Спират строежите на къщи в нивите

2011-09-28   |  Труд, 24-25.09.11

Жилищни сгради вече няма да могат да се строят върху земеделски земи без промяна на предназначението на нивите, предвижда проект на наредба на земеделското министерство.

В документа се посочва, че ще могат да се изграждат само обекти, които са свързани с агропроизводството - складови помещения за съхранение на продукция, обори, гаражи за техника, хидромелиоративни съоръжения и др. Забраната няма да важи за земеделски земи, които попадат в строителните граници на населени места, и такива, за които има подробен устройствен план за изграждане на публична държавна или общинска собственост.

Досега жилищното строителство върху ниви не само не беше забранено, но и бе нормативно регламентирано в наредба, която ще бъде отменена с новия документ на агроведомството. Благодарение на нея покрай селскостопански обекти върху плодородни земи нерядко изникваха и къщи с оправданието, че са спомагателни сгради.

С новата наредба се въвеждат и коефициенти за застрояване. Върху площ от 10 дка (10 000 кв. м) земеделска земя например ще могат да се строят обекти, които заемат до 1000 кв. м, а върху 1000 дка (1 млн. кв. м) застроената площ ще може да е до 100 000 кв. м.

Разгледайте всички наши оферти на парцели за инвестиция

За да се изгради селскостопанска сграда в нива, ще се иска виза за проектиране или обосновка за допустимост. Към устройствения план ще се прилага и обяснителна записка за вида на сградите. Филтър пред строежите ще бъдат и областните дирекции “Земеделие”, които трябва да дадат положително становище. Крайната фаза ще бъде разрешение за строеж от главния архитект на общината.


  прочети повече статии

Сподели
Морска резиденция Belle Epoque в Лозенец
Елитна морска резиденция на първа линия на плажа в Лозенец. Напълно завършена и функционираща, с луксозни апартаменти от най-висок клас. Вижте последните 7 налични жилища за продажба.
Вижте още
Park View Residence - комплекс в централен район близо до метро
Отлични цени, напредващо строителство и спиращи дъха гледки от високите етажи - всичко това ще намерите в Park View Residence! Комплексът се строи в кв. Банишора. Главен изпълнител: ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ. Налично банково финансиране при 10% самоучастие.
Вижте още

Изпратете запитване