Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Какво да очакваме на пазара на имоти през 2024?

2024-01-05   |  Economy.bg

Кои ще са тенденциите, които ще движат пазара на имоти през 2024 – вижте какви са очакванията на представители на водещи компании за недвижими имоти в България:

Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties:

Продавачите ще стават още по-гъвкави и готови за преговори

Факторите, които влияят върху жилищния пазар, ще имат благоприятно въздействие през 2024. Сред тях са положителният икономически растеж, ниската безработица, ръстът на доходите и най-вече ниските лихвени проценти по ипотечните кредити.
Забавянето на инфлацията отслабва ефекта ѝ върху пазара, но той все още е съществен, тъй като очакванията са за висока инфлация и през следващите няколко години.

Наред с това предстоящото ни приемане в еврозоната и смяната на националната валута стимулира интереса към вложения в имоти.
Съчетанието от всички тези фактори ще движи пазара през новата година. Ръстовете на цените на имотите допълнително ще се забавят до около 5%, което ще бъде съизмеримо с прогнозираната инфлация.

Наред с това предлагането ще се подобри и някои офертни цени ще се коригират. Т.е. продавачите ще стават още по-гъвкави и готови за преговори, а това ще даде възможност за сключване на сделки и запазване на обема им.

Като цяло смятам, че 2024 ще бъде поредната динамична и успешна година за жилищния пазар в България.

Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на „Адрес“:

Цените вероятно ще се задържат около настоящите си нива
Новите проекти може да забавят темпа си на реализация, но няма да изчезнат, тъй като отговарят на търсене от първа необходимост. Статистиката сочи, че издадените разрешителни за строеж и започнатите нови сгради през последните месеци не намаляват драстично – с по-малко от 10% на годишна база.

Картината на новото строителство е по-скоро оптимистична. Качествените проекти с добра локация продължават да се реализират успешно.

Участниците на пазара търсят функционални жилища в добре уредени инфраструктурно райони, с наличие на зелени площи за отдих, тротоари, паркове и площадки за децата, зони за спорт и култура. Едно от предизвикателствата за 2024 ще бъде намирането на терени за новите проекти.

Бъдещата година в голяма степен зависи от кредитирането. Очакванията за ръст на лихвите и евентуално покачване на безработицата биха се отразили на пазара, но тези сценарии не са много вероятни. Дори у нас да има покачване на лихвения процент, то не би било драстично. Цените вероятно ще се задържат около настоящите си нива в зависимост от конкретните характеристики на имота. Купувачите за собствено ползване ще останат активни на пазара, инвестиционно настроените ще изчакат посоката, в която ще поеме кредитирането.

Анас Хамид, мениджър в „Явлена“:

Очакваме спад в интереса към имотите ново строителство
За 2024 можем да очертаем няколко посоки на развитие на имотния пазар. Очаква се банките да увеличат лихвите по кредити с поне 0,5 пункта, но в момента България остава една от държавите с най-ниски лихви в Европа. Българският гражданин традиционно инвестира основно в недвижими имоти и пазарът ни държи ниво на висока стабилност. Очакваме също така спад в интереса към имотите ново строителство, които са в по-начален етап на изграждане и с по-завишени цени.

През 2024 ще разглеждаме българския имотен пазар като сектор със стабилна основа и здравословно охлаждане на интереса към имоти на надпазарни цени.

Иглика Йорданова, управляващ партньор, Colliers България:


Очакваме бавен, но стабилен пазар.

От гледна точка на пазара на офиси в София и големите 3 – 4 града в страната изглежда, че има здравословно и стабилно търсене. Продължава, макар и със забавени темпове, интересът на нови компании към откриване на офиси в страната. На моменти дори изглежда, че няма достатъчно предлагане, което да отговори на нуждите и очакванията на наемателите. През 2024 очакваме забавяне темпото на развитие на нови търговски площи, като фокусът ще се задържи основно в София и големите регионални градове.

Инвеститорският интерес към търговски имоти ще продължи, като не е изключено да регистрираме нови трансакции при търговски центрове, както и обявяване старта на нови значими проекти.
Πaзapът нa жилищa ce забавя, броят на сделки намалява, но това все още не се отразява в спад на цените. В случай че ръстът на цените забави своя темп, през 2024 очакваме отново бавен, но стабилен пазар. Подкрепено и с високите нива на търсене за наем, както и увеличение на наемните нива на жилища, този сегмент ще продължи да бъде предпочитан инструмент за спестяване или инвестиция за повечето частни лица у нас.

