Контакти
0

Капитал: Достъпността на жилищата като цяло се подобрява

2021-02-23   |  Боряна Генчева, capital.bgОбщият доход на българските домакинства е нараснал с 23% през последните пет години. За същия период средният ръст в цените на имотите е 38% според данни, изнесени от "Ера България". Макар за периода като цяло доходите да изостават като ръст от цените, от 2017 г. насам кривите им нарастват почти успоредно, каза Антон Андонов.Жилищата стават все по-достъпни в последните години. Един квадратен метър в София вече може да се купи с около 1.2 средни заплати, казва Полина Стойкова. По данни на Bulgarian Properties средната цена на кв.м жилище през 2020 г. в столицата е 1110 евро. За сравнение, през 2008 г., когато доходите са били по-ниски, а имотите по-скъпи (средна цена за София 1340 евро на кв.м), за 1 кв.м са били нужни около три заплати. След 2012 г. обаче нивата вече са под 1.5 заплати и постепенно намаляват.Наред с доходите други стимулиращи фактори за жилищния пазар са ниските лихвени проценти и достъпността до кредити, ограничените възможности за алтернативни инвестиции и вътрешната миграция. "COVID кризата засега остави жилищния сегмент от имотния пазар незасегнат, той дори получи нов тласък за развитие и по-голяма гъвкавост", казва Стойкова. Завръщат се хора от чужбина в България, от големите градове към по-малките населени места. И ако преди активността е била съсредоточена само в няколко големи града, сега тя е по-равномерно разпределена из страната.Разгледано по ръстове по тримесечия, по данни на Bulgarian Properties поскъпването е било най-интензивно през 2016-2017 г. През 2019 г цените остават почти без изменение, а и през 2020 г. има слаб ръст на годишна база - за София от около 2%. Сделките са били по-малко, т.е. пазарът е бил по-слабо ликвиден. "Заради затварянето работната година все пак беше десет месеца", отбелязва Полина Стойкова.

Разгледайте нашите оферти в София


  Още новини

Сподели
MAREA Sky - нови жилища в Студентски град
Ексклузивен обект в един от най-търсените райони на София - Студентски град! МAREA Sky e модерна жилищна сграда до НСА и Зимния дворец. Старт на строителството.

Изгодни цени, отлична инвестиция!
Вижте още
Park View Residence - втора фаза на хитовия комплекс в кв. Банишора!
Напредва строителството на втората фаза на Park View Residence, а наличностите намаляват с всеки изминал ден! Изгодни цени, доказан строител ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ, множество доволни клиенти от първата фаза. Изберете и вие своя нов дом в този комплекс в централен район, близо до метро!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Искате собствена морска резиденция в Лозенец? Имаме предложение

Любителите на морските имоти знаят, че от изключително значение за техните спокойствие и релакс край морето са местоположението на ваканционното им убежище и достъпът до красив плаж. България може да се похвали с крайбрежие, дълго 354 км, от които 200 км са плажна ивица.

Един от най-популярните ни курорти на юг - Лозенец, е взел справедлив дял от красотата й, а морето ...

05 Март, 2021
Фирмени
Брокери на месец март 2021 г.

По всичко личи, че навлизаме в пореден силен месец за жилищния пазар! 💐🌷🌸

Затова, нека преди да сме запълнили графика си със задачи, срещи и огледи, да отделим заслуженото внимание на БРОКЕРИТЕ НА МЕСЕЦ МАРТ!

Меката зима даде подходящи условия за повишена активност на имотния пазар, активно провеждане на огледи, напредък на строителството на сг...

04 Март, 2021
последни новини
Borovets Gardens 2 получи Акт 16!

Да работиш и живееш на чист въздух – вече е възможно. При това на достъпна цена.

Само преди дни разрешение за ползване получи втората част на един един от най-популярните и добре работещи комплекси в Боровец - Borovets Gardens. 

Borovets Gardens е идеалното място за щастливи мигове сред природата – ски през зимата и туризъм през всички сезони. Borovets ...

25 Февруари, 2021
Медиите за нас
COVID ефект: Търсят се жилища с една стая повече

Импулсът да се живее по-нашироко е един от видимите ефекти от COVID кризата върху пазара на недвижими имоти в България. Подобна реакция е логична след месеците на локдаун, работа от вкъщи и онлайн обучение. Проявата й се предрича отдавна. Тя вече е и пазарен факт, съдейки по данните, представени от водещи агенции в панела за жилища на конференцията за недвижими имоти на Камарата на професионалните...

22 Февруари, 2021

Изпратете запитване