Пловдив продължава домакинството с изложби, музика и театър

2019-01-17   |  bnr.bg, със съкращения

Материал: Bnr.bg, „Неделя 150“

С изложби, музика и театър в Пловдив продължава програмата от откриващия уикенд, с който градът започва домакинството си като Европейска столица на културата.

По случай 90 години от рождението на Йордан Радичков Пловдив е домакин на единствената по рода си изложба, посветена на автора.

„Неосветените дворове“ представя няколкомесечните пътувания на Радичков из сибирската шир в началото на 60-те години на миналия век, както и документалния филм „Черказки хроники“ на режисьора Димитър Петков.

Сред акцентите в днешната програма е премиерата на танго операта от Пиацола - „Мария от Буенос Айрес“. Спектакълът е със специалното участие на Люси Дяковска.

Преди обед с подбрана програма ще посрещат децата Народната библиотека „Иван Вазов“ и Етнографският музей.

С вход „свободен“ ще са още Природонаучният музей и Домът на киното.

„Музейко“ също ще е в Пловдив, за да представи едни от най-популярните открития на 19 и 20 век.

Пътуващата изложба „Еврика“ е експозиция на интерактивни модули, които децата могат да видят в Регионалния исторически музей.

Европейската столица на културата предизвика празник, изказа мнение пред БНР Диана Андреева, директор на Националната обсерватория за икономика на културата, по повод откриването в Пловдив. Според нея това ще бъде успешна година за града и региона:

„Изключително мащабна и амбициозна кула беше построена, за първи път имаше такова технологично нововъведение при откриване. В тази технологична система бяха поместени около 1500 души – доста рисково, но в крайна сметка без какъвто и да било инцидент. Въпреки лошото време, имаше страшно много хора“.

„Това, което ми се иска да се случи през тази година, е този голям шанс, който има България по отношение на развитие на културата и изкуствата, да бъде използван по най-добрия начин. Може би трябва да се научим да бъдем с малко по-притъпена злоба, завист. Това е изключителен шанс и в България да направим един преглед на нашата културна политика, на нашите приоритети, до колко те се доближават до тези на другите страни-членки от ЕС, да помислим за това дали може през културни дейности да бъдат възстановявани региони, могат ли те да бъдат двигател за икономически растеж, както ще се случи в Пловдив“, коментира Андреева в предаването „Неделя 150“. По думите й Пловдив е оценен като град с потенциал. Тя подчерта, че бюджетът на Матера за Европейска столица на културата е около 400 млн. евро, а сумата за Пловдив е десетократно по-малка.

През събитията ще видим мултикултурността, ще видим защо е избран слоганът „Заедно“, подчерта Андреева.

Откриването на „Пловдив - европейска столица на културата“ предизвика интереса на италианските медии. Те представят града с богат снимков материал и разказват за неговата хилядолетна история, разказа кореспондентът на БНР в Италия Елена Шаханова.

Изтъква се, че Пловдив е първият български град - културна столица на Европа, който съществува от над 6000 години. Притежава уникален римски амфитеатър, който заедно със Стария град, определен като „очарователен“, са най-сниманите обекти от пратениците на италианските медии. Разказва се за неговото стратегическо значение през вековете като пътен, търговски и културен център между Западна Европа и Изтока. Описва се, че е изграден на седем хълма на бреговете на река Марица, където има доказателства от присъствието на траки и римляни, от преминаването на византийци и османци.

Ежедневникът „Република” дори определи Пловдив като съперник на Матера - италианския град на европейската култура, чието откриване е на 19-и януари.

Министърът на културата Алберто Бонисоли пожела на Пловдив успех и заяви, че „двете културни столици са обединени от богата история, имат неоценимо материално и нематериално наследство, което да бъде споделено и да стане част от европейската култура”.


  Още новини

Сподели
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още
Vitosha View - емблематичен комплекс в полите на Витоша
Витоша Вю е висок клас жилищен комплекс в кв. Кръстова вада в София. Съчетанието на модерна градска среда и непосредствена близост до Витоша създава усещане за дом, с комфорт и удобство, с бърза комуникация и красиви градини с много зеленина.
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Жилищният пазар в България през 2020 г.: Купувачите ще властват

Стабилни цени, увеличаване на предлагането и доминация на купувачите – това ще бъдат някои от определящите характеристики на жилищния пазар у нас през 2020 г. Същевременно заради нарасналото предлагане продавачите трябва да бъдат внимателни при определянето на цената на жилището си, ако не искат то да се задържи твърде дълго на пазара и така да изгуби от стойността си.

Добрите макр...

24 Януари, 2020
последни новини
Банско се подготвя за Световната купа по ски

От 24 до 26 януари в Банско се събира елитът на алпийските ски в света. Като съорганизатор Община Банско се подготвя усилено, за да бъде гарантирано безпроблемно посрещане на хилядите гости и почитатели на ски спорта от целия свят.

Кметът на Банско Иван Кадев проведе среща с институциите, ангажирани с опазването на обществения ред и сигурност.

И по време...

23 Януари, 2020
последни новини
Купуването на имоти у нас е тенденция независимо от перспективи за света

"Ниските лихви по кредитите, огромното количество в банковата система и традиционно липсата на алтертиви за спеставания, които хората в България могат да имат и използват, водят интерес до това, че покупката в големите градове от години се превръща в тенденция, независимо какви са макроикономическите перспективи за света и Европа." Това каза Иван Велков от Международната федерация за недвижими имо...

23 Януари, 2020
последни новини
Почти 30 000 сделки с имоти в София през 2019-та година

Последното тримесечие на миналата година е било силно за сделките с имоти в големите градове у нас и в цялата страна, сочат данни на Агенцията по вписванията.

В София между октомври и декември миналата година са били сключени 9587 сделки с имоти, което е ръст с 5,2% спрямо същия период на предходната година. Това е и най-големият брой сделки в столицата през четвъртото тримесечие от...

17 Януари, 2020

Изпратете запитване