Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Силен старт: Имотният пазар в София с най-много сделки от 2008 г. насам

2024-04-05   |  Bloomberg TV Bulgaria

Имотният сектор в столицата отбелязва по-добро първо тримесечие от 2022 г., която беше най-добрата година за настоящия цикъл на пазараИмотният пазар в София започна 2024 година на много високи обороти. През първото тримесечие в столицата са вписани 7298 покупки на недвижими имоти. Това е ръст с 14,4% спрямо същия период на 2023 г., когато бяха вписани 6381 покупки. Данните са на Агенцията по вписванията, като в това число влизат покупко-продажби на всички видове имоти – апартаменти, къщи, бизнес помещения, строителни парцели, земеделски земи. Традиционно в София най-голям е делът на сделките с жилищни имоти.

Имотният сектор в столицата отбелязва по-добро първо тримесечие от 2022 г., която беше най-добрата година за настоящия цикъл на пазара. Тогава много хора пренасочиха спестяванията си към недвижими имоти предвид високата инфлация.


Нещо повече - имотният пазар в София отбелязва второто най-добро начало на годината през XXI век. Повече сделки за периода януари-март имаше само през 2008 г. (8035 покупки), когато пазарът беше обхванат от незапомнена спекула покрай присъединяването на България към Европейския съюз, притока на чуждестранни капитали и бързо нарастващите цени в предходните 2-3 години.

Сега ситуацията е по-различна: България се присъедини към Шенгенското пространство (по въздух и море) преди дни, напредва по пътя към членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и се подготвя за присъединяване към еврозоната през първата половина на 2025 г. Според участници на имотния пазар обаче тези фактори нямат силно влияние и покупките се движат основно от български купувачи.

Мощен фактор за силната динамика на имотния пазар са ниските лихви по ипотечни кредити, които предлагат банките. По данни на БНБ през февруари т.г. средната лихва за новоотпуснатите жилищни кредити (в левове) се понижава леко до 2,54% спрямо 2,57% през януари т.г.


Статистиката на ЕЦБ и другите централни банки в ЕС показва, че ипотеките в България са с едни най-ниските лихви в целия Европейски съюз, като по-ниски са само в Малта (2,35%).

Общият обем на новите жилищни кредити в България през февруари е 582,5 млн. лв. (без предоговорените кредити и кредитите за рефинансиране), което е ръст със 71% спрямо февруари 2023 г. (340,2 млн. лв.).

Данните на Агенцията по вписванията показват, че банките отпускат не само по-големи, но и повече на брой жилищни кредити. През първото тримесечие на 2024 г. в София са вписани общо 4475 договорни и законни ипотеки, което е увеличение с 30% в сравнение със същия период на 2023 г. (3443).

Общо за цяла България покупките на недвижими имоти през първото тримесечие на 2024 г. са 43 779. Това е спад с 1,5% спрямо същия период на м.г.

Вижте нашите оферти в София


  Още новини

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Снежана Стойчева и Полина Стойкова говориха за наградите Real Estate Awards (видео)

Близо 100 компании и брокери се бориха за призове в националния конкурс Real Estate Business Awards, който е продължение на проекта "Годишните награди на Imoti.net". Най-заслужилите бяха отличени. Голямата награда - Агенция на годината - отиде при водещата компания BULGARIAN PROPERTIES.

"Различното е новото име. Разширихме фокуса на категориите, на хората, които кандидатстват, побед...

29 Май, 2024
Фирмени
BULGARIAN PROPERTIES получи награда за Агенция на годината

Националният конкурс Real Estate Awards, организиран от портала за недвижими имоти Imoti.net, награди отличилите се в бранша на официална церемония в Интер Експо Център на 28 май.

В залата присъстваха лидерите в бизнеса с недвижими имоти у нас и много други специални за проекта гости, сред които беше и главният архитект на София Здравко Здравков, който е част от експе...

28 Май, 2024
последни новини
Какво се случва на пазара на ваканционни жилища?

През последните две години търсенето и предлагането на ваканционни жилища следва ръстовете на общия имотен пазар у нас. Много от нашите клиенти (българи и чужденци) търсят да закупят свое жилище в предпочитан морски или планински курорт или пък да вложат спестяванията си в имот, който има потенциала да се ползва както като втори дом, така и за отдаване под наем.

След ...

22 Май, 2024
последни новини
Има ли балон на имотния пазар - участие на Полина Стойкова MRICS в конференция на УНСС

На 10.05.2024 г. се състоя 10-та Юбилейна конференция на УНСС "Недвижими имоти & бизнес", която събра на едно място преподаватели, студенти и доказани експерти от имотния бранш, за да обсъдят различни аспекти на имотния бизнес и инвестиции.

Изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES участва в панел „Жилищният пазар: на кръстопът между очаквания и реалност“. Вижте какво сподели...

13 Май, 2024

Изпратете запитване