Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

България №3 в ЕС по ниска инфлация

2012-06-18   |  Труд, 15.06.12

България е сред трите страни в Европейския съюз, в които цените на потребителските стоки са се повишили най-малко на годишна база (с 1,8%), измерена към май. Това показват данните на европейската статистическа служба Евростат. По-ниска инфлация е имало само в Естония и Швеция (по 0,9%). Животът е поскъпнал най-много в Унгария (5,4%) и Естония (4,1%).

През май средното ниво на годишната инфлация за 27-те членки на ЕС е 2,6%. През април беше 2,7%. В еврозоната годишната инфлация е спаднала до 2,4%, което е най-ниското й ниво от повече от година. На месечна база Евростат отчита дефлация от 0,1%. В 15-те страни, които използват еврото, най-много са поскъпнали тютюневите изделия, горивата, транспортът и жилищата. Намаляване на цените е имало в комуникациите. Въпреки спадането на инфлацията на годишна база обаче понижението спрямо предишния месец е по-малко от очакваното. Това може да забави плановете на Европейската централна банка да сведе инфлацията под 2%, отбелязва „Ройтерс". Повечето анализатори очакват поевтиняването да продължи заради безработица и забавянето на икономиката в региона.

Друго изследване на Евростат нарежда България на второ място в ЕС по увеличаване на разходите за 1 час труд. Пред нас е само Естония. През първото тримесечие на 2012 г. заплати, осигуровки, обезщетения и социални придобивки за персонала са стрували на родния бизнес с 6,8% повече спрямо същия период на м.г. Най-много са се увеличили разходите за труд в услугите - с 9,5%. В индустрията нарастването е с 4,2%, а в строителството – с 0,4%, показват данните на Евростат. За ЕС средният ръст е 1,7 на сто.

Увеличението на разходите за труд обаче не означава, че работодателите са вдигнали заплатите със същия процент. За повишаването на показателя роля има и стремежът на бизнеса да запази опитните си кадри и да се освободи от работниците с по-ниска квалификация. По-ефективните служители обикновено получават и по-високи заплати, което автоматично повишава средния разход за труд, дори и без да има реален ръст на възнагражденията.

  прочети повече статии

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Изпратете запитване