Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Много или малко са 20 години на имотния пазар?

2023-04-24   |  Иван Нончев, рубриката "Портфейл", Дарик радио

Какво се случи за 20 години на имотния пазар? Този въпрос коментира изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова в рубриката "Портфейл" на Дарик радио. Компанията наскоро отбеляза 20 години от създаването си.

"Тези 20 години от създаването на BULGARIAN PROPERTIES минаха много бързо и някак си неусетно. Дори аз не мога да осъзная как преминахме през този период, като една въртележка.

Отбелязахме годишнината с едно много хубаво тържество, на което поканихме колегите от цялата страна и нашите партньори и съмишленици. За този период успяхме да изградим една немалка общност около нас като компания", коментира Полина Стойкова.

Вижте целия разговор:


Чисто технологично, за последните 20 години начинът на сключване на сделките не се е променил много, но са се променили технологиите, които се използват. Другата голяма промяна, според нея, е профилът на купувачите.

"Тогава, през 2003 година, бяхме в началото на една вълна от покупки на чужденци. В последните 10 години те като че ли отстъпиха от пазара и той се движи основно от българските купувачи и местното търсене.

Това е интересно, защото през 2003 година имаше един глобализиращ се пазар на имоти и сериозен приток на чуждестранни инвестиции, който в момента изглежда липсва", каза още изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES.

Много от чуждестранните купувачи през този период са имали нужда и от допълнителни услуги, свързани не само с покупката на имота, но и с различни неуредици, ремонти, юридически проблеми и т.н.

"Много от тези наши клиенти продължават да следят нашата дейност и ни поздравиха по случай годишнитата, което беше изключително мило", каза Стойкова.

Най-тежкият период в развитието на компанията, по думите ѝ, е бил в края на 2008 година, когато банките изцяло спряха кредитирането.

"В нашия сектор всичко се случи за една нощ и последва едно "безтегловно" състояние, което продължи около половин година", спомня си Стойкова. Тя обаче припомни, че доходите на българите през последните две десетилетия нарастват устойчиво, успоредно с цените на имотите.

"Преди 20 години бяха необходими 1.3 средни месечни работни заплати за покупката на един квадратен метър жилище средно за страната. Сега тази стойност е 0.8, тоест за покупката на един квадратен метър са нужни средства, по-ниски от една заплата.

В пика през 2018 година това съотношение беше достигнало ниво от над три заплати", каза още Полина Стойкова.

По повод технологичните нововъведения, изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES припомни, че компанията е една от първите, които са започнали да публикуват обявите си онлайн в собствен сайт.

"Ние публикувахме обявите на английски език и ги представяхме на международната аудитория с богат снимков материал, което беше новост за времето си. Развитието на интернет пространството помогна много на пазара и на неговото развитие.

Но, въпреки това, хората все още имат нужда от комуникацията с имотните брокери. Личният контакт и общуването няма как да бъде заменени от технологиите", смята Полина Стойкова.

Според нея, настоящата ситуация не прилича на нито един друг период през последните 20 години.

"Това е интересното на пазара, че колкото и да се повтарят някои вълни и цикли, той никога не е абсолютно идентичен. В момента той не прилича на този от 2008 година, не бих казала, че прилича на нито една след това.

Има обаче някои сигнали, които идват. Те са свързани с очакваното повишение на лихвените проценти, с прекомерното нарастване на цените в някои сегменти, но за момента пазарът продължава да бъде активен.

До голяма степен инфлацията също поддържа нивата на цените, тъй като тя е най-високата за последните 20 години", коментира изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES.

Вижте как BULGARIAN PROPERTIES отбеляза своята 20-та годишнина

Вижте още за историята на компанията в "ИмоТиТе" по Bloomberg TV
  Още новини

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище тук!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Стартираха продажбите в сгради Е и Ж на Central Park

По-малко от година след старта на първта фаза на проекта, в продажба са две от новите сгради, които са част от втората фаза на мащабния комплекс Central Park в кв. Банишора!

Възползвайте се от възможността да изберете първи от апартаментите в сгради Е и Ж!

Разполагаме с разнообразие от двустайни апаратменти на отлични цени!

Обадете се още сега на тел: 0...

18 Май, 2023
последни новини
Кредитите в България най-евтини в ЕС

Напук на предупрежденията, че кредитният бум у нас носи рискове, заемите продължават да поевтиняват. Трети месец лихвите по ипотечните заеми в България са най-ниски в целия Европейски съюз.

За март средният лихвен процент по потребителски кредити в левове намалява с 0,13 пр. п., до 8,25%, а годишният процент на разходите (ГПР) по тези кредити - с 0,12 пр. п., до 8,76%.

17 Май, 2023
Фирмени
Брокери на месец май 2023

Топлите месеци са тук, а имотният пазар е в отлична форма!

Доказателство за това са победителите в месечната ни класация – колеги от офиси в различни офиси от страната, които специализират в продажбата на най-разнообразни имоти – от ново строителство до селски и ваканционни имоти, парцели и бизнес имоти. Всички те успяха да постигнат удивителни резултати и да направят месец април по...

03 Май, 2023
Медиите за нас
Полина Стойкова по Bloomberg TV: Ръстът на цените на имотния пазар в България се забавя

Пазарът на недвижими имоти отбеляза много силно начало на годината на фона на минорните нагласи, които имахме в края на 2022, когато пазарът беше затихнал. Сега е налице търсене, леко увеличение на предлагането, което липсваше през миналата година и съответно постигане на нов баланс, при който активно се сключват сделки. Това каза Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES, в п...

02 Май, 2023

Изпратете запитване