Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Пазарът се задържа на нивата от миналата година

2010-09-07   |  Сп. Имам имот, бр.9, септ. 2010 г.

Списание "Имам имот" подготвя тема за пазара на имоти през лятото. Според някои колегите има известно раздвижване в сравнение с предходните месеци. Данните от агенцията по вписванията показват растеж на продажбите през второто тримесечие в сравнение с първото - от около 28 000 до над 45 000. Тези обеми на сделки обаче са доста по-малко от съответните периоди на миналата.

Ето как отговори на въпросите на Сп. „Имам имот” Полина Стойкова, оперативен директор на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС:

Как се развиваше пазарът на имоти в традиционно най-активните летни месеци? Има ли нарастване на обема на сделките в сравнение с първите месеци на тази година (както за покупко-продажби, така и за наеми)?

След много активните месеци март и април и след майския срив в броя на сделките нивата на продажбите през юни, юли и август се върнаха на нива близки до нивата от тези месеци през 2009 г. През юли и август има леко повишение на сделките в рамките на около 15% спрямо същите месеци на 2009 г.

Продажбите през последните 3 месеца обаче не успяха да се върнат на най-високите нива от началото на кризата, които БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС реализира през март и април 2010 г. Т.е. пазарът продължава да задържа нивата достигнати през миналата година и няма развитие или сигнал за трайно повишаване на активността.

Продажбите в София са се увеличили спрямо лятото на 2009 г., а цените на база реализирани сделки се задържат на нива средно около 850 евро за квадратен метър.

През последните месеци се забелязва активизация на продажбите в по-малките областни градове като Бургас, Пловдив, Велико Търново и др. От началото на кризата тези пазари бяха стагнирали, а продажби се реализираха основно в София. Покупки на апартаменти в тези градове се сключват на цени между 25 000 и 40 000 евро, при средна цена около 500-600 евро на кв.м.

Продажбите в летните курорти обикновено се засилват през лятото. През тази година има лек ръст в реализираните продажби в рамките на около 15% средно за северното и южното Черноморие. Продължават да преобладават покупките на апартаменти на ниски цени – между 20 000 и 40 000 евро. Огледи организираме почти ежедневно, но купувачите продължават да бъдат нерешителни и оглеждат множество имоти, преди да изберат, т.е. до сделки все още се стига след продължително проучване.

При селските имоти има спад на интереса и спад с около 20% на реализираните сделки от месец юли насам спрямо същия период на 2009 г.

Продължава тенденцията за 5-10% пропадане на сделки след плащане на депозит поради финансова невъзможност на купувачите да продължат със сделките. Тази тенденция важи за цялата страна и за най-разнообразни типове имоти. В даден момент купувачите преценят, че е по-добре да се оттеглят от сделките.

Прочетете цялата статия

  Още новини

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Ръстът на цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас се забавя (видео)

След бързо нарастване на цените на жилищата в тези градове, наблюдаваме леко забавяне на темповете на растеж с между 2 и 5 процентни пункта в сравнение с тези от края на миналата година.

Най-бързо продължават да нарастват цените във Варна, където ръстовете се ускориха едва след средата на 2022 г. и към момента остават на нива близо до 20%, докато в Пловдив и Бургас отчитаме годишн...

24 Април, 2024
Медиите за нас
Жилищният пазар в София се ускорява

Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2024 г. жилища в София е 1650 евро/кв. м при 1545 евро/кв. м в началото на 2023 г. Така годишният ръст на цените в столицата се ускорява номинално до 6,8 на сто след забавяне в края на 2023 г. Това показват данните на компанията за недвижими имоти "Бългериън пропъртис".

Средната обща цена на закупените апартаменти остава на нив...

23 Април, 2024
Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024

Изпратете запитване