Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Много или малко са 20 години на имотния пазар?

2023-04-24   |  Иван Нончев, рубриката "Портфейл", Дарик радио

Какво се случи за 20 години на имотния пазар? Този въпрос коментира изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова в рубриката "Портфейл" на Дарик радио. Компанията наскоро отбеляза 20 години от създаването си.

"Тези 20 години от създаването на BULGARIAN PROPERTIES минаха много бързо и някак си неусетно. Дори аз не мога да осъзная как преминахме през този период, като една въртележка.

Отбелязахме годишнината с едно много хубаво тържество, на което поканихме колегите от цялата страна и нашите партньори и съмишленици. За този период успяхме да изградим една немалка общност около нас като компания", коментира Полина Стойкова.

Вижте целия разговор:


Чисто технологично, за последните 20 години начинът на сключване на сделките не се е променил много, но са се променили технологиите, които се използват. Другата голяма промяна, според нея, е профилът на купувачите.

"Тогава, през 2003 година, бяхме в началото на една вълна от покупки на чужденци. В последните 10 години те като че ли отстъпиха от пазара и той се движи основно от българските купувачи и местното търсене.

Това е интересно, защото през 2003 година имаше един глобализиращ се пазар на имоти и сериозен приток на чуждестранни инвестиции, който в момента изглежда липсва", каза още изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES.

Много от чуждестранните купувачи през този период са имали нужда и от допълнителни услуги, свързани не само с покупката на имота, но и с различни неуредици, ремонти, юридически проблеми и т.н.

"Много от тези наши клиенти продължават да следят нашата дейност и ни поздравиха по случай годишнитата, което беше изключително мило", каза Стойкова.

Най-тежкият период в развитието на компанията, по думите ѝ, е бил в края на 2008 година, когато банките изцяло спряха кредитирането.

"В нашия сектор всичко се случи за една нощ и последва едно "безтегловно" състояние, което продължи около половин година", спомня си Стойкова. Тя обаче припомни, че доходите на българите през последните две десетилетия нарастват устойчиво, успоредно с цените на имотите.

"Преди 20 години бяха необходими 1.3 средни месечни работни заплати за покупката на един квадратен метър жилище средно за страната. Сега тази стойност е 0.8, тоест за покупката на един квадратен метър са нужни средства, по-ниски от една заплата.

В пика през 2018 година това съотношение беше достигнало ниво от над три заплати", каза още Полина Стойкова.

По повод технологичните нововъведения, изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES припомни, че компанията е една от първите, които са започнали да публикуват обявите си онлайн в собствен сайт.

"Ние публикувахме обявите на английски език и ги представяхме на международната аудитория с богат снимков материал, което беше новост за времето си. Развитието на интернет пространството помогна много на пазара и на неговото развитие.

Но, въпреки това, хората все още имат нужда от комуникацията с имотните брокери. Личният контакт и общуването няма как да бъде заменени от технологиите", смята Полина Стойкова.

Според нея, настоящата ситуация не прилича на нито един друг период през последните 20 години.

"Това е интересното на пазара, че колкото и да се повтарят някои вълни и цикли, той никога не е абсолютно идентичен. В момента той не прилича на този от 2008 година, не бих казала, че прилича на нито една след това.

Има обаче някои сигнали, които идват. Те са свързани с очакваното повишение на лихвените проценти, с прекомерното нарастване на цените в някои сегменти, но за момента пазарът продължава да бъде активен.

До голяма степен инфлацията също поддържа нивата на цените, тъй като тя е най-високата за последните 20 години", коментира изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES.

Вижте как BULGARIAN PROPERTIES отбеляза своята 20-та годишнина

Вижте още за историята на компанията в "ИмоТиТе" по Bloomberg TV
  Още новини

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище тук!
Вижте още
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024
последни новини
Дължим ли данъци при продажба на имот?

В данъчния сезон отговаряме на един от често задаваните въпроси при попълване на данъчна декларация от страна на физически лица:

Дължим ли данък при продажба на недвижим имот? Как се изчислява този данък? Кога продажбата на имот е освободена от данъци?

Доходите на физическите лица, придобити през календарната година, се декларират до 30 април на следващата година с г...

10 Април, 2024
последни новини
Силен старт: Имотният пазар в София с най-много сделки от 2008 г. насам

Имотният сектор в столицата отбелязва по-добро първо тримесечие от 2022 г., която беше най-добрата година за настоящия цикъл на пазараИмотният пазар в София започна 2024 година на много високи обороти. През първото тримесечие в столицата са вписани 7298 покупки на недвижими имоти. Това е ръст с 14,4% спрямо същия период на 2023 г., когато бяха вписани 6381 пок...

05 Април, 2024
Фирмени
Брокери на месец април 2024

Пролетта е тук и с нея идват нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Март месец донесе поредица от сделки и затвърди активността на пазара, което ни позволи да приключим успешно първото тримесечие на годината. Видяхме значително движение не само в големите градове, но и в любимите ни морски и ски курорти. Също така, сезонът за покупка на селски къщи е в разгара си, добавяйки ...

02 Април, 2024

Изпратете запитване