилага индивидуален подход към всяка сделка, в зависимост от вида и размера на кредита, целта и предложеното обезпечение, както и индивидуалния рисков профил на кредитополучателя", посочват в отговор на въпрос дали има промяна при фирменото кредитиране.

От "Пощенска банка", на която "Дневник" също изпрати въпроси, не отговарят конкретно на тях. Посочват, че институцията продължава активно да финансира плановете на клиентите и постоянно обогатява предлаганите продукти и услуги, следвайки най-новите тенденции и промените в потребителските очаквания. "Както и досега, Пощенска банка продължава да прилага индивидуален подход към всеки клиент с максимално внимание към неговите конкретни нужди и с грижа за финансовата му стабилност", обясняван от банката.

Банките - на две скорости

Брокери все пак отбелязват, че банките се взират повече сега в кандидатите да отпускане на кредити за покупка на жилище. Изпълнителният директор на компанията за недвижими имоти "Адрес" Гергана Тенекеджиева коментира преди седмица, че банките много прецизно преглеждат профила на клиентите, по-внимателни са в избора си, но в никакъв случай не е спряно финансирането на целеви кредити за покупка на жилища. Допълни, че преди извънредното положение в оценката на имотите те са слагали ликвидационна стойност от 5%, то тя сега е 10%. Това означава, че ако се наложи да продадат сега имот, който са кредитирали, могат да го направят веднага с 10% по-ниска цена и няма да реализират загуба.

Антон Андонов, изп. директор на консултанта на пазара на имоти "Ера" коментира в края на миналата седмица, че в зависимост от подхода си банките могат да бъдат разделени на две групи. При големите ресурсът е зает да обработват искания за преструктуриране на кредити, а останалите са съсредоточили усилията си в това да предоставят същите услуги отпреди кризата при същите условия.

Като цяло банките не промениха услугите и продуктите, но с уточнението, че сега се изисква малко повече собствен ресурс при покупка на имот, допълва той. Разказва, че ако допреди въвеждането на извънредното положение в страната в средата на март, имот е можел да се купи и с 0 лева спесятвания като се комбинират ипотечен и потребителски заем, това вече не е възможно. Посочва, че който иска да купува сега, трябва да разполага поне с 20% от цената.

По негови наблюдения големите банки са въвели временни ограничения за кредитоискателите от пострадалите сектори, а част от тях и временни ограничения за финансиране на имоти в строеж като вече искат сградите да имат поне акт 15, тоест да са напълно завършени.

Банковата система е свръхликвидна и много добре капитализирана и за разлика от миналата криза ние сме тук и работим, коментира по време на дискусия преди дни главният изпълнителен директор на "Алианц банк" Георги Заманов. "Съвсем леко сме вдигнали процента на самоучастие за всички видове имоти", обяви той като допълни, че това е за всички независимо какъв тип строителство са - тухли или панел, и къде се намират. Повишението е с 5 процентни пункта. Подобна политика гласно или негласно и други банки са приложили, това ни дава комфорта, че клиентът повече ще милее за този имот при по-голямо самоучастие, обясни той.

Според последните данни на БНБ през април кредитният портфейл на банките се свива с 322 млн. лв. като това се дължи основно на фирменото кредитиране. При потребителските заеми спадът за месец е с 85 млн. лв., а при жилищните кредити има покачване с над 90 млн. лв. Жилищните заеми, при които през февруари беше достигнат пик от над 15% ръст, сега се охлаждат минимално и ръстът пада до 14.5%, съобщава "Капитал". По-пълен ефект от кризата обаче може да се види след месеци.

Вижте нашите топ оферти в София

Вижте луксозни имоти в София

Разгледайте къщи в София

Вижте нашите обяви за къщи на село

Вижте топ оферти в морски курорти

  Още новини

Сподели
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024
последни новини
Дължим ли данъци при продажба на имот?

В данъчния сезон отговаряме на един от често задаваните въпроси при попълване на данъчна декларация от страна на физически лица:

Дължим ли данък при продажба на недвижим имот? Как се изчислява този данък? Кога продажбата на имот е освободена от данъци?

Доходите на физическите лица, придобити през календарната година, се декларират до 30 април на следващата година с г...

10 Април, 2024
последни новини
Силен старт: Имотният пазар в София с най-много сделки от 2008 г. насам

Имотният сектор в столицата отбелязва по-добро първо тримесечие от 2022 г., която беше най-добрата година за настоящия цикъл на пазара



Имотният пазар в София започна 2024 година на много високи обороти. През първото тримесечие в столицата са вписани 7298 покупки на недвижими имоти. Това е ръст с 14,4% спрямо същия период на 2023 г., когато бяха вписани 6381 пок...

05 Април, 2024

Изпратете запитване