Жилището – ново, старо или в строеж

2019-08-22   |  profit.bg

Днес в страната ни има 3.959 млн. жилищни единици, от които 2.634 млн. броя са в градовете и 1.325 млн. броя – в селата. Най-много, съответно 993 и 859 хил. броя, са двустайните и тристайните имоти.

Сградният фонд в страната обаче е остарял и макар санирането да подобрява гледката към отсрещната сграда, това едва ли е решение за по-старите постройки.

Ето защо у нас се строи с темпове, невиждани от годините преди кризата. Заради финансовата криза от преди десетилетие строителството на нови сгради беше позамряло, което увеличи търсенето в последните години.

27% повече са издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради за второто тримесечие на 2019 г., посочиха преди месец от Националния статистически институт. Бумът на строителството засяга не само големите градове София, Пловдив, Варна и Бургас, но вече и Русе, Плевен, Кърджали, Стара Загора и др.

От своя страна, цените на имотите продължават, макар и по-плавно, ръста си, което поставя един основен въпрос пред бъдещите новодомци.

Това безспорно е какво жилище да се избере в момента – ново, т.е. във вече завършена сграда, старо, което може да е на възраст до 50 г., или пък в сграда, която се строи в момента.

Всяко има, както своите плюсове, така и минуси. Ето и основните:

Ново строителство (с акт 16)

Плюсове
• Висока енергийна ефективност
• Голяма част от построените блокове са изградени по съвременните изисквания
• Ниски разходи за отопление
• Нови и изправни асаньори

Минуси
• Голям процент на общи части, т.е. цената, която плащате реално, е доста по-висока
• Недостатъчен брой или скъпи паркоместа
• Малко или никакви тревни площи
• По-високи данъци/такси и вноски по кредита (при покупка със заем)

Старо строителство

Плюсове
• Реална площ и нисък процент на общи части
• Наличие на зелени площи и голямо разстояние до съседните блокове
• По-ниска цена и по-ниски данъци
• Разположение в близост до спирки на градски транспорт

Минуси
• Високи разходи за отопление, главно заради загуби и/или кражби
• Занемарени общи части и външна част на сградата
• Повече съседи - по-голяма възможност за конфликтни ситуации
• Необходимост от ремонт и/или подмяна на тръби, настилки и инсталации

Имот в строеж (без Акт 15 или 16)

Плюсове
• Възможност за разсрочено плащане
• По-ниска цена от имот с Акт 16
• Нова сграда, по-висока стойност
• Възможност за препроектиране и завършване по избор на клиента

Минуси
• Отложено ползване - имотът ще се ползва след 1-2 години
• Възможно разминаване с очакванията
• Риск от недовършване на сградата
• Висок процент на общите части

Какво смятат експертите по темата и какъв е процентът на сделките при тях в последната година? Ето какво споделиха от три от големите имотни агенции в страната.

Новото строителство има доста повече плюсове, смята Полина Стойкова, управляващ директор на BULGARIAN PROPERTIES. "То е изградено по нови стандарти и с модерни материали и технологии, отговарящи на най-съвременните изисквания за комфорт, качество и устойчивост. В случай че закупите ново жилище, вие ще сте негов първи собственик и ще можете да го обзаведете по свои изисквания и разбирания.

В случай че се спрете на имот в ранен етап на строителството, ще имате възможност за по-голям избор и някои изменения на вътрешното разпределение, в зависимост от възможностите за това, обединяване на жилища или покупка на няколко в един блок с цел по-лесно менажиране или обитване с близки и приятели", допълва Стойкова.

Според нея "бързото нанасяне в готово и често дори обзаведено жилище" е основният плюс на старите имоти. Ще имате възможност да живеете в район с ограничено предлагане на ново строителство, най-вече в престижните райони на София, където са част от старите и добре уредени квартали.

В последната година общо около 90% от сделките в BULGARIAN PROPERTIES са за нови имоти - независимо дали в строеж или вече завършени.

Изпълнителеният директор на ЕРА България АД Антон Андонов каза пред Profit.bg, че около 30% от сделките през последната година са за имоти в строеж.

"Това са имотите, за които мога да изтъкна най-много плюсове, те са поне 15", посочва той. На първо и може би най-важно място - това е цената. Имотите в строеж често се предлагат на доста по-ниски цени от вече завършените.

Да, наистина - ще можете да ги ползвате след определен период от време, но ще може да изберете най-подходящото жилище за вас и семейството ви, както и да договорите изгодна схема за плащане.

