Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

В-к Капитал за развитието на кварталите в София

2019-11-11   |  Капитал, Градове, 08.11.2019, стр. 13


За пазара на недвижими имоти в София обикновено говорим анблок. Градът, в който се събира немалка част от населението на България, обаче е съвкупност от множество малки пазари, чиято динамика не е изцяло еднопосочна. Разделихме кварталите на три условни групи - скъпи&престижни, среден клас и бюджетни. Във всяка от тях избрахме по четири-пет квартала. Помолихме брокери от няколко от най-големите агенции на българския пазар да разкажат за тях през своя поглед - така, както биха описали картината на познат, а не на клиент. Кварталите избрахме по това, че средните цени на имотите в тях за полугодието по данни на различни агенции показват по-различна или по-ярко изразена динамика в сравнение с общата. Фонът е забавящ се ръст на продажните и офертните цени на недвижимите имоти в София. Интересуваше ни и доколко картината е динамична, т.е. каква е вероятността един квартал да се "декласира", а друг да стане по-търсен. И какви са факторите за това.

Развитието на южните квартали продължава
"Развитието на новите проекти в София продължи от там, където беше спряло преди десет години. Районите по южната дъга, чието застрояване започна тогава, сега продължават да се развиват и да привличат интерес. Заедно с това тече и процес на подобряване на инфраструктурата, на удобствата и услугите в тези райони. Колкото и минуси да имаха квартали като "Манастирски ливади", "Витоша" и др., безспорен факт е, че те са южни квартали, близо до Витоша, до центъра и до основни точки от града.

Тези квартали пак заемат топ позиции в търсенето на купувачите, а с времето и средата им се подобрява", казва Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Инвеститорите поглеждат на север и запад
Полина Стойкова отбелязва също, че се засилва инвестиционният интерес към северните и западните квартали. Метрото до тях дава значителни предимства, има свободни терени и потенциал за развитие. Сред кварталите с най-голям ръст на цените освен традиционните южни квартали като "Белите брези" и "Гоце Делчев", където няма ново строителство, присъстват "Овча купел", части от "Люлин", "Дружба", "Надежда", "Връбница", Красна поляна" и пр. Предимно панелни райони, в които новото строителство се увеличава и цените се променят.



Предпочитанията трудно се променят
Динамиката в потребителските предпочитания, измерени през цените на имотите, не се е променила особено през последните три години. Предпочитаните квартали остават такива, непрестижните - също. По данните на Bulgarian Properties например и през 2016, и през 2019 г. сред петте най-скъпи квартала на София присъстват "Докторски паметник", "Иван Вазов" и "Лозенец" (виж таблицата). През последните три години напред излизат "Яворов" и "Медицинска академия", които изместват "Изток" и "Изгрев" от топ 5 и ги оставят на шесто и осмо място. Тези промени в голяма степен са продиктувани от нарасналата атрактивност за покупка с инвестиционна цел на имотите в "Медицинска академия" заради възможността за отдаване под наем. Същото в голяма степен важи и за "Яворов", където предлагането е ограничено, а и кварталът търпи влияние от поскъпването на цените на съседния на Докторски паметник.

Сред най-евтините квартали продължават да присъстват отделни части на "Обеля", "Люлин" и "Бенковски", като "Орландовци" минава на шеста позиция. Това са отдалечени от центъра, предимно северни квартали, с преобладаващо панелно строителство.

Инфраструктурата променя играта
Факторите, способни да променят статуса на квартала, са подобряването на градската инфраструктура и най-вече изграждането на метрото, на големи офис и бизнес центрове. От значение са близостта до парк и гледката към Витоша. Те правят купувачите по-склонни да преосмислят търсенето си, да разглеждат квартали в по-широк периметър и дават шанс на нови райони и заради по-добри цени на имотите в тях, казва Полина Стойкова.



