Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

НСИ: Жилищата в София поскъпват най-бавно сред големите градове у нас

2023-06-28   |  Божидарка Чобалигова, investor.bg

Цените на жилищата в България са нараснали с 9,5% на годишна база през първото тримесечие на 2023 г. за първи път от края на 2021 г. насам, а в София те растат с най-бавен темп сред шестте големи града, включени в данните на Националния статистически институт (НСИ).

Миналата година жилищните цени в България достигнаха 14-годишен връх през второто, а после и през третото тримесечие с покачване от съответно 14,6% и 15,6%. В началото на миналата година жилищата у нас поскъпнаха с 11,5%, а първи признак за забавяне на растежа се появи през четвъртото тримесечие, когато бе отчетено повишение с 13,4%.

Миналата година силен ръст на цените имаше както при новите, така и при старите жилища. Причината беше, че строителните предприемачи повишиха цените на жилищата „на зелено“ заради рязкото поскъпване на строителните материали вследствие на нарушените вериги за доставка още по време на пандемията, към която се прибави и войната в Украйна. Редица проекти бяха замразени в очакване бурята да затихне, а купувачите станаха по-предпазливи към жилищата в строеж заради високия риск от незавършване на проектите или появили се информации за некоректни практики при строителните предприемачи, свързани с индексиране на вече сключени договори. Някои от тях се насочиха към покупка на стари жилища, което повиши цените им.

В началото на тази година новите жилища поевтиняват на тримесечна база с 1% след спада на цените им с 1,1 на сто на национално ниво и в края на миналата година. В същото време старите жилища поскъпват с 3,2 на сто, като ускоряват ръста си спрямо края на миналата година.

В София цените на жилищата леко са се възстановили с ръст от 0,8% на тримесечна база след спада с 2,5 на сто предходното тримесечие. Но новите жилища продължават да поевтиняват макар и с по-бавен темп от 1,1% при 5,3 на сто на тримесечна база в края на миналата година. На годишна база жилищата в столицата забавят значително поскъпването си до 7,2%, най-ниското ниво от второто тримесечие на 2020 г., когато жилищният пазар у нас усети най-силно последиците от COVID пандемията. Годишният ръст на цените на новите жилища е натиснал рязко спирачки до едва 1,3% спрямо 7,4% в края на миналата година и двуцифрени стойности в двете тримесечия преди това. Той е и най-ниският от началото на 2018 г., когато новите жилища са поевтинели с 2,5%. Старите жилища в столицата също отбелязват значително по-слаб годишен растеж от 11,4% спрямо около и малко над 20% през предходните три тримесечия.

На обратния полюс е Пловдив, където ръстът на цените на жилищата на тримесечна база се е ускорил до 3,9% спрямо вялото покачване от 0,2% в края на миналата година. На годишна база жилищата в Града под тепетата също ускоряват леко поскъпването си до 9,6% спрямо 9 на сто през четвъртото тримесечие на миналата година. И тук цените на старите жилища се повишават по-бързо, отколкото на новите.

Жилищата във Варна са поскъпнали с 2,1% за едно тримесечие, идентично покачване с края на миналата година, като новите жилища поевтиняват, а старите поскъпват. На годишна база цените на жилищата в морската столица леко забавят ръста си до 11,1% спрямо 12,8 на сто през четвъртото тримесечие на 2022 г. Запазващият се двуцифрен ръст се дължи на силното поскъпване на старите жилища, докато при новите покачването на цените е по-незначително.

В другия голям морски град Бургас тенденцията също е за ускоряване на ръста на цените, като на тримесечна база той достига 7,3% при 4,7 на сто предходното тримесечие. Старите и новите жилища в града поскъпват с почти еднакъв темп. Ръстът се ускорява и на годишна база до 19,5%, което превръща Бургас в града с най-бързо поскъпващи жилища сред шестте, които НСИ следи.

Сходна е тенденцията и в Русе, където цените са ускорили ръста си до 7,2% на тримесечна база след едва 1,8 на сто през предходното тримесечие. На годишна база ръстът на цените на жилищата в дунавския град се забавя до 10,3% след 11,2 на сто предходното тримесечие.

Обратна е тенденцията в Стара Загора, където цените на жилищата забавят растежа си до 1,9% на тримесечна база след 6,2 на сто предходното тримесечие. На годишна база обаче цените в града ускоряват леко покачването си до 16,4% спрямо 15,3 на сто тримесечие по-рано. Новите жилища в Стара Загора поскъпват по-бързо от старите в контраст с тенденциите в другите големи градове в страната.

От известно време НСИ публикува и данни за броя и стойността на продажбите на жилища. В началото на годината броят на продажбите продължава да намалява на годишна база до 7,8% на национално ниво, като по-голям принос за негативния резултат има свиването на продажбите на нови жилища.

На регионално ниво най-голям е спадът на продажбите в Стара Загора с 32,9% на годишна база, следвана от Русе и Варна със съответно 25,8% и 25,4%. Голямо понижение е отчетено и в Бургас с 21,2 на сто, докато в Пловдив и София то е по-ограничено, съответно 11,4% и 10,9%.

Данните на НСИ се отнасят за новопостроени и съществуващи жилища, закупени от домакинствата и не включват продажби в курортните комплекси.

Разгледайте нашите оферти в София

Вижте оферти в Пловдив, Варна и Бургас

Продайте имот с нас - в пика на цените!




  Още новини

Сподели
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Има ли балон на имотния пазар - участие на Полина Стойкова MRICS в конференция на УНСС

На 10.05.2024 г. се състоя 10-та Юбилейна конференция на УНСС "Недвижими имоти & бизнес", която събра на едно място преподаватели, студенти и доказани експерти от имотния бранш, за да обсъдят различни аспекти на имотния бизнес и инвестиции.

Изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES участва в панел „Жилищният пазар: на кръстопът между очаквания и реалност“. Вижте какво сподели...

13 Май, 2024
Фирмени
Брокери на месец май 2024

Вижте кои са нашите шампиони – брокерите на месеца, които получават тази титла на база постигнатите резултати от предния месец.

А какъв месец беше само този април! Пореден динамичен месец за имотния пазар в цялата страна, както е видно от победителите в нашата класация.

Изнесените данни за първото тримесечие от различни източници и по различни показатели потвърдиха н...

02 Май, 2024
последни новини
Ръстът на цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас се забавя (видео)

След бързо нарастване на цените на жилищата в тези градове, наблюдаваме леко забавяне на темповете на растеж с между 2 и 5 процентни пункта в сравнение с тези от края на миналата година.

Най-бързо продължават да нарастват цените във Варна, където ръстовете се ускориха едва след средата на 2022 г. и към момента остават на нива близо до 20%, докато в Пловдив и Бургас отчитаме годишн...

24 Април, 2024
Медиите за нас
Жилищният пазар в София се ускорява

Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2024 г. жилища в София е 1650 евро/кв. м при 1545 евро/кв. м в началото на 2023 г. Така годишният ръст на цените в столицата се ускорява номинално до 6,8 на сто след забавяне в края на 2023 г. Това показват данните на компанията за недвижими имоти "Бългериън пропъртис".

Средната обща цена на закупените апартаменти остава на нив...

23 Април, 2024

Изпратете запитване