Добромир Ганев, управител на Форос и Председател на НСНИ 2018-2023:

Пазарът ще остане динамичен в основните големи градове на страната. Евентуално положително развитие по приемане на страната в еврозоната може да окаже катализиращ ефект на пазара. Въпреки очакваното покачване на лихвите по жилищни кредити и затягане на критериите и през 2024 ще има добри условия по ипотечните продукти на банките. Ще продължи подобряването и ръста на наемния жилищен пазар.

Фактори, които ще ограничават нарастването на цените, ще бъдат отслабването на нагласите на част от домакинствата за придобиване на жилище и понижението на обема на сключените сделки за покупко-продажба.

Фактори, които ще подкрепят търсенето на жилища и съответно допринасят за липсата на спадове на цените им: растеж на доходите, силна кредитна активност, отрицателните реални лихвени проценти по жилищните кредити, натрупаните спестявания и ограничени алтернативи за тяхното инвестиране в среда на отрицателни реални лихвени проценти по депозитите.

Основни рискове за пазара през 2024:

Домакинствата с по-ниски доходи е възможно да имат затруднения при изплащане на вноски по ипотечни кредити.
Поради ниската степен на прозрачност на пазара на имоти в България и на база на инерционните процеси в сектора ще се наблюдава голям брой неточно определени първоначални офертни стойности на имоти, обявени за продажба.
Забавянето на пазара намали степента на ликвидност на всички видове имоти на пазара. Необходимо е да се планират по-дълги срокове на реализация.
Част от строителните предприемачи ще изпитват трудности при правилното планиране на процесите по реализиране на някои проекти.
Увеличава се степента на риск при покупка на етап преди завършване на груб строеж на сградите при проекти, при които финансирането се извършва само или основно чрез парични потоци от самите продажби.

Ради Радев, търговски директор, ARCO REAL ESTATE:

Лек спад на броя сделки при подобни ценови нива на имотите
Очакванията са за година без особени промени на пазара. Качествените имоти ще продължат с плавен ръст нагоре, докато имотите в непредпочитани райони ще претърпят лек спад. Жилищните нужди ще са водещ мотив за покупка. Очаквам нов лек спад на броя сделки при подобни ценови нива на имотите.

Вижте още данни за пазара в нашите авторски анализи

  Още новини

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Какво се случва на пазара на ваканционни жилища?

През последните две години търсенето и предлагането на ваканционни жилища следва ръстовете на общия имотен пазар у нас. Много от нашите клиенти (българи и чужденци) търсят да закупят свое жилище в предпочитан морски или планински курорт или пък да вложат спестяванията си в имот, който има потенциала да се ползва както като втори дом, така и за отдаване под наем.

След ...

22 Май, 2024
последни новини
Има ли балон на имотния пазар - участие на Полина Стойкова MRICS в конференция на УНСС

На 10.05.2024 г. се състоя 10-та Юбилейна конференция на УНСС "Недвижими имоти & бизнес", която събра на едно място преподаватели, студенти и доказани експерти от имотния бранш, за да обсъдят различни аспекти на имотния бизнес и инвестиции.

Изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES участва в панел „Жилищният пазар: на кръстопът между очаквания и реалност“. Вижте какво сподели...

13 Май, 2024
Фирмени
Брокери на месец май 2024

Вижте кои са нашите шампиони – брокерите на месеца, които получават тази титла на база постигнатите резултати от предния месец.

А какъв месец беше само този април! Пореден динамичен месец за имотния пазар в цялата страна, както е видно от победителите в нашата класация.

Изнесените данни за първото тримесечие от различни източници и по различни показатели потвърдиха н...

02 Май, 2024
последни новини
Ръстът на цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас се забавя (видео)

След бързо нарастване на цените на жилищата в тези градове, наблюдаваме леко забавяне на темповете на растеж с между 2 и 5 процентни пункта в сравнение с тези от края на миналата година.

Най-бързо продължават да нарастват цените във Варна, където ръстовете се ускориха едва след средата на 2022 г. и към момента остават на нива близо до 20%, докато в Пловдив и Бургас отчитаме годишн...

24 Април, 2024

Изпратете запитване