Квартали с високи цени

ОГРАНИЧЕНО ПРЕДЛАГАНЕ В "ИВАН ВАЗОВ"
"Иван Вазов" традиционно е сред най-скъпите и най-желаните квартали на София предимно от хората от средната класа. Причините за интереса са много - предимно тухлено и невисоко строителство, умерена плътност на застрояване, пешеходно разстояние от центъра, непосредствена близост до Южния парк. Все още се намират свободни места за паркиране. Има поликлиника, детски градини, супермаркети и пазар, училища, спортни центрове (стадион "Раковски", басейн "Спартак"). Лесен е и достъпът до Витоша по бул. "България", казват от "Имотека".

По тяхна информация цените в квартала започват от около 1450 евро на кв.м, като достигат и много по-високи стойности в зависимост от характеристиките на конкретния имот. "Предлагането е слабо, цените на кв.м поскъпват спрямо 2018 г. Сега средната цена е 1800 евро на кв.м", казва Миглена Драготинова, управител на офиса за луксозни имоти на "Явлена". Кварталът беше включен в анализа, защото през първото полугодие офертните цени за него в ocenime.bg отбелязаха впечатляващ ръст от 35% до 1867 евро.

Желаещите за "Иван Вазов" са значително повече от предлаганите имоти. Новото строителство в района е ограничено и съсредоточено предимно по протежението на бул. "Витоша". По наблюдения и на двете агенции имотите, които излизат на пазара, се реализират много бързо. При това сделките се случват на цени, в пъти по-високи от средната стандартна цена на кв.м за района, което се дължи и на доброто качество на строителството.

Вероятно единственият недостатък на квартала, казват от "Имотека", е, че няма станция на метрото. Но предстои да бъде открита по третия лъч на ъгъла на бул. "България" и бул. "Академик Иван Евстратиев Гешов". През квартала минават две трамвайни и няколко автобусни и тролейбусни линии.

ПРЕДИМНО СТАРО СТРОИТЕЛСТВО В "ЯВОРОВ"
"Яворов" е от старите и аристократични квартали в София, което се отразява и на цените, и на профила на живеещите в района, казват от "Имотека". В него има и ниски тухлени сгради, и луксозни къщи - в северната част, която граничи с парка на Военна академия. На югоизток "Яворов" опира до Борисовата градина.

Ценовите нивата в района трайно са сред най-високите в София, добавят от агенцията. Площта на квартала и броят на жилищата в него са малки. Това води до сравнително ограничено търсене и предлагане.

"Няма голяма динамика и ръст на цените", потвърждават и от "Явлена". (През полугодието ръстът в цените се забави до средни нива от 12804500 при различните агенции, но офертните цени нараснаха двуцифрено - бел.ред.). По тяхна оценка в квартала се предлага предимно старо строителство, и то все по-малко. По-малко са и кандидат-купувачите. Интересът им е основно към частта около Орлов мост, защото е близо до Ворисовата и Докторската градина, а цените са по-ниски в сравнение с тези около Докторски паметник. В района почти няма ново строителство, липсват и свободни парцели за застрояване, добавят от "Явлена".

Според "Имотека" плюсът на ситуацията е, че "Яворов" запазва своята автентичност. Особено северно от основната културна и търговска улица на квартала - "Иван Асен II".

В инфраструктурата на "Яворов" се внасят подобрения. Транспортът позволява бърз достъп до центъра на града. Софийският университет е на пет минути пеша. Близко е и метростанцията на Орлов мост. Бул. "Цариградско шосе" позволява бърз излаз от града и бърз достъп до офис и бизнес зоната. Не е далеч и паркът "Заимов". Има училища и детски градини. Част от квартала е зелена зона.

АКТИВЕН ПАЗАР В "ЛОЗЕНЕЦ"
"Лозенец" е много голям квартал и в него има и високи жилищни блокове, и двуетажни къщи със собствени дворове, и ново луксозно строителство. В долната си част граничи с идеалния център на София. По общо мнение това е един от най-престижните райони за живеене и интересът за покупка там е най-голям.

