Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Полина Стойкова пред Дарик: Моментът е подходящ за продажба на имот

2022-11-22   |  Darik Business Review

През 2022 г. ръстовете на цените на имотния пазар бяха рекордни, но темповете вече се успокояват.

Наблюдава се и отдръпване на част от купувачите, тъй като цените вече достигнаха нива, недостъпни за много хора.

Това заяви в рубриката "Портфейл" на Дарик радио изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова.

Другият процес, който вече се разгръща, е вдигането на лихвените проценти, макар че в България това все още не се усеща толкова силно. През следващата година обаче се очаква и тук то да окаже влияние.

По думите ѝ, пандемията от COVID-19 е отключила процес, който стимулира търсенето и бързото сключване на сделки.

"Миналата година имаше ръст между 20% и 30% от обема на сделките. Но беше ясно, че тази тенденция рано или късно ще приключи", заяви експертът, допълвайки, че настоящият момент е много добър за продажба, тъй като цените се намират на най-високите си нива за последните 15 години.

"Недостатъчното предлагане беше един от основните двигатели на този растеж, тъй като по време на пандемията някои от продавачите се изтеглиха от пазара, а част от проектите за ново строителство се забавиха.

При новото строителство покупката "на зелено" все още е единствената опция, тъй като проектите в напреднал етап на изграждане са почти разпродадени или изборът не е особено голям", заяви Стойкова.

По думите ѝ, жилищата у нас се продават средно за около 30 дни след публикуване на обявата, като има и такива, които се реализират в рамките на 2-3 дни. Предлагането обаче, според нея, все още не е достатъчно - особено на вторичния пазар, на който се предлагат готови обзаведени жилища.

На въпрос дали може да се повтори в определена степен имотната криза от 2008 г., Стойкова отговори, че това е много малко вероятно, тъй като ситуацията към момента е много по-различна.

Тя посочи като пример нивата на доходите, които днес са много по-високи, отколкото бяха преди 14 години и въпреки че цените на имотите се доближават до тези от 2008 г., а на някои места дори ги надминават, съпоставени със средната заплата, те са много по-достъпни, отколкото тогава.

През 2008 г. са били необходими три средни месечни заплати за покупка на един квадратен метър жилища в София, сега е нужна малко повече от една заплата, сочат данните на Bulgarian Properties.

"Показателно е, че тази година се промени драстично профилът на закупуваните жилища. Докато пандемията накара купувачите да търсят по-големи жилища - тристайни и четиристайни апартаменти, тази година се вижда рязко увеличаване на интереса към двустайните апартаменти.

Над 70% от сделките са именно с такъв тип имоти. Това е индикация, че голяма част от тях се купуват с инвестиционна цел", коментира Полина Стойкова.

Когато става въпрос за инвестиция, се търсят основно имоти в големите градове, най-вече София, Пловдив, Варна и Бургас. По отношение на селските имоти, експертът отбеляза, че се наблюдава известен отлив на купувачи, в сравнение с бума на интереса към този тип жилища по време на пандемията.

Що се отнася до ваканционните имоти в курортите, те се купуват основно за собствено ползване, тъй като дават възможност за удължаване съответно на летния или зимния сезон.

"Тази година те преживяха истински ренесанс. В Слънчев бряг и региона видяхме рекорди както в броя на сключените сделки, така и при цените. Цяло десетилетие там имотите се продаваха за около 500 евро на квадратен метър, докато в момента вече се търгуват на около 700 евро", заяви Стойкова.

По отношение на наемите също се наблюдава известно нарастване на цените, коментира изпълнителният директор на Bulgarian Properties. То обаче е в рамките на 10-15% и е по-скоро възстановяване от спада по време на пандемията.

Полина Стойкова прогнозира, че през 2023 г. цените ще се успокоят и темповете на нарастване ще се забавят. Спад на цените обаче, според нея, е много малко вероятен, тъй като, за да се случи, трябва да станем свидетели на по-сериозен икономически шок, като ръст на безработицата, рязък скок на лихвените проценти, рецесия или спад на доходите, но в близко бъдеще подобни сценарии не се очертават.

Вижте видеозапис от предаването:



Обявете имот за продажба с BULGARIAN PROPERTIES!

Вижте нашите оферти в София

Разгледайте в Пловдив, Варна и Бургас

Вижте обяви за селски къщи



  Още новини

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024
последни новини
Дължим ли данъци при продажба на имот?

В данъчния сезон отговаряме на един от често задаваните въпроси при попълване на данъчна декларация от страна на физически лица:

Дължим ли данък при продажба на недвижим имот? Как се изчислява този данък? Кога продажбата на имот е освободена от данъци?

Доходите на физическите лица, придобити през календарната година, се декларират до 30 април на следващата година с г...

10 Април, 2024
последни новини
Силен старт: Имотният пазар в София с най-много сделки от 2008 г. насам

Имотният сектор в столицата отбелязва по-добро първо тримесечие от 2022 г., която беше най-добрата година за настоящия цикъл на пазара



Имотният пазар в София започна 2024 година на много високи обороти. През първото тримесечие в столицата са вписани 7298 покупки на недвижими имоти. Това е ръст с 14,4% спрямо същия период на 2023 г., когато бяха вписани 6381 пок...

05 Април, 2024

Изпратете запитване