Контакти
0

Bulgarian Properties: Няма балон на жилищния пазар в София, не се очаква спад на цените

2019-11-15   |  Bloomberg TV

Не може да се говори за балон на жилищния пазар в София, тъй като в този цикъл той е движен от фундаментални фактори като заетост, доходи, лихвени проценти и пр. Това каза Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова на 14.11.2019 г.

„2019 г. донесе така чаканата стабилност и успокояване на цените в София“, отбеляза Стойкова. Тя поясни, че през тази година динамиката на пазара остава доста голяма, хората се интересуват от покупка.

„На фона на нарастващи доходи и стабилни цени достъпността на имотите за покупка се подобрява, а банковото кредитиране дава допълнителен тласък с ниски лихви по кредитите“.

Гостът посочи, че обичайно последното тримесечие от всяка година е най-силно за имотния пазар, като 2019 г. не прави изключение – активността нараства още от първите дни на октомври.

„Средната цена на квадратен метър в София за третото тримесечие на база реални сделки е 1088 евро за кв. м“, каза още Стойкова.

„Около 1000 евро за кв. м купувачите смятат за справедлива цена“.

Според експерта все още не може да се коментира спад на цените на имотите, тъй като няма никакви индикации за него на фона на икономическата обстановка. „Вече стана ясно, че не се очаква скорошно повишаване на лихвените проценти, по-показателно ще бъде да разглеждаме факторите от пазара на труда, как ще се движи нивото на безработицата“, поясни Стойкова.

Вижте видео с целия разговор и подробни данни за имотния пазар:Вижте нашите топ оферти ново строителство в София

Всички оферти за продажба и наем в София


  Още новини

Сподели
Park View Residence - комплекс в централен район близо до метро
Отлични цени, напредващо строителство и спиращи дъха гледки от високите етажи - всичко това ще намерите в Park View Residence! Комплексът се строи в кв. Банишора. Главен изпълнител: ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ. Налично банково финансиране. Завършване през ноември 2020 г.
Вижте още
Изгодни имоти в Банско - най-добрите предложения само при нас!
Видяхте ли цените в Банско! Обзаведени студиа от 10 000 евро! Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който работи целогодишно. За собствено ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Брокери на месец юли 2020 г.

БРОКЕРИ НА МЕСЕЦ ЮЛИ

🌞 Лятото вече е в разгара си, а на 🏘 имотния пазар става все по-горещо!

Активността нарасна и все по-убедително се връщаме към предкризисните нива на продажби, като този път интересът е не само към София и големите градове, но към цялата страна, включително към морските и планинските курорти, както и към селата.

Къщи...

03 Юли, 2020
Медиите за нас
Един от най-продаваните нови комплекси у нас с втора фаза

Искате ли да живеете в стилен комплекс с контролиран достъп, детска площадка и достатъчно зелени площи? Е, явно не сте единствените, тъй като Park View Residence е носител на награда за най-продаван комплекс за 2019 г.

Комплексът от затворен тип се намира в централната част на София - кв. Банишора и е близо до метростанция "Княгиня Мария Луиза".
Първата фаза на ...

02 Юли, 2020
Медиите за нас
Варна: Жилища в извънредна обстановка

COVID пандемията промени почти всичко, в това число и имотния пазар във Варна.

Въпреки че за пръв път от години той се забавя, за трите месеца на извънредното положение Варна е най-малко засегнатият от големите градове след София като активност на пазара. За март, април и май са вписани 2151 покупко-продажби при 3019 през същия период на миналата година по данни на Аге...

29 Юни, 2020
последни новини
Банките не са спрели да отпускат ипотеки по време на пандемията

Банките в България не са спрели да отпускат жилищни кредити по време на извънредното положение, когато хората масово не можеха да излиза от вкъщи без уважителна причина.

През март, април и май кредитните институции у нас са отпуснали нови ипотечни кредити за общо 810 млн. лв., показват данните на БНБ. За сравнение, през същите три месеца на миналата година одобрените заеми с цел по...

29 Юни, 2020

Изпратете запитване