Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

ЕС си купи сграда в центъра на София

2011-03-08   |  www.investor.bg, 08.03.2011

Европейските институции ще се преместят в нова сграда в София, след като бюджетната комисия на Европейския парламент разреши подписването на нотариалната сделка, показва прессъобщение на прес офиса на евродепутата Ивайло Калфин.

Новата „Европейска къща” се намира на ул. „Георги Раковски” 124, недалеч от пл. „Славейков”, в нов седеметажен бизнес център. Сградата на снимката е собственост на Фонд Имоти АДСИЦ (предишно име Бенчмарк фонд имоти АДСИЦ).

В сериозни преговори сме с представителствата на ЕК и ЕП у нас, но към момента нямаме окончателно потвърждение за параметри на сделката, заяви за Investor.bg, изпълнителният директор на Фонд Имоти АДСИЦ, Веселин Генчев. Очаква се покупката да бъде извършена до края на март като договорната цена е 9 млн. евро, се казва в информацията.

Срещу тази сума евроинституциите ще се сдобият с имот от малко над 2 523 квадратни метра, с офиси, приемни помещения и подземен паркинг. От данните за квадратурата, която ще придобият органите на ЕС става ясно, че средната цена на кв. метър е 3 567 евро.

Според сайтa на Фонд имоти АДСИЦ търговско-административна сграда с обща разгърната застроена площ 4 662 кв.м. Тя включва подземен паркинг на две нива с обща площ 801 кв. м., три нива търговски площи с 1 215 кв.м. и офис площи за 2 646 кв.м. В новата сграда ще се поместят представителствата на парламента и на Европейската комисия. В нея ще има кабинети за евродепутатите и за еврокомисарите, посещаващи страната. Ако сделката приключи успешно, това ще е първата сграда с подобен размер, продадена в София през последната година, се казва в прессъобщението.

80% от собствеността върху имота ще е на Европейския парламент, а оставащите – на притежателя на сградата, която се е намирала на мястото, частно лице. Европейската комисия на годишни вноски ще възстанови 60% от сумата, която ще плати парламентът.

Инвеститорът на бизнес центъра ще довърши работите по вътрешността на сградата до средата на септември, след което ще стане възможно настаняването на представителствата на двете европейски институции, става ясно от справка предоставена на членовете на бюджетната комисия на Европейския парламент.

В момента те наемат 1518 кв. м. офиси в сградата на британското посолство на ул. „Московска” 9. Освен, че са недостатъчни за служителите, тези помещения са труднодостъпни поради ограничения достъп до дипломатическото представителство.

Европейският парламент пусна обява за покупка на недвижим имот в София през август 2009 г. На нея са отговорили 22 инвеститори, сред които са избрани 7. Бизнесцентърът „Раковски” е бил предпочетен заради централното си разположение, подходящия размер, както и заради откритостта му, която ще позволи Европейската къща да бъде посещавана от повече граждани. Модерната архитектура, привличаща окото, също е изтъкната сред мотивите за избора, се казва в прессъобщението.

  Още новини

Сподели
Подарете си лято със собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Цените на жилища с двуцифрен ръст. Топ съвети към продавачите

По данни на НСИ за първото тримесечие цените на жилищните имоти в страната са се покачили с 16% спрямо година по-рано. Подобен ускорен ръст не е регистриран от 2022 г. насам. За сравнение, през 2023 г. годишният ръст в цените беше е около 10%.

Подобно движение нагоре НСИ регистрира и при доходите, като по данни за първото тримесечие на 2024 г. средната месечна работна заплата в стра...

16 Юли, 2024
Медиите за нас
Пазарът на жилища: А сега накъде?

За оживлението на пазара на имоти и прогнозите за неговото развитие, вижте какво споделят Добромир Ганев - Управител на Форос и Полина Стойкова - Изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Този път е различно. Това са четирите най-опасни думи в света на инвестициите според сър Джон Темпълтън – един от най-успешните инвестиционни мениджъри на 20. век. През последнит...

09 Юли, 2024
Медиите за нас
Полина Стойкова пред БНТ: Имотите продължават да поскъпват

Горещо лято за жилищното кредитиране и недвижимите имоти. Цените на жилищата с рекорден ръст - 16%. Това отчита НСИ за първото тримесечие.

Въпреки по-високите цени - ръст с близо 9 на 100 има и при сделките. Покупката на имот се улеснява и от продължаващите исторически ниски лихви по кредитите. Колко гореща е ситуацията в сектора и ще се стигне ли до прегряване на пазара?

08 Юли, 2024
Фирмени
Брокери на месец юли 2024

Горещ, активен, динамичен – такъв беше имотният пазар през изминалия месец, такива са и нашите топ брокери, които са до вас във всяка една стъпка от сделката. 🔥

📈 Изпратихме пореден силен месец за имотния пазар и навлизаме в не по-малко активните летни месеци, които през последните години се оформиха като върхови за пазара.

Активността и положителните ...

02 Юли, 2024

Изпратете запитване