Bulgarian Properties: Няма балон на жилищния пазар в София, не се очаква спад на цените

2019-11-15   |  Bloomberg TV

Не може да се говори за балон на жилищния пазар в София, тъй като в този цикъл той е движен от фундаментални фактори като заетост, доходи, лихвени проценти и пр. Това каза Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова на 14.11.2019 г.

„2019 г. донесе така чаканата стабилност и успокояване на цените в София“, отбеляза Стойкова. Тя поясни, че през тази година динамиката на пазара остава доста голяма, хората се интересуват от покупка.

„На фона на нарастващи доходи и стабилни цени достъпността на имотите за покупка се подобрява, а банковото кредитиране дава допълнителен тласък с ниски лихви по кредитите“.

Гостът посочи, че обичайно последното тримесечие от всяка година е най-силно за имотния пазар, като 2019 г. не прави изключение – активността нараства още от първите дни на октомври.

„Средната цена на квадратен метър в София за третото тримесечие на база реални сделки е 1088 евро за кв. м“, каза още Стойкова.

„Около 1000 евро за кв. м купувачите смятат за справедлива цена“.

Според експерта все още не може да се коментира спад на цените на имотите, тъй като няма никакви индикации за него на фона на икономическата обстановка. „Вече стана ясно, че не се очаква скорошно повишаване на лихвените проценти, по-показателно ще бъде да разглеждаме факторите от пазара на труда, как ще се движи нивото на безработицата“, поясни Стойкова.

Гледайте целия разговор във видеозаписа на предаването:Вижте нашите топ оферти ново строителство в София

Всички оферти за продажба и наем в София


  Още новини

Сподели
AMur Residence - луксозна сграда на ул. Мур, до бул. България
AMur Residence материализирала идеята за модерно градско жилище: луксозно изпълнение, функционалност и удобство, спокойствие и сигурност, зелена околна среда и комуникативно местоположение
Вижте още
Морска резиденция Belle Epoque в Лозенец
Елитна морска резиденция на първа линия на плажа в Лозенец. Напълно завършена и функционираща, с луксозни апартаменти от най-висок клас. Вижте последните 7 налични жилища за продажба.
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Капитал: Банско се връща на имотната писта

Пазарът на недвижими имоти в Банско започна да се възстановява от срива през 2012 г. От две-три години сделките в най-големия български ски курорт се увеличават като брой, пазарът е оживен, преобладават български купувачи. Вече се наблюдава и ръст в средните цени, които бяха паднали до нива от около 350 евро на кв.м.

По данни на Агенцията по вписванията за деветмесечие...

12 Декември, 2019
последни новини
България привлича рекордни технологични инвестиции

Чуждестранните софтуерни и ИКТ проекти у нас през 2018 г. са били на стойност 240 млн. долара

България, най-бедната държава в Европейския съюз (ЕС), привлича поток от чуждестранни инвестиции в информационни и комуникационни технологии (ИКТ).

Самата страна допринася за всичко това, след като през април 2019 г. отвори собствен технологичен център със 110 служители. Сред...

11 Декември, 2019
последни новини
Най-продаваните комплекси ново строителство в София за 2019 г.

Приключваме пореднатa динамична година за жилищния пазар в София!

Новото строителство продължава да бъде абсолютен хит сред купувачите. Продажбите на имоти в комплекси ново строителство в столицата съставляват 90% от реализираните покупко-продажби през тази година.

Представяме ви традиционната годишна класация на BULGARIAN PROPERTIES на НАЙ-ПРОДАВАНИТЕ н...

10 Декември, 2019
Медиите за нас
Вижте най-новата луксозна сграда в Лозенец

Това е най-новата сграда премиум клас в столицата, по-специално в престижния квартал Лозенец. Тя се предлага за продажба от BULGARIAN PROPERTIES.

Сградата е проектирана от френско-българска архитектурна фирма със световни постижения в архитектурата и се намира до Борисовата градина и Химическия факултет на Софийския университет.

Проектът е уникален както...

09 Декември, 2019

Изпратете запитване