В горната си част "Лозенец" почти стига до Витоша. Близо до мол "Парадайз", около ъгъла на ул. "Сребърна" и бул. "Черни връх", се оформя нова бизнес и жилищна зона. От "Явлена" отбелязват, че в частта между басейн "Спартак" и на юг към Правителствена болница кварталът продължава да се уплътнява. Проектите обаче са продадени още на зелено.

Сериозното ново строителство при имотния бум около 2008 г. доведе до частично презастрояване на "Лозенец". Това беше и една от причините кварталът временно да изгуби блясъка си по време на кризата, казват от "Имотека", като отбелязват, че за щастие явлението засяга някои по-скоро малки зони от общата голяма площ.

В момента "Лозенец" е атрактивен и търсен във всичките му части. Има предлагане както за средната класа, така и в по-високия ценовия сегмент. И въпреки че цените са сравними с тези в "Иван Вазов", "Докторски паметник", "Изток" и идеален център, пазарът е активен заради големия брой жилища, казват от "Имотека". От "Явлена" отбелязват и разнообразието от нови проекти с все по-високо качество на строителство, довършителни работи и комуникации. Средната цена за "Лозенец" по данни на тази агенция е 1900 евро на кв.м.

Ценовите граници в района са широки, макар и да преобладават имотите във високия ценови клас, коментират от "Имотека". Търсят се активно жилища както за живеене, така и за инвестиция. "Лозенец" беше включен в анализа заради хармоничния си ръст в цените на сключените сделки и на офертните цени -4-5.5% при различните агенции.

По оценка на брокерите потенциалът на квартала все още е голям. Той продължава да предлага една от най-добрите локации в София. Заобиколен е от паркове - Южен, Ловен, Борисова градина. Има множество градинки, а транспортът му е сред най-добре уредените в града. Въпреки че е близо до центъра, той разполага с няколко спирки на метрото. В квартала има детски градини, медицински центрове, а напоследък и co-working пространства.

Ако може да се посочи недостатък на "Лозенец", той е в паркирането, което трудно става на свободен принцип на улицата. Затова и пазарът на гаражи там е активен, казват от "Имотека".



ДИНАМИЧНО РАЗВИТИЕ В "ИЗГРЕВ"
Допреди няколко години "Изгрев" беше малък район встрани от интереса на купувачите. С появата на метрото и големите обеми ново качествено строителство той влезе във фокуса им. Съживяването на квартала събуди и имотния пазар, особено при новото строителство. Не са малко и покупките за инвестиция, тъй като "Изгрев" е в процес на динамично развитие, казват от "Имотека".

Сега "Изгрев" е търсен район, потвърждават и от "Явлена". Граничи с Борисовата градина, което прави улица "Незабравка" една от най-желаните. Покупките се изместват и към най-новите сгради по улиците "Тинтява" и "Русаля". "В комплекс "Диамант" на "Артекс" голяма част от имотите са купени с цел инвестиция. Там се наблюдават и сравнително по-високи наемни цени на квадратен метър и предлаганите апартаменти се наемат бързо", казва Милена Драгостинова. Личното й мнение е, че проектите ново строителство по-скоро са в "Дианабад", отколкото в "Изгрев", но клиентите така или иначе го предпочитат. Фактори са добре оформилата се улица с нови сгради - "Тинтява", близостта до Ловния парк, Борисовата градина, плувен басейн, училища, детски градини. Метрото, автобусите и тролейбусите осигуряват бърз достъп до центъра и до бизнес зоните в града.

От "Имотека" добавят, че цените в "Изгрев" са високи, но все пак могат да бъдат намерени и по-бюджетни предложения в сравнение с "Яворов" и "Иван Вазов". Предстои допълнително подобряване на инфраструктурата в квартала, което вероятно ще се отрази и на ценовите нива.

КОНСЕРВАТИВНИЯТ "ИЗТОК"
"Изток" остава предпочитан район за живеене от семейства и подходящ за инвестиция поради близостта до посолства и представителства на чужди фирми. Интензивното строителство, доколкото го има, е в периферията на квартала и имотите там са купени още в начален етап на строителство, казват от "Явлена". "Инвеститорите, решени да изградят жилища в "Изток", както и в "Изгрев" и "Лозенец", обикновено залагат на високо качество и луксозно изпълнение, добавят от "Имотека".

