Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Фирмите наематели вече ще плащат авансов данък

2011-01-18   |  Пари, бр.12, 18.01.11

От тази година фирмите наематели вече ще внасят 10% авансов данък върху доходите на хазяите си. Това гласят влезлите в сила промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Досега наемодателите бяха тези, които трябваше да плащат данък. Целта на тази мярка е по-голямата част от доходите от наеми, които обикновено не се обявяват пред данъчните, да излязат на светло. По време на миналогодишната кампания около събирането на данъци от наеми на светло са излезли около 400 млн. лв. доходи от наеми, припомниха от НАП. За тази година от агенцията обаче не се ангажираха да прогнозират каква ще е събираемостта на приходите от наеми.

Колко се дължи
Размерът на дължимия авансов данък се определя, като наемът се намали с 10% нормативно признати разходи и разликата се умножи по данъчна ставка от 10 на сто, уточняват от НАП. Така например, ако наемът е 1000 лв., компанията, която е наемател, ще трябва авансово да внесе в хазната 100 лв., които са нормативно признати разходи. Така реалната сума, която ще бъде обложена с данък, е 900 лв. и на практика дължимият данък е 90 лв. Удържаният данък се внася до 10-о число на месеца, следващ този, в който е удържан. От приходната агенция уточняват, че след като бъде удържан авансовият данък върху дохода от наем, фирмата или самоосигуряващото се лице са длъжни да издадат на хазяина си сметка за изплатени суми и служебна бележка за изплатените доходи и удържания данък.

Срокове
Физическите лица, които са отдавали помещения под наем през 2010
г., трябва да декларират доходите си пред Националната агенция по приходи до 2 май 2011 г. При подаването на годишната декларация наемодателите попълват приложение № 4 от годишната данъчна декларация.

  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Изпратете запитване