Собственици бързат да се отърват от имотите

2012-06-05

Баровете и ресторантите са най-масовият бизнес, който фирмите продават в условията на криза. С продажбата собствениците обикновено искат да си осигурят свеж ресурс за нова инвестиция. Друга често срещана причина за разпродаването на бизнеса е желанието на притежателите им да напуснат страната и там да развиват фирмите си, показа проверка на „Монитор".

В сайтовете, специализирани в посредничество при сделка с различен бизнес, могат да бъдат намерени стотици такива оферти. Близо 60 барове, ресторанти и дискотеки пък се предлагат в Businessforsale.bg.

Офертните цени варират в широки граници в зависимост от това какъв е бизнесът. Най-изгодните оферти обикновено са между 30 и 40 хил. евро. Например напълно обзаведен бар във Варна се продава за 35 хил. евро. Тази цена се иска за заведение, което е снабдено с пълно барово оборудване, светлинни ефекти и непрофесионална кухня. Крайпътен ресторант край Пловдив пък се продава за 43 хил. евро. В обявата пише, че общата площ на заведението е 783 квадрата, от които закритата част заема 157 кв. м. Самият ресторант е с капацитет от около 100 места.

Продават се и доста по-скъпи заведения. Например бизнес имот с дискотека, казино, открит бар и леглова база се продава за 2,4 млн. лв. Имотът се намира в Китен и е с обща площ от 1125 кв. м. Разработен ресторант на столичния булевард „Самоковско шосе" в близост до Панчаревското езеро пък се продава за 1,7 млн. евро. Заведението е с пълно оборудване, има зимна градина, детски кът, барбекю и паркинг.

„Заведенията са бързо ликвидни особено ако са набрали популярност", коментира Борис Алтънков от Business for Sale. В най-добрите случаи до сделка се стига след 2-3 месеца.

Борис Алтънков съобщи, че в момента предлагат над 300 различни бизнеси за продажба. Освен за заведения нови собственици се търсят за хотели, заводи и малки фабрики. Според брокера на бизнеси в момента на пазара се предлагат предимно малки и средни предприятия, които вече са изтощени от кризата и не могат да издържат на конкуренцията на по-големи компании от бранша.

От думите му стана ясно, че не всички бизнеси, които са обявени за продажба, са в затруднено положение, но действително това е валидно за част от тях. Причината е, че до сключване на сделката може да мине и година. „Така има функциониращи бизнеси, които започват да се продават макар и с ниски обороти и приходи, но докато се намери клиент, фирмата вече не работи, персоналът е освободен и така често се стига само до покупка на активите на съответното дружество", обясни още брокерът.

Разгледайте бизнес офертите на businessforsale.bg

  прочети повече статии

Споделете
Vitosha View - емблематичен комплекс в полите на Витоша
Витоша Вю е висок клас жилищен комплекс в кв. Кръстова вада в София. Съчетанието на модерна градска среда и непосредствена близост до Витоша създава усещане за дом, с комфорт и удобство, с бърза комуникация и красиви градини с много зеленина.
Вижте още

Изпратете запитване


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function display_gdpr_fields() in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php:114 Stack trace: #0 /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/bulgaria-article.php(273): include() #1 {main} thrown in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php on line 114