"Изток" е "консервативен" квартал - често предпочитан за живеене от семейства, които търсят спокойствие и зеленина. Опциите за забавление са ограничени и това може да се тълкува и като недостатък. Вариантите за деца обаче не са малко - има училища и множество детски градини, детски клубове и зелени площадки. Осветлението, улиците и тротоарите са добре изградени. Паркирането засега е достъпно.

"Изток" граничи с най-зелената част на Борисовата градина. Известен е с добрата си транспортна свързаност още преди изграждането на метрото. Заобиколен е от ключови пътни артерии, като жилищата по протежение на бул. "Цариградско шосе" са на най-ниски нива поради шума и замърсяването.

Пазарът е активен, предлагането и търсенето са балансирани, но ценовите нива са устойчиво високи.

Кварталите среден клас



ЗАДРЪСТВАНИЯ В ТАКА ЖЕЛАНИЯ "МЛАДОСТ"
"Младост" е един от най-желаните квартали в София. Търсенето и предлагането са активни и броят на реалните сделки - голям", казва Галин Гавраилов, регионален мениджър на "Адрес".

В квартала има старо масивно строителство, панелни сгради и сериозен обем новоизградени проекти. Той е и един от най-комуникативните райони в града с много спирки на метрото, автобусни и тролейбусни линии. Това го прави вероятно най-скъпия сред кварталите на сходно разстояние от центъра, ако не се броят тези в самите поли на Витоша.

"Младост" е град в града - разполага с множество училища, детски градини, ДКЦ, болници, магазини и хипермаркети, ресторанти. "Поради близостта до "Бизнес парк София" е и предпочитан район от млади семейства и инвеститори от София и страната", отбелязват от "Явлена". Това рефлектира във високи продажни цени на квадратен метър, както и върху цените на наемите. За полугодието ръстът в цените при реално сключени сделки се забавя и тук. Офертните цени обаче нарастват с около 7%, вероятно заради новото и по-луксозно строителство.

Въпреки няколкото спирки на метрото и разширенията на улици презастрояването води до голям трафик и сериозни задръствания в пиковите часове, отбелязва Галин Гавраилов. На места все още има свободни между блокови пространства, но повечето зелени площи изчезват. Това поражда конфликти, свързани с управлението на квартала, както се видя преди няколко години. Паркирането все още е възможно, но наличието на собствено паркомясто или гараж е ключово предимство и тук.



"МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ" - МЛАД КВАРТАЛ С ИНФРАСТРУКТУРА В РАЗВИТИЕ
"Манастирски ливади" е квартал от среден клас с подчертана целева аудитория от млади хора, казват от "Имотека". Районът е изцяло с нови сгради и с много предстоящи проекти в процес на изграждане. "Районът е презастроен, а комуникациите недостатъчно добри", коментират от "Явлена".

И от двете агенции потвърждават, че в квартала все още може да се намерят жилища на цени от около 1000 евро на кв.м, с уточнението, че има и сериозни колебания в зависимост от характеристиките на имота. "В квартала има различни проекти - от такива в по-високия, луксозен сегмент до нормални жилищни кооперации и комплекси от затворен тип. Интересни и с оформени добри места за живеене са районите около бул. "България", както и някои от комплексите от затворен тип", казват от "Явлена".
Търсенето и предлагането са активни и се сключват много реални сделки, продължават от "Имотека".
Макар районът все още да има недобър имидж заради инфраструктурата, потенциалът му си остава голям, казват от агенцията, които са оптимисти за развитието му. Едно от основните предимства на "Манастирски ливади" според тях е локацията - бърз достъп до центъра, трамвайна линия, която не се влияе от трафика, близост до Витоша, бърз достъп до южната дъга на околовръстното, граничи с престижните южни квартали. Детски градини и училища има, но в близките квартали.

