Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Статистиката отчете дефлация от 0.2 процента през юни

2008-07-15   |  Econ.bg, 14.07.08

Основен принос за отрицателната инфлация има поевтиняването на храните и напитките. На годишна база инфлацията е 15.3 на сто. Индексът на потребителските цени (ИПЦ) за юни 2008 г. спрямо май 2008 г. е 99.8%, а инфлацията е минус 0.2%.

Основен принос за намалението на общия ИПЦ, който измерва изменението на цените на стоките и услугите, използвани от българските домакинства за лично потребление, има намалението на цените в групата "Хранителни продукти и безалкохолни напитки". Това съобщи Националният статистически институт (НСИ).

Средното относително нарастване на потребителските цени от началото на годината (юни 2008 спрямо декември 2007 г.) е 4.6%, а за юни 2008 г. спрямо юни 2007 г. е 15.3%.

Хармонизираният индекс на потребителските цени (ХИПЦ) за Република България за юни 2008 г. спрямо предходния месец е 100.5%, т. е. инфлацията е 0.5%. Основна причина за увеличението на общия ХИПЦ, който също измерва изменението на цените на стоките и услугите, но използвани от всички домакинства на територията на страна (включително и чуждестранните), е увеличението на цените в групата "Транспорт".

Инфлацията за периода януари - юни 2008 г. спрямо същия период на миналата година е 14.1%.

  прочети повече статии

Сподели
Лятото е все по-близо! Осигурете си собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Изпратете запитване