Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

OBG: Туристическият бранш в България се развива със стабилни темпове

2008-08-26   |  econ.bg, 25.08.08

Според годишното издание с икономически анализи на OBG The Report: Bulgaria 2008 туристическият сектор продължава да играе важна роля за развитието на българската икономика, създавайки нови работни места и осигурявайки постоянен поток на чуждестранни туристи в страната.

Туристическата индустрия осигурява 14% от БВП и е ценен източник на валута, която е изключително необходима за балансиране на бюджета. Секторът също така играе важна роля на пазара на труда, осигурявайки 371 000 работни места през 2007 година, което възлиза на 12.3% от общият брой работни места в страната, съобщиха от анализаторската компания.

Само през първите 8 месеца на 2007 година туризмът генерира 1.83 милиарда долара оборот, което е повишение с 14.3% в сравнение със същия период на предходната година. В сравнение със съседните страни, туристическият бранш в България се развива със стабилни темпове. Въпреки че има проблеми с остарялата пътна инфраструктура и презастрояването в някои зони, се наблюдава стабилен поток на инвестиции в местата за настаняване, отдих и развлечение през последните няколко години.

Едно от основните предимства на България като туристическа дестинация е фактът, че тя привлича туристите в два различни сезона – през лятото с плажовете по Черноморието и през зимата със ски курортите, като и двата начина на отдих предлагат отлична качество на достъпни цени, особено за чужденците.

Развитието на бранша продължава и чрез редицата проекти, които в момента текат, включително план за построяването на пет звезден комплекс край Бургас на стойност 12 милиона евро, който ще има капацитет да посреща 7 000 туриста на година. Инвестиция за 35.7 милиона евро ще бъде направена в най-стария и известен ски курорт в България – "Боровец".

По-нататъшното развитие на туристическия сектор според Националния борд по туризма ще бъде насочено към превръщането на страната в целогодишна туристическа дестинация, чрез организирането на ваканционни мероприятия алтернативни на традиционните летни и зимни забавления.


Разгледайте нашите оферти във/близо до ваканционно селище

  прочети повече статии

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване