Тръгва ферибот Варна-Кавказ

2007-06-04

Ферибот Варна-Кавказ ще обслужва търговските фирми от България и Русия.

Споразумението за старта на транспортната връзка ще бъде подписано в края на май. За това се договориха министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и руският министър на държавния апарат Сергей Наришкин. По-късно ще бъде изградена и контейнерна връзка между Варна и Кавказ, която да обслужва увеличаващия се стокообмен между двете държави, коментира Овчаров. За 2006 г. обменът е над 3,3 млрд. долара, като износът на България достига едва 295 млн. долара.

Три са приоритетните проекти в енергетиката за България и Русия, чието изпълнение е било обсъдено на заседанието. Те са изграждането на АЕЦ \"Белене\", нефтопроводът Бургас-Александруполис и подписаният в началото на годината дългосрочен договор за доставка на руски природен газ в България.

Няма забавяне по проекта \"Белене\", категоричен бе Овчаров. До края на тази седмица НЕК ще обяви конкурс за стратегически инвеститор на новата централа. Споразумението за Бургас-Александруполис трябва да бъде бързо ратифицирано и да се създаде проектната компания, каза Наришкин. Самото строителство ще отнеме само 8-10 месеца, обясни той.

2008 ще бъде година на България в Русия за туризма. Споразумение за сътрудничество в тази област ще бъде подписано от Сергей Станишев и руския му колега Михаил Фрадков на 7 и 8 май, когато премиерът е на визита в Москва. Ръстът на руските туристи у нас за 2006 г. е 23% и те достигат 216 хил. души, каза Овчаров.

Българо-руската комисия подготви и няколко документа, които предстои да бъдат подписани при посещението на Станишев в Русия. Сред тях е ново споразумение за икономическо и научнотехническо сътрудничество, както и споразумение за уреждане на правата за интелектуална собственост в отбраната, което обаче не касае оръжейните лицензи.

На комисията бе договорено още в Подмосковието да бъде изграден център за дистрибуция на българска селскостопанска продукция в Русия, както и е договорено двете държави да си признаят взаимно национален режим при участието на техни фирми в конкурси за обществени поръчки.

Вижте офертите за недвижими имоти в района на Варна.
  прочети повече статии

Сподели
Модера Резидънс - затворен комплекс със собствен парк
Комплексът е проектиран с идеята да отговори на потребността от градско жилище на съвременния човек с активен начин на живот. Той притежава отлично съчетание между качествено строителство, функционалност, спокойствие и сигурност.
Вижте още
Vitosha View - емблематичен комплекс в полите на Витоша
Витоша Вю е висок клас жилищен комплекс в кв. Кръстова вада в София. Съчетанието на модерна градска среда и непосредствена близост до Витоша създава усещане за дом, с комфорт и удобство, с бърза комуникация и красиви градини с много зеленина.
Вижте още

Изпратете запитване