Пловдив продължава домакинството с изложби, музика и театър

2019-01-17   |  bnr.bg, със съкращения

Материал: Bnr.bg, „Неделя 150“

С изложби, музика и театър в Пловдив продължава програмата от откриващия уикенд, с който градът започва домакинството си като Европейска столица на културата.

По случай 90 години от рождението на Йордан Радичков Пловдив е домакин на единствената по рода си изложба, посветена на автора.

„Неосветените дворове“ представя няколкомесечните пътувания на Радичков из сибирската шир в началото на 60-те години на миналия век, както и документалния филм „Черказки хроники“ на режисьора Димитър Петков.

Сред акцентите в днешната програма е премиерата на танго операта от Пиацола - „Мария от Буенос Айрес“. Спектакълът е със специалното участие на Люси Дяковска.

Преди обед с подбрана програма ще посрещат децата Народната библиотека „Иван Вазов“ и Етнографският музей.

С вход „свободен“ ще са още Природонаучният музей и Домът на киното.

„Музейко“ също ще е в Пловдив, за да представи едни от най-популярните открития на 19 и 20 век.

Пътуващата изложба „Еврика“ е експозиция на интерактивни модули, които децата могат да видят в Регионалния исторически музей.

Европейската столица на културата предизвика празник, изказа мнение пред БНР Диана Андреева, директор на Националната обсерватория за икономика на културата, по повод откриването в Пловдив. Според нея това ще бъде успешна година за града и региона:

„Изключително мащабна и амбициозна кула беше построена, за първи път имаше такова технологично нововъведение при откриване. В тази технологична система бяха поместени около 1500 души – доста рисково, но в крайна сметка без какъвто и да било инцидент. Въпреки лошото време, имаше страшно много хора“.

„Това, което ми се иска да се случи през тази година, е този голям шанс, който има България по отношение на развитие на културата и изкуствата, да бъде използван по най-добрия начин. Може би трябва да се научим да бъдем с малко по-притъпена злоба, завист. Това е изключителен шанс и в България да направим един преглед на нашата културна политика, на нашите приоритети, до колко те се доближават до тези на другите страни-членки от ЕС, да помислим за това дали може през културни дейности да бъдат възстановявани региони, могат ли те да бъдат двигател за икономически растеж, както ще се случи в Пловдив“, коментира Андреева в предаването „Неделя 150“. По думите й Пловдив е оценен като град с потенциал. Тя подчерта, че бюджетът на Матера за Европейска столица на културата е около 400 млн. евро, а сумата за Пловдив е десетократно по-малка.

През събитията ще видим мултикултурността, ще видим защо е избран слоганът „Заедно“, подчерта Андреева.

Откриването на „Пловдив - европейска столица на културата“ предизвика интереса на италианските медии. Те представят града с богат снимков материал и разказват за неговата хилядолетна история, разказа кореспондентът на БНР в Италия Елена Шаханова.

Изтъква се, че Пловдив е първият български град - културна столица на Европа, който съществува от над 6000 години. Притежава уникален римски амфитеатър, който заедно със Стария град, определен като „очарователен“, са най-сниманите обекти от пратениците на италианските медии. Разказва се за неговото стратегическо значение през вековете като пътен, търговски и културен център между Западна Европа и Изтока. Описва се, че е изграден на седем хълма на бреговете на река Марица, където има доказателства от присъствието на траки и римляни, от преминаването на византийци и османци.

Ежедневникът „Република” дори определи Пловдив като съперник на Матера - италианския град на европейската култура, чието откриване е на 19-и януари.

Министърът на културата Алберто Бонисоли пожела на Пловдив успех и заяви, че „двете културни столици са обединени от богата история, имат неоценимо материално и нематериално наследство, което да бъде споделено и да стане част от европейската култура”.


  Още новини

Сподели
Модера Резидънс - затворен комплекс със собствен парк
Комплексът е проектиран с идеята да отговори на потребността от градско жилище на съвременния човек с активен начин на живот. Той притежава отлично съчетание между качествено строителство, функционалност, спокойствие и сигурност.
Вижте още
AMur Residence - луксозна сграда на ул. Мур, до бул. България
AMur Residence материализирала идеята за модерно градско жилище: луксозно изпълнение, функционалност и удобство, спокойствие и сигурност, зелена околна среда и комуникативно местоположение
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Банско се връща на имотната писта

Пазарът на недвижими имоти в Банско започна да се възстановява от срива през 2012 г. От две-три години сделките в най-големия български ски курорт се увеличават като брой, пазарът е оживен, преобладават български купувачи. Вече се наблюдава и ръст в средните цени, които бяха паднали до нива от около 350 евро на кв.м.

По данни на Агенцията по вписванията за деветмесечие...

12 Декември, 2019
последни новини
България привлича рекордни технологични инвестиции

Чуждестранните софтуерни и ИКТ проекти у нас през 2018 г. са били на стойност 240 млн. долара

България, най-бедната държава в Европейския съюз (ЕС), привлича поток от чуждестранни инвестиции в информационни и комуникационни технологии (ИКТ).

Самата страна допринася за всичко това, след като през април 2019 г. отвори собствен технологичен център със 110 служители. Сред...

11 Декември, 2019
последни новини
Най-продаваните комплекси ново строителство в София за 2019 г.

Приключваме пореднатa динамична година за жилищния пазар в София!

Новото строителство продължава да бъде абсолютен хит сред купувачите. Продажбите на имоти в комплекси ново строителство в столицата съставляват 90% от реализираните покупко-продажби през тази година.

Представяме ви традиционната годишна класация на BULGARIAN PROPERTIES на НАЙ-ПРОДАВАНИТЕ н...

10 Декември, 2019
Медиите за нас
Вижте най-новата луксозна сграда в Лозенец

Това е най-новата сграда премиум клас в столицата, по-специално в престижния квартал Лозенец. Тя се предлага за продажба от BULGARIAN PROPERTIES.

Сградата е проектирана от френско-българска архитектурна фирма със световни постижения в архитектурата и се намира до Борисовата градина и Химическия факултет на Софийския университет.

Проектът е уникален както...

09 Декември, 2019

Изпратете запитване