Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

По кои белези да разпознаете едно хайтек жилище?

2016-10-11   |  http://www.dnes.bg, tialoto.bg

Интериорните тенденции вече не са така обикновени, за да определим стила на дома си просто по формите на мебелите, цвета на мазилката и десена на дивана. Колкото повече се развива нашият свят, толкова повече се развива и усложнява интериорният дизайн.

Към днешна дата един изключително важен елемент за дома е електрониката. Тя в комбинация с висококласните мебелни материали дава цялостния образ на вашия дом. Това е 21-ви век – кабели навсякъде, лампички присвяткат, екрани мигат. Но кои са конкретните белези, по които да разпознаете едно хайтек жилище?

1. Чудесата на безжичната мрежа

През wi-fi можете да контролирате общо взето всичко – климатика, кафеварката, телевизора, пералнята и пр. Зад функциите на хайтек жилището чисто и просто седи презумпцията човешки мързел. В този дом трябва да се живее лесно, а уредите да се управляват от едно място. Много компании, включително български, от години разработват системи за улеснен контрол на ел. уредите в домовете ни. Това е едно страхотно удобство – пердетата се дръпват с мръдване на палеца върху екрана, сутрешното кафе е готово по часовник.

2. Енергийна ефективност

Да си хайтек значи да си скъп. Малката подробност, свързана с енергията, обаче е пряко обвързана с пестенето на енергия. Основен мотив в съвременните скъпи домове е, че да имаш, не значи да си прахосник.
За пестенето на електроенергия около осветителните тела се монтират фоторелета, а понякога дори се задават времеви цикли – например светлина от 17:00 до 23:00 ч. Белег за лукс в домовете са и автоматизираните осветителни системи за спални, които симулират сутрешния изгрев, като постепенно увеличават напрежението към крушките над леглото.

Част от енергийната ефективност е и енергийната независимост, която луксозните имения постигат с малки фотоволтаични електроцентрали или ветрогенератори, които произвеждат електричество, достатъчно за бита. Тук е уместно да споменем и солар-термичните панели, които стоплят водата за джакузито.

За топлината през зимата в последно време се грижат сложни системи с термопомпи или котлета, изгарящи биогорива и биомаса. А за да не избяга духът на топлото, хайтек домът трябва да е снабден с надеждна топлоизолация и качествени прозорци. Камината е за разкош, парното пък отживелица. Луксът днес започва с био.

3. Охранителна система и сигурност

Дотук успявате да си създадете впечатление за сумата, която би могла да бъде еквивалент на едно хайтек жилище. Всичко това трябва да бъде съхранено от завистливите доброжелатели.

Старите охранителни системи с обемни датчици и подобни за врати и прозорци не са акцент. Повече се разчита на охранителните камери, които се инсталират навсякъде (с малки изключения). Собственикът на хайтек жилището може да наблюдава всяка стая в реално време от смартфона си, което е адски удобно.

Високотехнологичните домове са снабдени и с лазерна система за сигурност, в която лазерният лъч бива отразяван от малки огледала из целия дом, стигайки до фотоприемник. Където и да бъде прекъснат лазерът, алармата се задейства. Съществуват и системи, които засичат звук – появи ли се шумолене в стаята, сирената започва да реве.

Подсигуряването на вратите и прозорците е наложително. За тази цел се инсталират автоматизирани ролетни щори, които могат да се спуснат и при задействане на алармата. Хайтек домът е крепост – влезе ли неканен гост, изпраща го полиция.

4. Дизайн на хайтек дома

Това че жилището е изпълнено с джаджи от последно поколение изобщо не означава, че то трябва да прилича на някоя стерилна стая или нещо в стил „Междузвездни войни“. Постигането на хармония между жилищния простор и технологиите може да стане в индустриален стил, винтидж, съвременен, ултрамодерен, провинциален, класически – накратко всякакъв. Например в индустриалния кабелите и тръбите ще бъдат на показ, докато в ултрамодерния те ще бъдат прикривани зад гипсокартонови стени и окачени тавани. Всичко зависи от желанията на собственика.

Вижте нашите топ оферти от София


  прочети повече статии

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още

Изпратете запитване