Според "Имотека" кварталът има потенциал да се превърне в един от престижните в София, стига да има добра комуникация и съвместна работа между община, граждани и инвеститори. Покрай новите проекти обстановката се подобрява. Много от инвеститорите в квартала изграждат инфраструктура. Обитателите, предимно граждански активни млади хора, също са ангажирани с подобренията.

"ВИТОША" - ПРЕДЛАГАНЕТО НАДВИШАВА ТЪРСЕНЕТО
"Витоша" е сред новите развиващи се квартали в София. Профилът му е сходен с този на "Манастирски ливади", но е една идея по-нисък клас. В него има много ново строителство, комуникациите не са добри, липсва градски транспорт. Районът е предпочитан от млади семейства, с по-нисък бюджет, резюмират ситуацията от "Явлена".

От "Адрес" потвърждават, че районът е с висока плътност на застрояване и недобре изградена инфраструктура. На места дори няма тротоари, а паркиралите коли допълнително затрудняват движението по улиците. Това усложнява придвижването във вътрешността както с автомобил, така и пеша.

Основният булевард е "Симеоновско шосе", но той е по границата на квартала и не може да поеме изцяло трафика. Няма и достатъчно линии на градския транспорт. Затова и най-удобният начин за придвижване остава личният автомобил. Макар да се намира съвсем близо до Околовръстното шосе, "Витоша" няма преки връзки с него освен през бул. "Симеоновско шосе". Утешително е, че в плановете за разширението на метрото е заложено втората линия да минава през "Витоша" и да завършва в "Студентски град".

В квартала строителството е основно тухлено, с кооперации до четири-пет етажа. Архитектурата на сградите е съвременна, има много затворени комплекси. Панелни блокове няма. Друго важно предимство е газификацията.

Липсват обаче училище, детска градина и поликлиника. Единствената болница е ортопедична болница "Витоша". На разположение са детски и учебни центрове. В близост до "Витоша" се намира зоопаркът.
"Интерес за покупка в района проявяват семейства с деца и индивидуални купувачи, предимно млади хора, търсещи първо жилище. Предлагането доста надвишава търсенето. А конкуренцията поддържа относително стабилни нива на жилищата", казва Галин Гавраилов.

По данни за полугодието това е един от малкото квартали, в които ръстът в цените на сключените сделки се увеличава, макар и леко. Те са се случвали при средни нива под или малко над 1000 евро на кв.м. Ръстът на офертните цени обаче се забавя.

"БОРОВО" - ЗЕЛЕН И УРЕДЕН ЮЖЕН КВАРТАЛ
"Борово" е сред южните квартали на София, които са сред най-предпочитаните и търсените от купувачите в средния сегмент. Инфраструктурата му е добре уредена. Предлагането съчетава голям брой сгради ново строителство и възможност да се купят готови апартаменти в стари масивни сгради и панелни блокове. Затова и цените в района се колебаят в сравнително широки граници, казва Галин Гавраилов от "Адрес". За полугодието различните агенции дават средни цени около 1030-1085 евро на кв.м, забавящ се ръст, а според някои източници - дори спад. Офертните цени обаче нарастват с около 11% до нива от около 1230 евро на кв.м.

Кварталът разполага с всичко необходимо за пълноценен живот - детски градини, училища, спортни центрове, ресторанти, магазини. Близо е до бизнес зоните по протежението на бул. "България". Голям плюс е и близостта до Витоша.

Транспортно "Борово" разчита главно на трамвайните линии по бул. "България". В относителна близост предстои да премине третият лъч на метрото. Между блоковите пространства в квартала са зелени и добре поддържани.

"Макар изграждането на нови сгради да се случва без жителите на "Борово" да бъдат лишавани от зелени пространства и детски площадки, местата за паркиране започват да стават ограничени - проблем, валиден за по-голямата част от южните квартали. Затова и наличието на паркомясто или гараж е ключово при сключването на сделките", казва Галин Гавраилов.

БЮДЖЕТНИ КВАРТАЛИ

"ДРУЖБА" - С АМБИЦИЯ ЗА ПОВЕЧЕ
"Дружба" носи в наследство имиджа на работнически квартал с панелни блокове. В последните години обаче районът като че се отделя от непрестижните северни квартали и се опитва да мигрира към групата на по-предпочитаните източни.

