8000 евро на квадрат? Да, има такива цени на жилища в София

2019-09-26   |  www.money.bg, 24.09.2019

Имотите в столицата стават все по-скъпи и затова две мнения няма. Причините са различни: ниските лихви по кредити и депозити направиха тегленето на заем по-евтино, а спестяването - по-неизгодно, а ръстът в икономиката доведе и до ръст на заплатите и на оптимизма в потреблението.

Всичко това повлия положително на пазара на имоти и доведе до среден ръст на цените от 10% на година. По оценка на анализ на "Райфайзенбанк" и Bulgarian Properties от 2013 година насам имотите са поскъпнали с 63%. Така, докато през първото полугодие на 2015-а средната цена в столицата е била 830 евро, през тази тя възлиза на 1117 евро.

Растежът на цените бързо прикова погледа на много хора към пазара - както на купувачи, така и на продавачи. Сделките нараснаха и достигнаха рекордно ниво за последните 10 години. Ето защо бурният ръст на пазара през последните години резонно доведе и ценови феномени, които надали някой би си представял в годините след кризата. Става дума за офертни цени на някои имоти, които сериозно надскачат средните за дадения район.

Екипът на Money.bg събра примери на реални оферти от водещи агенции за недвижими имоти, които илюстрират ентусиазма на пазара: 8000 евро на квадрат Със сигурност най-впечатляващата оферта е за апартамент на престижната столична улица "Московска". Жилището е ремонтирано и с площ 90 квадрата. Исканата му цена е 730 000 евро, което прави по 8111 евро на квадрат. Иначе казано близо 16 000 лева на квадрат, което откъдето и да го погледнем е много не само за София, но и за Европа.

"Уникална" локация за 300 000 евро

Друга приковаваща вниманието с цената си оферта е за имот отново в идеалния център в столицата, който се намира "на 100 метра от НДК". Това удобство ще струва на бъдещите собственици 299 900 евро или 3749 евро на квадрат. "Успокояващата" новина е, че жилището е ремонтирано и готово за живеене.

Двустаен за половин милион лева

Ако искате да живеете на бул. Патриарх Евтимий до бъдеща метростанция в "просторен" двустаен апартамент, ще трябва да отделите 250 000 евро. Или поне толкова искат за жилище в този район с обща площ от 75 квадрата. Това прави по 3333 евро на квадрат и то за необзаведен имот.

Панелка в "Младост" за 2000 евро на квадрат

Правилно прочетохте, това е цената. Жилището се намира в панелна сграда в "Младост 3" и струва само 97 000 евро. Големината му обаче е също само 50 кв.м., което прави цена от 1940 евро на кв.м. Трябва да се каже обаче, че имотът е луксозно ремонтиран и обзаведен.

53 квадрата в "Подуяне" за 124 000 евро

Ако търсите имот в близост до гара "Подуяне" и търговски център "Сердика", поне според тази обявя ще трябва да приготвите сериозна сума. Става дума за жилище в района, което е с чиста застроена площ от 53.5 кв.м. и с цена от 124 000 евро, което прави по 2317 евро на квадрат. Жилището се продава с обзавеждане, в нова сграда от 2006 година и на хубав етаж, но цената му значително надскача тези за района.

Вижте нашата селекция от подбрани елитни имоти

Вижте нашите предложение за апартаменти в София

  Още новини

Сподели
ново! Vitosha View - сграда F
Стартираха продажбите в най-новата фаза на елитния комплекс Vitosha View в кв. Кръстова вада, София.

Изберете своя нов дом в емблематичен комплекс сега!
Вижте още
Tech Park Residence - жилища висок клас до парк, офис сгради и бул. Цариградско шосе
Градски жилища от ново поколение в бързо развиващия се район на София Тех Парк, близо до The Mall, множество офис сгради и бъдеща метростанция.
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
24 часа: Новото строителство - хит на пазара и през 2020 г.

90% от закупените жилища през 2019 г. са в сгради ново строителство.

Това сочат данните на BULGARIAN PROPERTIES - водеща компания за недвижими имоти, носител на награда Агенция на годината и специализирана в продажбите на имоти ново строителство.

„Разрешителните за строеж на нови сгради нарастват с бърз темп през последните години и в резултат предлага...

25 Февруари, 2020
Медиите за нас
Живот в планината: луксозният комплекс Свети Иван Рилски в Банско

Почивка през всеки сезон - това е най-точното описание на Банско днес.

Курортът, разположен в полите на Пирин, отдавна не е само зимна дестинация.

Освен 75 км ски трасета, любими на скиорите през зимата, градът предлага и огромен брой летни активности, в комбинация с оживен културен афиш.

Всичко това може да бъде придружено и от спа релакс...

24 Февруари, 2020
последни новини
В-к 24 часа: София е сред градовете с най-висока доходност от наеми на имоти

Средната годишна доходност от отдаване на жилищни имоти под наем в София в момента е към 5,9% по данни на най-големите агенции. Това поставя столицата на едно от челните места в света.

Миналата седмица глобалната консултантска компания Savills оповести топ 26 на градовете в света, в които може да се печели най-много от имоти, като София не е включена в нея. Сравнението...

24 Февруари, 2020
Медиите за нас
В-к Труд: Жилищата в София са най-достъпни от 10 години

Жилищата в София са най-достъпни за купувачите за последните 10 години. Показателят за достъпност на цените показва колко месечни заплати са необходими за покупката на 1 кв. м.

Средната цена на апартаментите в столицата през 3-то тримесечие на 2019 г. на база реално сключени сделки е 1088 евро/кв. м, сочат данни на компания за недвижими имоти. Така за покупката на 1 кв. м жилищна п...

18 Февруари, 2020

Изпратете запитване