Регионални новини

14.10.2013 В южните квартали на София маломерните апартаменти изчезват от пазара

Монитор, 14.10.13

Предлагането в София на маломерни двустайни апартаменти и другите жилища с малка площ продължава да намалява. Това важи особено за южните квартали на столицата.

Например в Студентския град сега се оферират за продажба само няколко подобни имота. Подобно е положението в кварталите Бояна, „Бъкстон", „Витоша", „Красно село", „Борово" и „Гоце Делчев". От общо около 560 оферти в момента в сегмента в София само към дузина са на цена до 20 000 евро сочи статистиката. Близо една трета от тях са за панелни апартаменти, а около 70 са разположени в ЕПК сгради. Почти 200 от предложенията са за жилища на 5-и или по-висок етаж. Според брокерите немалко от останалите на пазара маломерни апартаменти са с недобро качество, лош изглед и безобразно разпределение на оскъдната жилищна площ. Според столични брокери интересът към малките и евтини жилища остава висок, като най-търсени са апартаментите с използваема площ около 50 квадрата.

Основен мотив за покупката е ниската им цена и възможността този тип имот да реши макар и временно проблемите им. По думите на брокерите от София, когато решават да инвестират в маломерно, но евтино жилище, хората в повечето случаи не се интересуват толкова от типа на сградата, а търсят удобството. Дори в повечето случаи дават пари за покупка на панелни или ЕПК апартаменти, строени преди 1990 г., за да може да имат по-голяма използваема площ. Другият фактор, решаващ за избора при покупка на жилище, е районът - дали има детска градина, училище, удобен транспорт и доколко няма проблеми с инфраструктурата.

По-голямо предлагане на маломерни двустайни в София има главно в новите кооперации в различните части на града, както и в ЕПК блоковете. По-старите апартаменти са основно в районите на големите комплекси „Младост", „Люлин", „Стрелбище" и „Слатина". Малките двустайни в ЕПК сградите са с по-голяма площ, отколкото новопостроените в последните години. Собствениците на по-тесните апартаменти са по-малко склонни да свалят много от цената.

Вижте апартаменти за продажба в София под 750 евро/кв.м.

  Още новини
Последни регионални новини
Най-старият български град бе почетен като Европейска столица на културата

14/Януари/2019
Debati.bg

Пловдив, най-старият град в България, официално „встъпи в длъжност“ като Европейска столица на културата за 2019 година. 50 000 зрители се събраха на централния площад в града в събота, за да гледат откриващото шоу, наречено „Ние сме всички цветове“, в което на няколко сцени участваха към 1 500 местни и чуждестранни артисти.

Притиснат между планините Балкана и Родопите, вторият по ... прочети повече

Коментари от клиенти
Здравейте г-н Вучелийски, Бих искала да отправя най- сърдечни благодарности към Вас и брокера ...
Най-добрите!!! ...
Много хубав и удобен сайт! Надявам се (сигурен съм), че и екипът ви е точно толкова професионален. ...
Най-продаваният комплекс в София!
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Последни Новини
Пазарът на имоти 2019: За кого ще са плюс по-високите лихви

17/Януари/2019
dnevnik.bg

Ако през 2018 г. нуждаещите се от жилищен имот искаха да купят, а банките - да кредитират, то 2019-та се очертава като година на стабилност. Очакваното засилване на строгостта на банките при финансирането и повишението на лихвените нива покрай подготовката на България да влезе в чакалнята на еврозоната, ще балансират пазара, купувачите ще имат по-голям избор, а това ще успокои цените. Това сочат п... прочети повече

Последни регионални новини
Вход свободен във Военноисторическия музей на 22 септември

21/Септември/2018
http://www.programata.bg

В Деня на Независимостта – 22 септември, от 10.00 до 17.00 ч., Националният военноисторически музей (НВИМ) – София, по традиция обявява вход свободен за постоянната хронологична и външната експозиция на музея, както и за временните си изложби.

Само в този ден посетителите ще могат да видят отличия, документи и снимки на генерал-майор Стефан Паприков – външен министър при обявяването... прочети повече

Знаете ли, че?
С колко поскъпнаха имотите в София и какво да очакваме през 2019?

29/Ноември/2018
https://profit.bg

"За изминаващата 2018 г. можем да кажем, че беше успешна, интересна и динамична за имотния пазар в София, но с много по-плавни ръстове на всички показатели, както и с множество микроцикли, които променяха имотния пазар през различните месеци.

Като цяло, можем да я определим като стабил... прочети повече