"Дружба" е близо до летището, до "Бизнес парк София", до логистичните паркове. Разположението на квартала позволява бърз достъп до бул. "Цариградско шосе", което го прави възможно място за живеене за работещите в бизнес зоните по протежение на булеварда. Изградената инфраструктура дава възможност за лесно придвижване до съседните райони. Около квартала минават две метростанции. Районът се обслужва и от няколко автобуса, тролейбуса и трамвая, казват от "Адрес".

В "Дружба" има реализирани и планирани различни проекти ново строителство. Това повишава интереса на купувачите и води до лек ръст в продажните цени - както на новото строителство, така и на старите панелни и Е ПК сгради, в частта на квартал "Дружба 2", отбелязват от "Явлена". Търсенето на имоти е предимно при новото строителство, като през изминалата година цената на жилищата отбелязва чувствителен ръст, добавят и от "Адрес". Данните за първото полугодие сочат забавящ се ръст на продажните цени в квартала до нива 844-856 евро на кв.м и забързващ ръст на офертните цени. Те вече вече над скачат 1000 евро, най-вероятно във връзка с новото строителство в района.

"До голяма степен върху развитието на района повлиява изграждането на "Цариградски комплекс" още при миналия имотен бум, който е един от първите жилищни комплекси от затворен тип с толкова голяма площ", казват от "Адрес". "И до ден днешен е един от най-предпочитаните комплекси за покупка на жилища, особено от млади семейства, които работят в бизнес центровете", допълват от Bulgarian Properties.

На територията на квартала се намира търговски център "Европа" - бизнес комплекс с офиси, складове и магазини. Там е и спортният център "Европа", разполагащ със зали за бадминтон и скуош. В съседство са The Mall, "Интер експо център", няколко хипермаркета, сред които Metro, Praktiker, Jumbo. Има няколко детски градини, училища, поликлиника, детски и учебни центрове. Там се намира и културен дом "Искър".

Езерото "Дружба" и паркът около него са едно от големите предимства на квартала.

"ОБЕЛЯ"- МАЛЪК КВАРТАЛ В СОФИЙСКИЯ СЕВЕР
"Обеля" е относително малък северен квартал. По-отдалечен е от центъра в сравнение с "Люлин" и "Надежда", но дотам се стига относително бързо. Има спирка на метрото, минават автобуси и трамваи, казват от "Адрес". Основните транспортни връзки се осъществяват по булевардите "Ломско шосе" и "Панчо Владигеров". В рамките на квартала ключовите улици са "Акад. Дмитрий Лихачов" и "Ефрем Чучков".

"Обеля" граничи със складови и производствени сгради и с Бакърени гробища. Преобладават панелни блокове. В квартала има свободни терени и широки междублокови пространства, които позволяват строителството на нови жилищни сгради, в случай че инвеститори проявят интерес. Предлагането е по-малко спрямо другите северни райони. Търсенето се обуславя от интереса към по-бюджетни покупки. Ръстът в цените се задържа на нива около 700 евро на кв.м В квартала има поликлиника, детска градина и училища, футболно игрище и фитнес зали. Няма обаче условия за забавление и културни дейности.

УСТОЙЧИВО ТЪРСЕНЕ И АКТИВНО СТРОИТЕЛСТВО В "ЛЮЛИН"
"Люлин" е най-големият жилищен квартал в столицата. Макар и да е доста отдалечен от центъра, той е сред търсените райони за живеене заради ниските цени на имотите там и транспортната свързаност. Има няколко спирки на метрото, минават автобуси, тролеи и трамваи, казват от "Адрес".
"Люлин" се причислява към т.нар. спални - квартали, чиито обитатели работят и прекарват свободното си време другаде. Това генерира и основния трафик. Все пак булевардите успяват да поемат автомобилите и придвижването до центъра става относително бързо, като се има предвид разстоянието. Близостта до Околовръстния път позволява лесно да се излиза от града.

