Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Купувайте по-малки жилища, доходността от наем е по-добра!

2015-01-08   |  www.profit.bg, 07.01.2015

Тема номер едно в момента са понижаващите се лихвени проценти по банковите депозити, които поставят депозантите пред сериозно изпитание. В условията на лихви по депозитите вече и под 2% на година, основният въпрос е какво да правим със спестяванията си?

Макар и тривиална, една от малкото инвестиционни алтернативи, (разбираеми и достъпни за инвеститорите) е покупката на недвижим имот.

В среда, в която едва ли ще станем свидетели на бурен ръст на цените на имотите (поне през тази и следващите няколко година) и от гледна точка на един по-дълъг срок на подобен род инвестиция, източник на доходи (регулярен) за инвестиращите в недвижими имоти са наемите.

За целта ще се обърнем към доходността от наем в трите водещи града на страната (София, Пловдив и Варна) и ще проследим кой тип имоти предлага най-добра доходност (на база на средните цени на наемите и имотите в четирите водещи града на страната).

Общо взето изводът, който се налага е, че връзката между доходността от наемите и размерът на имотите е обратнопропорционална, като в общия случай тя намалява при увеличаване на площта на имотите в почти всички разглеждани случаи (разбира се, има и изключения).

Добрата новина за инвеститорите е, че на база на офертните цени на имотите и наемите, доходност от близо 9% не е мит, макар и налице при малко от разглежданите случаи.

София

В столицата най-висока доходност от наем се постига при най-малките жилища – едностайните. Високото им търсене и слабо предлагане (този род жилища са най-малък процент от общите жилища), води до много добра доходност – 8.9%, която е една от най-високите сред типовете имоти в различните градове.




Както се вижда от таблицата по-горе, доходност от над 6% се открива почти при всички типове имоти в столицата, с изключени на къщите (разбира се, на база средни цени).

Пловдив

Вторият по големина град в България продължава да е една от най-добрите дестинации за инвестиции в недвижими имоти. Доходност от наеми над 8% е налице при цели три типа имоти – едностайни, двустайни и тристайни имоти. Нещо повече - при първите два посочени типа доходността също доближава 9%.




Най-ниска в града е доходността от наеми при къщите – едва 4.7%. Това на практика е най-лошата инвестиция сред различните типове имоти в трите най-големи града на страната.

Варна




В морската ни столица откриваме нещо доста интересно. Най-добрата доходност от наеми е налице при къщите, за разлика от горепосочените два града. При ниво от 8.4% доходността от наеми на къщите изпреварва тази от 6.5% при най-малките апартаменти – едностайните. Причината – високият наем, търсен за този род имоти.

Разгледайте нашите имоти в София за продажба и под наем

  Още новини

Сподели
Лятото е все по-близо! Осигурете си собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Жилищният пазар в София се ускорява

Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2024 г. жилища в София е 1650 евро/кв. м при 1545 евро/кв. м в началото на 2023 г. Така годишният ръст на цените в столицата се ускорява номинално до 6,8 на сто след забавяне в края на 2023 г. Това показват данните на компанията за недвижими имоти "Бългериън пропъртис".

Средната обща цена на закупените апартаменти остава на нив...

23 Април, 2024
Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024
последни новини
Дължим ли данъци при продажба на имот?

В данъчния сезон отговаряме на един от често задаваните въпроси при попълване на данъчна декларация от страна на физически лица:

Дължим ли данък при продажба на недвижим имот? Как се изчислява този данък? Кога продажбата на имот е освободена от данъци?

Доходите на физическите лица, придобити през календарната година, се декларират до 30 април на следващата година с г...

10 Април, 2024

Изпратете запитване