Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

15% от “Люлин” ще са зелени

2011-06-13   |  Труд, 12.06.11, с.2+3

Зелените терени в най-големия столичен район - “Люлин”, ще бъдат около 15% от територията му. Това предвижда новият устройствен план на жилищния комплекс, който е известен като една от двете “спални” на София заедно с “Младост”. В пета и девета част на жилищния комплекс “дишащата” площ ще е над 17 на сто.

Плътността на застрояване няма да надвишава 30%. “Общият устройствен план на града позволява застрояването на жилищните комплекси да бъде до 40 на сто, но в отделните микрорайони на “Люлин” процентите са много под тази норма”, каза за “Труд” главният архитект на района Ивета Контева. Тя добави, че зелените терени не намаляват спрямо старите схеми.

Едва около 50 души от 250-хилядния “Люлин” се събраха в петък вечерта в 40-о училище “Луи Пастьор” на обществено обсъждане на новите схеми на квартала. Дипломатичното начало на дебата между проектанти и граждани постепенно отстъпи пред емоциите, словесните нападки и крясъците, които на моменти заглушаваха дори изказванията по микрофона. “Искам веднага да ми кажете дали е вярно, че до кръстовището на булевардите “Царица Йоанна” и “Д-р Петър Дертлиев” ще се появи висока сграда на мястото на сега съществуващия паркинг!”, попита категорично инж. Славов, който се представи като домоуправител на блок 146 в “Люлин 10”. Проектантите видимо се смутиха и заявиха, че не могат да кажат, което отприщи вълна от недоволства и освирквания в училищната зала. Малко след това обаче потвърдиха предположението за появата на нова постройка, като побързаха да уточнят, че строежът няма да взема от съществуващата зелена площ. “Този ъгъл е престъпление да се застроява!”, “Кръстовището ще се натовари още повече”, “Закрива ми се гледката към планината, а цената на апартамента ми ще падне”, надвикваха се един през друг гражданите и изглеждаха сякаш всеки момент ще тръгнат към хората, които са създали скиците.

“Това е 9-етажна смесена сграда, в която ще има жилища, офиси и магазини. Все още няма проекти и разрешително за строеж. Протоколът от общественото обсъждане, както и аудиозапис, ще бъдат изпратени до направление “Архитектура и градоустройство” към Столичната община, за да бъде взето становище”, коментира Контева. Тя поясни, че ако се наложи, плановете ще бъдат преработвани и ще се проведат нови дебати.

Проектантите се опитаха да успокоят люлинци, като им обясниха, че ще бъде изградено локално платно към бул. “Царица Йоанна” в частта до 9-и микрорайон. Това обаче се оказа автогол в полето на общината. “На кого е нужен път по средата на зелените площи?! А къде ще играят децата ни? А къде ще паркираме автомобилите си?”, изстрелваха въпрос след въпрос от инициативния комитет “Блок 958”. Жителите проплакаха още, че локалното платно ще се приближи прекалено близо до блоковете им, защото не може да бъде “залепено” до основната пътна артерия - там в момента се намират отдушниците на преминаващото под земята метро. Проектантите се мотивираха, че има паралелен път на булеварда в 10-а част на жилищния комплекс, но хората в залата трудно ги чуха, защото помещението се беше превърнало в подобие на кошер с разгневели пчели. “Между булеварда и локалното платно ще има зелена защита от дървета, а след това до блоковете ще има още един ред от растения”, поясни главният архитект на район “Люлин”.

Проблемите за проектантите на подробния устройствен план обаче не свършваха. Димитър Димитров възропта, че незаконни клетки за гаражи стоят зад бл. 158. Той настоя те да бъдат премахнати, а на мястото да бъде изградена детска площадка. Хората коментираха помежду си, че именно липсата на места за забавление са причината подрастващите да поемат по пътя на престъпността.

Червено петно върху плана за “Люлин 10”, което маркира издигането на нова сграда в микрорайона, накара гражданите да настръхнат отново в негодувание, а разговорите да се провеждат на по-висок тон. Оказа се обаче, че това ще бъде едноетажна постройка, която ще приюти клуб на пенсионера.За 4-часовото обществено обсъждане присъстващите люлинци се мобилизираха и направиха подписка срещу високата сграда до кръстовището. Проектантите им обещаха, че идеите им ще бъдат разгледани на експертен съвет.

Нови обществени сгради стопяват жилищната площ
В “Люлин 8” жилищните терени ще бъдат намалени от 50,8% на 33,6%, а зелените площи ще нараснат от 0,7% на 11,5%. Не се предвижда изграждането на нови паркинги, а са отредени два терена за детски градини. Делът на блоковете ще стане по-малък за сметка на други нови сгради. В 7-и микрорайон жилищните терени ще намалеят до 37,5 на сто, а зелените площи се увеличават от 1,5% на 17,5%. Новото строителство се изразява в обекти за обществено обслужване като магазини и културен дом. От плановете прави впечатление, че се запазва уникалната структура на района, която е характерна с големи междублокови пространства и градинки.

Разгледайте нашите имоти в София

  Още новини

Сподели
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024
последни новини
Дължим ли данъци при продажба на имот?

В данъчния сезон отговаряме на един от често задаваните въпроси при попълване на данъчна декларация от страна на физически лица:

Дължим ли данък при продажба на недвижим имот? Как се изчислява този данък? Кога продажбата на имот е освободена от данъци?

Доходите на физическите лица, придобити през календарната година, се декларират до 30 април на следващата година с г...

10 Април, 2024
последни новини
Силен старт: Имотният пазар в София с най-много сделки от 2008 г. насам

Имотният сектор в столицата отбелязва по-добро първо тримесечие от 2022 г., която беше най-добрата година за настоящия цикъл на пазара



Имотният пазар в София започна 2024 година на много високи обороти. През първото тримесечие в столицата са вписани 7298 покупки на недвижими имоти. Това е ръст с 14,4% спрямо същия период на 2023 г., когато бяха вписани 6381 пок...

05 Април, 2024
Фирмени
Брокери на месец април 2024

Пролетта е тук и с нея идват нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Март месец донесе поредица от сделки и затвърди активността на пазара, което ни позволи да приключим успешно първото тримесечие на годината. Видяхме значително движение не само в големите градове, но и в любимите ни морски и ски курорти. Също така, сезонът за покупка на селски къщи е в разгара си, добавяйки ...

02 Април, 2024

Изпратете запитване