Високото качество на материалите, които са несравними с тези от преди 50 г., както и технологиите, по които се строи днес, прави имотите доста по-желани и сигурни за обитание. Новата сграда често означава по-висока стойност на инвестицията ни в бъдеще и локация, която е близка до метростанция, парк или учебни заведения.

Гаранционният срок на сградата, както и възможността за избор на гараж или паркомясто, също не бива да се подценяват при избора на имот. Проблемът с паркирането в София ще става все по-голям, допълва Андонов.

"Новите сгради се строят с по-високи стандарти за сеизмична устойчивост", казва Добромир Ганев. Управителят на Форос и председател на УС на Национално сдружение Недвижими имоти е на мнение, че съвременният дизайн и качество на строителството са сред основните плюсове на новите имоти.

Новодомците могат да се радват и на нов асансьор, който ще се ползва без страх, отлични общи части, паркоместа и висока енергийна ефективност.

Имотите в новите сгради често се предлагат и с 10 г. гаранционен срок и се отличават с по-добра функционалност, съобразена със съвременните тенденции.

Недостатъците на новото строителство са таксите за управление, които понякога са необосновано високи, а също и калкулацията на общите части в продаваемата площ.

Необходимостта от ремонти, старите инсталации, както и по-ниските стандарти за сеизмична устойчивост са основните недостатъци на старите имоти, допълва Ганев.

Вие какъв имот бихте си купили днес - жилище в процес на строеж, ново с акт 15 или 16 или пък стар имот, в който процентът на общите част е много нисък?

Вижте нашите оферти ново строителство в София

Нашите обекти ново строителство в Пловдив

Нашите обекти ново строителство в Варна

Нашите обекти ново строителство в Бургас

  Още новини

Сподели
Vitosha View - емблематичен комплекс в полите на Витоша
Витоша Вю е висок клас жилищен комплекс в кв. Кръстова вада в София. Съчетанието на модерна градска среда и непосредствена близост до Витоша създава усещане за дом, с комфорт и удобство, с бърза комуникация и красиви градини с много зеленина.
Вижте още
Нова вълна морски оферти - 2019 г.!
Купете собствен имот на морето и се радвайте на дългите и слънчеви летни дни! Атрактивни цени, започващи от 15 000 евро за обзаведено студио, които всеки може да си позволи. Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Искате ли да живеете в затворен комплекс с къщи?

Мечтаете да живеете в спокоен район с чист въздух и зеленина, без да се лишавате от удобствата, които предлага столицата?

А какво ще кажете да сте един от петимата щастливци, които ще имат възможност да си купят семеен дом в затворения комплекс "Слънчеви къщи", разположен във в.з. Американски колеж близо до Англо-американското училище.

Районът осигурява ...

17 Октомври, 2019
последни новини
Fakti.bg: Ръст от близо 8% при сделките с имоти в София

Cъc 7.81% ca ce увeличили cдeлкитe c нeдвижими имoти в Coфия прeд трeтoтo тримeceчиe нa тaзи гoдинa cпрямo cъщия пeриoд нa минaлaтa. Дaннитe нa Aгeнциятa пo впиcвaния coчaт, чe зa пeриoдa юли-ceптeмври 2018 г. ca били рeaлизирaни 6874 пoкупкo-прoдaжби, дoкaтo зa cъщия пeриoд нa тaзи тeхният брoй дocтигa 8866. Нa прaктикa трeтoтo тримeceчиe нa тaзи гoдинa e c нaй-мнoгo cключeни cдeлки...

16 Октомври, 2019
последни новини
Три впечатляващи жилищни комплекса в София

Три от продаваните ексклузивно жилищни комплекси от имотната агенция на годината BULGARIAN PROPERTIES напредват в своето строителство.

Емблематичният комплекс в полите на Витоша – Vitosha View, затвореният комплекс със собствен парк "Модера Резидънс" и Park View Residence, намиращ се в централен район и близо до метро, се строят от едни от най-големите строителни компании в България...

11 Октомври, 2019
Медиите за нас
България е на 8-мо място в ЕС по ръст на цените

България се нарежда на осмо място сред страните от ЕС по поскъпване на жилищата. През първото тримесечие на годината цените на апартаментите и къщите в страната са нараснали със 7,3% спрямо същия период на миналата година.

Първото място е за Унгария, където жилищата са поскъпнали с 11,3%, показват данните на европейската статистическа служба Евростат. Преди нас са още Чехия (+9,4%)...

08 Октомври, 2019

Изпратете запитване

Намерете вашия имот при максимален избор
Изберете каква маркетингова комуникация желаете да получавате от нас: