Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

8000 евро на квадрат? Да, има такива цени на жилища в София

2019-09-26   |  www.money.bg, 24.09.2019

Имотите в столицата стават все по-скъпи и затова две мнения няма. Причините са различни: ниските лихви по кредити и депозити направиха тегленето на заем по-евтино, а спестяването - по-неизгодно, а ръстът в икономиката доведе и до ръст на заплатите и на оптимизма в потреблението.

Всичко това повлия положително на пазара на имоти и доведе до среден ръст на цените от 10% на година. По оценка на анализ на "Райфайзенбанк" и Bulgarian Properties от 2013 година насам имотите са поскъпнали с 63%. Така, докато през първото полугодие на 2015-а средната цена в столицата е била 830 евро, през тази тя възлиза на 1117 евро.

Растежът на цените бързо прикова погледа на много хора към пазара - както на купувачи, така и на продавачи. Сделките нараснаха и достигнаха рекордно ниво за последните 10 години. Ето защо бурният ръст на пазара през последните години резонно доведе и ценови феномени, които надали някой би си представял в годините след кризата. Става дума за офертни цени на някои имоти, които сериозно надскачат средните за дадения район.

Екипът на Money.bg събра примери на реални оферти от водещи агенции за недвижими имоти, които илюстрират ентусиазма на пазара: 8000 евро на квадрат Със сигурност най-впечатляващата оферта е за апартамент на престижната столична улица "Московска". Жилището е ремонтирано и с площ 90 квадрата. Исканата му цена е 730 000 евро, което прави по 8111 евро на квадрат. Иначе казано близо 16 000 лева на квадрат, което откъдето и да го погледнем е много не само за София, но и за Европа.

"Уникална" локация за 300 000 евро

Друга приковаваща вниманието с цената си оферта е за имот отново в идеалния център в столицата, който се намира "на 100 метра от НДК". Това удобство ще струва на бъдещите собственици 299 900 евро или 3749 евро на квадрат. "Успокояващата" новина е, че жилището е ремонтирано и готово за живеене.

Двустаен за половин милион лева

Ако искате да живеете на бул. Патриарх Евтимий до бъдеща метростанция в "просторен" двустаен апартамент, ще трябва да отделите 250 000 евро. Или поне толкова искат за жилище в този район с обща площ от 75 квадрата. Това прави по 3333 евро на квадрат и то за необзаведен имот.

Панелка в "Младост" за 2000 евро на квадрат

Правилно прочетохте, това е цената. Жилището се намира в панелна сграда в "Младост 3" и струва само 97 000 евро. Големината му обаче е също само 50 кв.м., което прави цена от 1940 евро на кв.м. Трябва да се каже обаче, че имотът е луксозно ремонтиран и обзаведен.

53 квадрата в "Подуяне" за 124 000 евро

Ако търсите имот в близост до гара "Подуяне" и търговски център "Сердика", поне според тази обявя ще трябва да приготвите сериозна сума. Става дума за жилище в района, което е с чиста застроена площ от 53.5 кв.м. и с цена от 124 000 евро, което прави по 2317 евро на квадрат. Жилището се продава с обзавеждане, в нова сграда от 2006 година и на хубав етаж, но цената му значително надскача тези за района.

Вижте нашата селекция от подбрани елитни имоти

Вижте нашите предложение за апартаменти в София

  Още новини

Сподели
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Отворихме офис в сърцето на Дупница: Посетете ни на ул. Княз Борис I, номер 1!

Новият ни офис в Дупница отвори врати! Той е разположен в центъра на града, на ул. Княз Борис I, номер 1, етаж 1 - срешу ГУМ.

Този стратегически ход е част от нашата мисия да бъдем възможно най-близо до нашите клиенти и да предоставяме висококачествени услуги на местно ниво както за купувачи, така и за продавачи.

В новия ни офис клиентите ще могат да с...

28 Март, 2024
последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024

Изпратете запитване