Спират строежите на къщи в нивите

2011-09-28

Жилищни сгради вече няма да могат да се строят върху земеделски земи без промяна на предназначението на нивите, предвижда проект на наредба на земеделското министерство.

В документа се посочва, че ще могат да се изграждат само обекти, които са свързани с агропроизводството - складови помещения за съхранение на продукция, обори, гаражи за техника, хидромелиоративни съоръжения и др. Забраната няма да важи за земеделски земи, които попадат в строителните граници на населени места, и такива, за които има подробен устройствен план за изграждане на публична държавна или общинска собственост.

Досега жилищното строителство върху ниви не само не беше забранено, но и бе нормативно регламентирано в наредба, която ще бъде отменена с новия документ на агроведомството. Благодарение на нея покрай селскостопански обекти върху плодородни земи нерядко изникваха и къщи с оправданието, че са спомагателни сгради.

С новата наредба се въвеждат и коефициенти за застрояване. Върху площ от 10 дка (10 000 кв. м) земеделска земя например ще могат да се строят обекти, които заемат до 1000 кв. м, а върху 1000 дка (1 млн. кв. м) застроената площ ще може да е до 100 000 кв. м.

Разгледайте всички наши оферти на парцели за инвестиция

За да се изгради селскостопанска сграда в нива, ще се иска виза за проектиране или обосновка за допустимост. Към устройствения план ще се прилага и обяснителна записка за вида на сградите. Филтър пред строежите ще бъдат и областните дирекции “Земеделие”, които трябва да дадат положително становище. Крайната фаза ще бъде разрешение за строеж от главния архитект на общината.


  прочети повече статии

Споделете
Изгодни имоти в Банско - най-добрите предложения само при нас!
Видяхте ли цените в Банско! Обзаведени студиа от 10 000 евро! Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който работи целогодишно. За собствено ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Изпратете запитване


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function display_gdpr_fields() in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php:114 Stack trace: #0 /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/bulgaria-article.php(273): include() #1 {main} thrown in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php on line 114