Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Древният път в Родопите - път към бъдещето на Чепеларе и Авдира

2007-07-02   |  в-к "Строителство градът", 2 юли 2007

Древен туристически друм на гърците и българите ще бъде проправен отново между Чепеларе и Авдира. Това ще стане скоро с реализацията на проекта "Древният път в Родопите - Път към бъдещето на Чепеларе и Авдира", който е на стойност 174 789 евро. Той се финансира по програма ФАР - Трансгранично сътрудничество между България и Гърция "Насърчаване на културните, туристическите и човешките ресурси в трансграничния регион".

Изпълнител на проекта е община Чепеларе в партньорство с гръцките си колеги от Авдира, Асоциацията на родопските общини, Регионална туристическа асоциация "Родопи" и Български съюз за защита на Родопите.

Целта на проекта е не само възстановяването на древния римски път в региона, но и възстановяването на тази част от Родопите като атрактивна дестинация за алтернативен туризъм - културен, екологичен, селски и др. Проектът ще въведе най-добрите европейски практики и ще засили сътрудничеството между двете общини от двете страни на границата.

Чрез реализацията на "Древният път в Родопите - път към бъдещето на Чепеларе и Авдира" ще се пристъпи към диверсифициране на туристическия продукт, като се използва опитът на Гърция. Експертите от южната ни съседка са признати за едни от най-добрите в Европа в опазването и съхраняването на културно-историческото наследство.

Проектът предвижда следните дейности:
- Изследване на културното наследство в района от двете страни на границата.
- Обучения на безработни за реставрационните и консервационни дейности на крепостта "Заград" и античния път, за охраната им, за управление на реставрираните обекти, за екскурзоводи и планински водачи.
- Реставрация и консервация на крепостта "Заград" край село Забърдо и античния път по билото на планината от местността Глухите камъни през Мезаргедик до хижа "Персенк".
- Разработване и благоустрояване на две туристически пътеки: разчистване, поставяне на маркировъчни знаци и табели, места за почивка.

Предвижда се изработването на план за развитието на тези обекти след приключване на проекта. Български и гръцки учени ще маркират общите възможности за развитието на туризма, ще се разработят общи културни маршрути за туристите от двете страни на границата.

По проекта ще бъдат изработени рекламни материали: брошури, видеофилм и СD на български, гръцки и английски, карта на археологическите, културните и природните забележителности в Централните Родопи от Пловдив до Бяло море. Ще се направи интернет сайт за културните туристически програми и разработените маршрути на български, гръцки и английски.

Реставрираните обекти ще се рекламират и популяризират на поне две туристически борси - в Смолян и във Филоксения, Гърция.

"Чудните мостове"

Скалният феномен "Чудните мостове" - "Еркюприя" до село Забърдо - три естествени моста върху малката река Айдарско дере, оформят едно от най-забележителните творения на природата в Родопите. Скалните образувания и пещерите заедно със съществуващия Музей на родопския карст превръщат района в център на пещерното дело. В Чепеларе е единственият на Балканския полуостров музей с такава експозиция, който е на площ 870 кв.м и има общо 9400 експоната.

Феноменът "Чудните мостове" е близо до пътя София - Смолян, но без необходимата туристическа инфраструктура. Тя обаче ще бъде изградена по проекта "Развитие и популяризиране на екотуристически обект Чудни мостове". По проекта ще бъде изграден туристически център до природния паметник, който ще стане достъпен за хора с увреждания. Обектът ще е с платформи и стъпала, които ще позволяват присъствието на 20 туристи едновременно на четири нива. Ще бъдат изградени парапети на подстъпите, паркинг за 5 автобуса и 10 автомобила, тоалетни. Пътят до природния феномен ще бъде разширен. По проекта ще бъдат разработени четири туристически маршрута, които включват: "Чудните мостове", Чепеларе, хижа "Изгрев", Глухите камъни, Кабата, село Орехово, хижа "Персенк", селата Малево, Хвойна, Павелско, Забърдо, хижа "Пашалийца", Пампорово. Планира се разработване на маркетингова стратегия и план с конкретни средства, места и дати. Ще бъдат изработени информационни и рекламни продукти на български, английски, френски и немски език.

Вижте оферти за недвижими имоти в района.
  прочети повече статии

Сподели
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още

Изпратете запитване