Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Полина Стойкова за Imoti.net: Най-важното е да носим полза за клиентите си

2020-11-05   |  Imoti.net

Тази година imoti.net навърши 20 години. По този повод те се обърнаха към 20 водещи експерти в сектор недвижими имоти, за да споделят своя успешен път на развитие.

Полина Стойкова MRICS е изпълнителен директор и съсобственик на BULGARIAN PROPERTIES. Тя е един от най-уважаваните експерти в областта на недвижимите имоти в България. Присъства често в медиите с коментари относно актуалните тенденции и прогнози за развитието на имотния пазар, а анализите на BULGARIAN PROPERTIES са високо ценени и се следят с интерес от всички пазарни участници.

Какво беше Вашето начало в бизнеса с недвижими имоти?

Стартирахме дейността на BULGARIAN PROPERTIES през далечната 2003 г. с идеята да отговорим на зараждащия се интерес от чужденци към имоти в България. По това време вече бяхме натрупали известен опит в работата и контактите с британци. Бяхме запознати и с възможностите, които се откриваха в резултат на развитието на интернет, Google и стартиращата по това време първата вълна на дигитализация на имотния бизнес.

Тази комбинация от опит, познания и уцелване на правилния момент за стартирането на базиран в интернет имотен бизнес ни даде възможност още в първите месеци след пускането на нашия уебсайт да успеем да се класираме на първи места и да привлечем интерес.

Времето беше подходящо и по отношение на развитието на нашата страна и привличането на чуждестранни инвестиции. Тогава предстоеше България да бъде приета в Европейския съюз и очакванията бяха за нарастване на цените на имотите по примера на други новоприети страни. Това правеше страната ни изключително атрактивна за развитие на всякакви проекти, включително и имотни.

На този етап имотният бизнес в България беше предимно офлайн, имотните портали едва прохождаха, а много малка част от клиентите търсеха имоти онлайн. Ние обаче имахме предимството да работим с чуждестранни купувачи, които бяха с няколко години напред. Във Великобритания вече работеха онлайн имотни портали и ние учехме от тях и от имотния бизнес на запад като цяло, за да можем да се научим да ползваме новите технологии, както и да отговорим на очакванията на чуждестранните купувачи.

Всичко това трябваше да го адаптираме към българската реалност и да започнем този дълъг и често труден процес на промяна и дигитализация на имотния бизнес, който и в момента продължава и който извървява доста дълъг път.

Имаше ли пречки, които трябваше да преодолявате, за да се развивате?

Основните пречки по онова време бяха свързани с това да успеем да отговорим на потребностите на чуждестранните купувачи и да ги съпровождаме в целия процес на покупка, а и често години след това, помагайки им да се адаптират в българската реалност и новия живот, който искаха да живеят тук.

Трябваше много бързо да разраснем дейността си, да наемем и обучим сътрудници със специфични знания и умения в сферата на недвижимите имоти, каквито към онзи момент липсваха на пазара, да накараме собствениците на имоти да ни разпознаят като доверен партньор.

С течение на годините се наложи много бързо да се адаптираме на променящите се пазарни условия, да преминем през глобалната финансова криза от 2008 г., да се научим да работим с новата голяма група купувачи от Русия, както и да се установим на градския жилищен пазар и в сферата на новото строителство, където сме лидери в момента.

Обръщайки се назад, бих казала, че всяка година ни е поднасяла поне по една криза и може би този опит ни помага и през 2020 г. да намерим пътя напред и да задържим лидерските си позиции.

В какво отношение се развивахте?

Във всички направления едновременно. И понеже всичко се променя много бързо, се налага постоянно да се развиваме да се учим и да надграждаме едновременно във всички сфери от нашата дейност.

Как се справя компанията ви със ситуацията в момента – пандемията и очакваната икономическа криза?

Мисля, че много успешно преминаваме през тази криза и имаме шанс да компенсираме загубите от паузата през пролетта и дори да отчетем ръст. Ако това се случи, мисля, че всички ще бъдем много щастливи и ще трябва да си кажем едно голямо браво.

Дългогодишният опит, утвърден бранд и сайт, натрупаните умения и у мениджмънта, и у брокерите, както и богатото ни портфолио от имоти в цялата страна ни помагат да преминем и през тази криза и мисля, че от нея ще излезем още по-силни и уверени в себе си.

Какво предвижда вашият план за развитие в следващите години?

Ние винаги сме гледали дългосрочно на позиционирането си на пазара и сме инвестирали в нови умения и технологии. Това ще бъде посоката и в следващите години.
За нас най-важното е да успяваме да носим полза за нашите клиенти и за обществото като цяло и мисля, че те го оценяват.
Имаме волята и уменията да се променяме в тази посока и непрекъснато ще го правим, за да отговорим на нуждите на нашите клиенти и на имотния пазар като цяло.

BULGARIAN PROPERTIES е водеща компания за недвижими имоти с над 17-годишен опит и хиляди успешно реализирани продажби на имоти на български и чуждестранни клиенти от над 100 националности. Компанията е създадена през 2003 г. и разполага с офиси в цялата страна. Носител е на редица отличия, сред които Агенция на годината за 2018 г. и Най-добър сайт на агенция за 2019 г. в Годишните награди на Imoti.net.

  Още новини

Сподели
Лятото наближава! Осигурете си собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на слънчевите летни дни в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Полина Стойкова и Михаил Чобанов в "ИмоТиТе" по Bloomberg TV за ключовите моменти в 20-годишната история на BULGARIAN PROPERTIES

Михаил Чобанов и Полина Стойкова бяха гости на предаването "ИмоТиТе" с Христо Николов, за да разкажат за ключовите моменти в историята на BULGARIAN PROPERTIES, която тази година отбелязва 20 години от основаването си.

„Създадохме много успешен уебсайт, когато още нямаше бизнес в интернет. Използвахме видеа, когато създаваха Youtube. Работихме по SEO оптимизация, когато...

21 Март, 2023
Фирмени
BULGARIAN PROPERTIES отпразнува своята 20-та годишнина

BULGARIAN PROPERTIES отпразнува своята 20-та годишнина в Sofia Live Club с бляскаво събитие с участието на топ изпълнители, гурме кетъринг и отбрана селекция от напитки. Гостите имаха възможността да преживеят една незабравима вечер с изпълнения на обичания от всички Васил Найденов, квартет Destiny и Тома Здравков.


Стилната атмосфера на елитния столичен к...

20 Март, 2023
Медиите за нас
Полина Стойкова пред Euronews Bulgaria: Цените на имотите не спадат, пазарът е много активен

„Ръстовете в цените варират между 20-25% годишно при цената на имотите, тъй като те се оказаха единственото убежище за парите на хората. Ние наблюдаваме пазара вече 20 години и такива ръстове не сме наблюдавали през последното десетилетие. “

Това заяви в предаването „Добро утро, Европа“ Полина Стойкова – изпълнителен директор на агенция Bulgarian Properties.

По нейни...

10 Март, 2023
Фирмени
BULGARIAN PROPERTIES става на 20 години!

През месец март точно преди 20 г. - в далечната 2003 г. - BULGARIAN PROPERTIES стартира своята дейност като една от първите имотни агенции, позиционирани в онлайн пространството със собствен уебсайт.

С помощта на интернет и тогавашните нови технологии още на старта успяхме да достигнем до огромна аудитория от чуждестранни купувачи, които и до днес се доверяват именно н...

09 Март, 2023

Изпратете запитване