Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Полина Стойкова пред Дарик: Моментът е подходящ за продажба на имот

2022-11-22   |  Darik Business Review

През 2022 г. ръстовете на цените на имотния пазар бяха рекордни, но темповете вече се успокояват.

Наблюдава се и отдръпване на част от купувачите, тъй като цените вече достигнаха нива, недостъпни за много хора.

Това заяви в рубриката "Портфейл" на Дарик радио изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова.

Другият процес, който вече се разгръща, е вдигането на лихвените проценти, макар че в България това все още не се усеща толкова силно. През следващата година обаче се очаква и тук то да окаже влияние.

По думите ѝ, пандемията от COVID-19 е отключила процес, който стимулира търсенето и бързото сключване на сделки.

"Миналата година имаше ръст между 20% и 30% от обема на сделките. Но беше ясно, че тази тенденция рано или късно ще приключи", заяви експертът, допълвайки, че настоящият момент е много добър за продажба, тъй като цените се намират на най-високите си нива за последните 15 години.

"Недостатъчното предлагане беше един от основните двигатели на този растеж, тъй като по време на пандемията някои от продавачите се изтеглиха от пазара, а част от проектите за ново строителство се забавиха.

При новото строителство покупката "на зелено" все още е единствената опция, тъй като проектите в напреднал етап на изграждане са почти разпродадени или изборът не е особено голям", заяви Стойкова.

По думите ѝ, жилищата у нас се продават средно за около 30 дни след публикуване на обявата, като има и такива, които се реализират в рамките на 2-3 дни. Предлагането обаче, според нея, все още не е достатъчно - особено на вторичния пазар, на който се предлагат готови обзаведени жилища.

На въпрос дали може да се повтори в определена степен имотната криза от 2008 г., Стойкова отговори, че това е много малко вероятно, тъй като ситуацията към момента е много по-различна.

Тя посочи като пример нивата на доходите, които днес са много по-високи, отколкото бяха преди 14 години и въпреки че цените на имотите се доближават до тези от 2008 г., а на някои места дори ги надминават, съпоставени със средната заплата, те са много по-достъпни, отколкото тогава.

През 2008 г. са били необходими три средни месечни заплати за покупка на един квадратен метър жилища в София, сега е нужна малко повече от една заплата, сочат данните на Bulgarian Properties.

"Показателно е, че тази година се промени драстично профилът на закупуваните жилища. Докато пандемията накара купувачите да търсят по-големи жилища - тристайни и четиристайни апартаменти, тази година се вижда рязко увеличаване на интереса към двустайните апартаменти.

Над 70% от сделките са именно с такъв тип имоти. Това е индикация, че голяма част от тях се купуват с инвестиционна цел", коментира Полина Стойкова.

Когато става въпрос за инвестиция, се търсят основно имоти в големите градове, най-вече София, Пловдив, Варна и Бургас. По отношение на селските имоти, експертът отбеляза, че се наблюдава известен отлив на купувачи, в сравнение с бума на интереса към този тип жилища по време на пандемията.

Що се отнася до ваканционните имоти в курортите, те се купуват основно за собствено ползване, тъй като дават възможност за удължаване съответно на летния или зимния сезон.

"Тази година те преживяха истински ренесанс. В Слънчев бряг и региона видяхме рекорди както в броя на сключените сделки, така и при цените. Цяло десетилетие там имотите се продаваха за около 500 евро на квадратен метър, докато в момента вече се търгуват на около 700 евро", заяви Стойкова.

По отношение на наемите също се наблюдава известно нарастване на цените, коментира изпълнителният директор на Bulgarian Properties. То обаче е в рамките на 10-15% и е по-скоро възстановяване от спада по време на пандемията.

Полина Стойкова прогнозира, че през 2023 г. цените ще се успокоят и темповете на нарастване ще се забавят. Спад на цените обаче, според нея, е много малко вероятен, тъй като, за да се случи, трябва да станем свидетели на по-сериозен икономически шок, като ръст на безработицата, рязък скок на лихвените проценти, рецесия или спад на доходите, но в близко бъдеще подобни сценарии не се очертават.

Вижте видеозапис от предаването:Обявете имот за продажба с BULGARIAN PROPERTIES!

Вижте нашите оферти в София

Разгледайте в Пловдив, Варна и Бургас

Вижте обяви за селски къщи  Още новини

Сподели
Помислете за следващото лято - купете си собствен имот на морето!
Наслаждавайте се на слънчевите летни дни в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Къщите на село продължават да са хит!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Полина Стойкова и Магдалена Тошева за NOVA TV: Само за година жилищата в София са поскъпнали с 23%

До рекордни нива достигнаха офертите на пазара на имоти в столицата в края на годината, отчитат брокерите. Само за година жилищата в София са поскъпнали с 23%. А офертите са далеч по-високи от тези при предишния пик - през 2008 година.

В същото време заради инфлацията брокерите отчитат първи признаци на охлаждане и отдръпване на клиентите от пазара. Достигнат ли е пикът и накъде ще ...

25 Ноември, 2022
Медиите за нас
Колко достъпни са жилищата в София?

в София.

"Тези данни идват след отбелязаното забавяне на п...

23 Ноември, 2022
Медиите за нас
Имотният пазар през 2022 г. - участие на Полина Стойкова по БНТ (видео)

Имотният пазар в столицата в края на 2022 година е с рекорден ръст на цените. Вижте коментара на Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES, в предаването Бизнес.БГ по БНТ.Голямото поскъпване при имотите се дължи основно на високата инфлация. Реалният растеж на цените, след приспадане на инфлацията, е в рамките на около 6% в София, което е близо...

21 Ноември, 2022
последни новини
Жилищният пазар в София в края на 2022 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

през 2022 г.

През цялата година наблюдаваме налично търсене, но недостатъчно предлагане и дори към момента...

17 Ноември, 2022

Изпратете запитване