Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Цените на жилищата се върнаха към двуцифрен ръст

2024-06-26   |  Investor.bg

Данните на НСИ сочат, че цените на жилищата у нас са се върнали към силен ръст през първото тримесечие на тази година. Варна е лидер сред големите градове в страната по годишно поскъпване на жилищата благодарение на голямото увеличение при цените на новото строителство, а двуцифрени ръстове на годишна база отбелязват също София и Бургас.

В цялата страна цените на жилищата са се повишили с 16% за година, което е значително ускоряване на ръста спрямо 2023 г., когато те се покачваха с около 10% на годишна база. Само за едно тримесечие жилищата у нас са поскъпнали със 7,1 на сто спрямо едва 1,2% в края на 2023 г.

Публикувани през май данни на НСИ показаха, че средната месечна работна заплата у нас продължава да ускорява ръста си, като през първото тримесечие той е достигнал 16,8% на годишна база, т.е. на годишна база цените на жилищата са нараснали приблизително с темпа на покачване на заплатите. На тримесечна база обаче средната заплата у нас е нараснала само с 3,5 на сто, два пъти по-бавен темп от този на цените на жилищата през същия период.

Жилищата са поскъпнали значително по-бързо от темпа на инфлацията през първото тримесечие. Тя започна годината на ниво от 3,8% през януари и се забави до 3 на сто към март. Към май тази година инфлацията вече е равнище от 2,3 на сто, сочат още данни на НСИ.

2024 г. започна силно за жилищния пазар в София, Пловдив, Варна и Бургас от гледна точка на брой изповядани сделки, показаха данни на Агенцията по вписванията. Първото тримесечие в столицата беше най-силно за сделките от 2008 г. насам, а във Варна и Бургас те нараснаха съответно с 12,8% и 9,7% след година и половина на спад. Пловдив също отчете увеличение на сделките с близо 4%.

Силен двигател на жилищния пазар у нас е ипотечното кредитиране, чийто обем продължи да расте силно и през първите три месеца на тази година благодарение на лихвите, които остават на едни от най-ниските нива в ЕС.

Тези данни потвърждават изнесените от нас по-рано данни за жилищните пазари в София и големите градове, които можете да разгледате тук

Вижте нашите обяви в София, Пловдив, Варна и Бургас
  Още новини

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Подарете си лято със собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Цените на жилища с двуцифрен ръст. Топ съвети към продавачите

По данни на НСИ за първото тримесечие цените на жилищните имоти в страната са се покачили с 16% спрямо година по-рано. Подобен ускорен ръст не е регистриран от 2022 г. насам. За сравнение, през 2023 г. годишният ръст в цените беше е около 10%.

Подобно движение нагоре НСИ регистрира и при доходите, като по данни за първото тримесечие на 2024 г. средната месечна работна заплата в стра...

16 Юли, 2024
Медиите за нас
Пазарът на жилища: А сега накъде?

За оживлението на пазара на имоти и прогнозите за неговото развитие, вижте какво споделят Добромир Ганев - Управител на Форос и Полина Стойкова - Изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Този път е различно. Това са четирите най-опасни думи в света на инвестициите според сър Джон Темпълтън – един от най-успешните инвестиционни мениджъри на 20. век. През последнит...

09 Юли, 2024
Медиите за нас
Полина Стойкова пред БНТ: Имотите продължават да поскъпват

Горещо лято за жилищното кредитиране и недвижимите имоти. Цените на жилищата с рекорден ръст - 16%. Това отчита НСИ за първото тримесечие.

Въпреки по-високите цени - ръст с близо 9 на 100 има и при сделките. Покупката на имот се улеснява и от продължаващите исторически ниски лихви по кредитите. Колко гореща е ситуацията в сектора и ще се стигне ли до прегряване на пазара?

08 Юли, 2024
Фирмени
Брокери на месец юли 2024

Горещ, активен, динамичен – такъв беше имотният пазар през изминалия месец, такива са и нашите топ брокери, които са до вас във всяка една стъпка от сделката. 🔥

📈 Изпратихме пореден силен месец за имотния пазар и навлизаме в не по-малко активните летни месеци, които през последните години се оформиха като върхови за пазара.

Активността и положителните ...

02 Юли, 2024

Изпратете запитване