Пловдив продължава домакинството с изложби, музика и театър

2019-01-17   |  bnr.bg, със съкращения

Материал: Bnr.bg, „Неделя 150“

С изложби, музика и театър в Пловдив продължава програмата от откриващия уикенд, с който градът започва домакинството си като Европейска столица на културата.

По случай 90 години от рождението на Йордан Радичков Пловдив е домакин на единствената по рода си изложба, посветена на автора.

„Неосветените дворове“ представя няколкомесечните пътувания на Радичков из сибирската шир в началото на 60-те години на миналия век, както и документалния филм „Черказки хроники“ на режисьора Димитър Петков.

Сред акцентите в днешната програма е премиерата на танго операта от Пиацола - „Мария от Буенос Айрес“. Спектакълът е със специалното участие на Люси Дяковска.

Преди обед с подбрана програма ще посрещат децата Народната библиотека „Иван Вазов“ и Етнографският музей.

С вход „свободен“ ще са още Природонаучният музей и Домът на киното.

„Музейко“ също ще е в Пловдив, за да представи едни от най-популярните открития на 19 и 20 век.

Пътуващата изложба „Еврика“ е експозиция на интерактивни модули, които децата могат да видят в Регионалния исторически музей.

Европейската столица на културата предизвика празник, изказа мнение пред БНР Диана Андреева, директор на Националната обсерватория за икономика на културата, по повод откриването в Пловдив. Според нея това ще бъде успешна година за града и региона:

„Изключително мащабна и амбициозна кула беше построена, за първи път имаше такова технологично нововъведение при откриване. В тази технологична система бяха поместени около 1500 души – доста рисково, но в крайна сметка без какъвто и да било инцидент. Въпреки лошото време, имаше страшно много хора“.

„Това, което ми се иска да се случи през тази година, е този голям шанс, който има България по отношение на развитие на културата и изкуствата, да бъде използван по най-добрия начин. Може би трябва да се научим да бъдем с малко по-притъпена злоба, завист. Това е изключителен шанс и в България да направим един преглед на нашата културна политика, на нашите приоритети, до колко те се доближават до тези на другите страни-членки от ЕС, да помислим за това дали може през културни дейности да бъдат възстановявани региони, могат ли те да бъдат двигател за икономически растеж, както ще се случи в Пловдив“, коментира Андреева в предаването „Неделя 150“. По думите й Пловдив е оценен като град с потенциал. Тя подчерта, че бюджетът на Матера за Европейска столица на културата е около 400 млн. евро, а сумата за Пловдив е десетократно по-малка.

През събитията ще видим мултикултурността, ще видим защо е избран слоганът „Заедно“, подчерта Андреева.

Откриването на „Пловдив - европейска столица на културата“ предизвика интереса на италианските медии. Те представят града с богат снимков материал и разказват за неговата хилядолетна история, разказа кореспондентът на БНР в Италия Елена Шаханова.

Изтъква се, че Пловдив е първият български град - културна столица на Европа, който съществува от над 6000 години. Притежава уникален римски амфитеатър, който заедно със Стария град, определен като „очарователен“, са най-сниманите обекти от пратениците на италианските медии. Разказва се за неговото стратегическо значение през вековете като пътен, търговски и културен център между Западна Европа и Изтока. Описва се, че е изграден на седем хълма на бреговете на река Марица, където има доказателства от присъствието на траки и римляни, от преминаването на византийци и османци.

Ежедневникът „Република” дори определи Пловдив като съперник на Матера - италианския град на европейската култура, чието откриване е на 19-и януари.

Министърът на културата Алберто Бонисоли пожела на Пловдив успех и заяви, че „двете културни столици са обединени от богата история, имат неоценимо материално и нематериално наследство, което да бъде споделено и да стане част от европейската култура”.


  Още новини

Споделете
Vitosha View - емблематичен комплекс в полите на Витоша
Витоша Вю е висок клас жилищен комплекс в кв. Кръстова вада в София. Съчетанието на модерна градска среда и непосредствена близост до Витоша създава усещане за дом, с комфорт и удобство, с бърза комуникация и красиви градини с много зеленина.
Вижте още

Още Новини

Последни регионални новини
Томичовият псалтир за първи път в България, ще бъде показан във Велико Търново и в София

Томичовият псалтир ще гостува за първи път в България. Заедно с Манасиевата хроника и Лондонското четвероевангелие, той е от най-изящните образци на илюстрованата българска ръкописна книга от 14-и век. Изданието е изработено в Търновската книжовна школа и се съхранява в Държавния исторически музей в Москва.

Велико Търново и София ще са двата български града, където по месец и полов... прочети повече

13 Август, 2019
Последни регионални новини
Много млади групи на Миндя рок фест тази година

Поредното издание на Миндя рок фест ще се състои от 23 до 25 август в едноименното село.

Миндя е домакин на 11-то поредно издание на музикалния фестивал. По пет групи ще свирят на вечер във всеки от фестивалните дни.

Преди 11 години започнахме с просветно усилие, защото тогава върлуваше чалгата, сподели пред „Хоризонт“ идеологът на фестивала Евгений Дайнов. „Ние реших... прочети повече

13 Август, 2019
Последни регионални новини
В Орешак започва най-големият Панаир на занаятите

Занаятчии от цялата страна се събират следващата седмица в троянското село Орешак за традиционния Панаир на занаятите, който е най-големият в Северна България и води началото си още от 18-и век. Той се организира в дните около храмовия празник на Троянския манастир \"Успение Богородично\" 15 август.

В парка на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в артателие... прочети повече

13 Август, 2019
Последни регионални новини
22-рото издание на Международния джаз фестивал в Банско

Започна 22-рото издание на Международния джаз фестивал в Банско. Най-голямото лятно джазсъбитие у нас се провежда от 6 до 10 август на площад „Никола Вапцаров“ в Банско. Концертите стартират в 19 часа.

Световни имена и най-добрите български джаз музиканти ще изнесат концерти на сцената, която по традиция е в центъра на града. Планинският ни курорт е пълнен с гости и фенове на музика... прочети повече

09 Август, 2019

Изпратете запитване


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function display_gdpr_fields() in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php:114 Stack trace: #0 /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/bulgaria-news.php(297): include() #1 {main} thrown in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php on line 114