Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Дължим ли данъци при продажба на имот?

2024-04-10   |  BULGARIAN PROPERTIES

В данъчния сезон отговаряме на един от често задаваните въпроси при попълване на данъчна декларация от страна на физически лица:

Дължим ли данък при продажба на недвижим имот? Как се изчислява този данък? Кога продажбата на имот е освободена от данъци?

Доходите на физическите лица, придобити през календарната година, се декларират до 30 април на следващата година с годишната данъчна декларация по бл. 50 от ЗДДФЛ. На деклариране и облагане подлежат доходи, за които не са плащани текущо данъци и осигуровки - такива са, например, доходите от разпореждане с финансови инструменти, от продажба на имущество, от допълнителна извънтрудова дейност и др.

Данъкът за физически лица е 10%.

Облага ли се доходът от продажба на недвижим имот?

При продажба или замяна на недвижимо имущество и вещни права върху недвижимо имущество облагаемият доход представлява положителната разлика между продажната цена и цената на придобиване, като тази разлика се намаля с 10% признати разходи.

Не всяка продажба обаче генерира облагаем доход. Ето изключенията:
● Освободени от данък са доходите, придобити от продажба или замяна на един недвижим жилищен имот, ако между датата на придобиването и датата на продажба/замяна са минали повече от три години. Под “жилищен имот” съдебната практика разбира имот, който към момента на продажба може да задоволява жилищни нужди, да бъде постоянно обитаван и да служи за дом. Т.е. тук говорим за имоти, получили Акт 16.
● Необлагаем е също доходът от продажба на до два имота в една и съща календарна година, ако между датата на придобиването и датата на продажбата/замяната са минали повече от 5 години. Тук не се ограничава предназначението на имотите - т.е. Може да става дума за жилищни, търговски, производствени обекти и др.
● При селскостопански и горски имоти доходът не се облага, независимо от броя на продажбите, ако от покупката са изминали над 5 години.
● Доходът от продажба на имущество, придобито по наследство и завет, както и на имущество, реституирано по реда на нормативен акт, също е необлагаем.

При имот, съсобственост между съпрузи трябва да се има предвид, че всеки от двамата декларира отделно своя доход от продажба на съответната част от имота и плаща пропорционално дължимия данък.

А данъците върху доходи от наем?

Доходът от наем на недвижим имот, намален с 10% признати разходи, се облага с данък от 10%. Когато наемателят е физическо лице, този доход се декларира и плаща от наемодателя авансово всяко тримесечие - до 30 април, 31 юли, 31 октомври през съответната година за изминалото тримесечие, като за последното тримесечие доходът се декларира с годишната данъчна декларация, където могат да се ползват и различни данъчни облекчения според съответната ситуация.

Данъчни облекчения за подобрения и/или ремонт на недвижим жилищен имот

С годишната данъчна декларация можем да използваме и различни данъчни облекчения. Едно от тях касае именно притежавани жилищни имоти.

Данъчните облекчения се попълват в Приложение 10 от годишната декларация. С облекчението за подобрения или ремонт може да намалим данъчната основа с до 2000 лв. (т.е. да спестим/възстановим данък в размер на 200 лв.).

За ползване на такова облекчение е необходимо да са спазени следните условия: имотът да е в България; да сме собственик или съсобственик; да имаме документ за платения труд за ремонта/подобренията; да не сме свързано лице с лицето, извършило ремонта.

Как се подава данъчна декларация?

Годишната данъчна декларация за доходите на физическите лица се подава до 30 април, декларирайки доходи, имущество и облекчения за предходната календарна година.

Попълването на декларацията може да стане електронно през портала за електронни услуги на НАП. За целта е необходимо да имате издаден ПИК код от НАП (издава се във всеки клон на агенцията).

Всяко физическо лице, което не е самоосигуряващо се, може да подаде годишната данъчна декларация и на място в съответния офис на НАП по постоянен адрес.
Вижте още и:

Необходими документи при продажба на имот

Как да подготвим жилището си за продажба на възможно най-добра цена?


  Още новини

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Снежана Стойчева и Полина Стойкова говориха за наградите Real Estate Awards (видео)

Близо 100 компании и брокери се бориха за призове в националния конкурс Real Estate Business Awards, който е продължение на проекта "Годишните награди на Imoti.net". Най-заслужилите бяха отличени. Голямата награда - Агенция на годината - отиде при водещата компания BULGARIAN PROPERTIES.

"Различното е новото име. Разширихме фокуса на категориите, на хората, които кандидатстват, побед...

29 Май, 2024
Фирмени
BULGARIAN PROPERTIES получи награда за Агенция на годината

Националният конкурс Real Estate Awards, организиран от портала за недвижими имоти Imoti.net, награди отличилите се в бранша на официална церемония в Интер Експо Център на 28 май.

В залата присъстваха лидерите в бизнеса с недвижими имоти у нас и много други специални за проекта гости, сред които беше и главният архитект на София Здравко Здравков, който е част от експе...

28 Май, 2024
последни новини
Какво се случва на пазара на ваканционни жилища?

През последните две години търсенето и предлагането на ваканционни жилища следва ръстовете на общия имотен пазар у нас. Много от нашите клиенти (българи и чужденци) търсят да закупят свое жилище в предпочитан морски или планински курорт или пък да вложат спестяванията си в имот, който има потенциала да се ползва както като втори дом, така и за отдаване под наем.

След ...

22 Май, 2024
последни новини
Има ли балон на имотния пазар - участие на Полина Стойкова MRICS в конференция на УНСС

На 10.05.2024 г. се състоя 10-та Юбилейна конференция на УНСС "Недвижими имоти & бизнес", която събра на едно място преподаватели, студенти и доказани експерти от имотния бранш, за да обсъдят различни аспекти на имотния бизнес и инвестиции.

Изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES участва в панел „Жилищният пазар: на кръстопът между очаквания и реалност“. Вижте какво сподели...

13 Май, 2024

Изпратете запитване