Въпреки че не предлага много възможности за забавление, кварталът разполага с условия за спорт - фитнес зали, танцови студиа, плувни басейни и др. В близост е и Западният парк. На разположение за живеещите са няколко супермаркета, пазар, детски градини, няколко училища и търговски център. Освен поликлиники в квартала има и многопрофилна болница, както и множество специализирани кабинети.

Строителството е предимно панелно. Наличието на множество свободни площи позволява микрорайоните да се разраства с нови жилищни сгради. Заедно с устойчивото търсене на жилища това стимулира и поддържа активното строителство. Предлагането е разнообразно - клиентите могат да избират между панелни жилища, имоти в новопостроени сгради или в строеж. През второто полугодие ръстът в цените се забави до нива от около 720-770 евро на кв.м средно.

ПОДОБРЕНИЯ И ЗНАЧИТЕЛНО ПРЕДЛАГАНЕ В "НАДЕЖДА"
"В "Надежда" има ново строителство, близо е до метро, което осигурява бърза връзка с центъра. Кварталът е подходящ за хора с по-ниски доходи и за работещи в тази част на столицата", коментират от "Явлена". Данните на някои от агенциите за полугодието отчитат ускорение в ръста на продажните цени, които сега са около 820-850 евро на кв.м. Офертните цени чувствително се вдигат до около 950 евро на кв.м.

Цените на имотите в "Надежда" са по-ниски от средните за столицата, но малко по-високи от тези в "Люлин", добавят от "Адрес". Кварталът все още се бори с лошия си имидж, което влияе и върху желанието за покупка.

"Надежда" се обслужва от четири метростанции, автобусни и трамвайни линии. Транспортната схема беше променена с идея наземните средства да довеждат до метрото. В тази насока има още какво да се желае, особено по протежението на ул. "Хан Кубрат" и връзката с метростанция "Хан Кубрат", за където има планове за тролейбусно трасе. Може да се работи и за по-отдалечените зони от бул. "Ломско шосе", казва Галин Гавраилов.

Инфраструктурата в квартала се обновява поетапно. Главният булевард -"Ломско шосе", е изцяло ремонтиран. Северният парк е почти изцяло реновиран, няколко по-малки зелени площи са
благоустроени и осветени.

"Надежда" също спада към кварталите "спални" с недобре развити условия за работа и забавление. В района срещу ТЕЦ "София" в последните години се образува качествена търговска зона с множество големи магазини. Тя обаче не е свързана добре транспортно с останалата част от квартала. В района има няколко училища, детска градина, читалища и културен дом "Надежда". Има открити фитнес площадки, басейни, велоалеи.

Строителството е основно панелно, има и къщи. Откакто беше открита втората линия на метрото, инвестиционната активност значително се засилва. На мястото на старите порутени къщи по протежението на бул. "Ломско шосе" се появиха нови жилищни кооперации. Предлагането е значително като обем, доста повече спрямо "Обеля", но по-малко в сравнение с "Люлин".

Ново строителство в столицата

  Още новини

Сподели
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Още Новини

последни новини
Ръстът на цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас се забавя (видео)

След бързо нарастване на цените на жилищата в тези градове, наблюдаваме леко забавяне на темповете на растеж с между 2 и 5 процентни пункта в сравнение с тези от края на миналата година.

Най-бързо продължават да нарастват цените във Варна, където ръстовете се ускориха едва след средата на 2022 г. и към момента остават на нива близо до 20%, докато в Пловдив и Бургас отчитаме годишн...

24 Април, 2024
Медиите за нас
Жилищният пазар в София се ускорява

Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2024 г. жилища в София е 1650 евро/кв. м при 1545 евро/кв. м в началото на 2023 г. Така годишният ръст на цените в столицата се ускорява номинално до 6,8 на сто след забавяне в края на 2023 г. Това показват данните на компанията за недвижими имоти "Бългериън пропъртис".

Средната обща цена на закупените апартаменти остава на нив...

23 Април, 2024
Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024

Изпратете запитване