Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

ПИБ отпуска кредити за покупка на жилища на търг

2011-10-05   |  Пари, бр. 187, 05.10.11

След като частните съдебни изпълнители твърдяха, че покупките на имоти, обявени от тях на търг с кредит, е мисия невъзможна, това е на път да се промени. Проблемът е, че дори и някой да спечели търг, той трябва в рамките на седмица да внесе пълната сума.

Ограничаващо условие

Първа инвестиционна банка е първата финансова институция у нас, която предлага ипотечен кредит покупка на такова жилище. Обаче има едно силно ограничаващо условие - банката да има сключено споразумение с частния съдебен изпълнител, обявил имота на търг. Второто и, разбира се, по-лесно условие е, съдебният изпълнител да има сметка в банката. Засега трезорът има подписани споразумения с по един изпълнител в София, Варна, Бургас, Шумен и др.

До 90% от цената

Ако все пак харесаният имот е обявен от някой от съдебните изпълнители, с които банката се е споразумяла, бъдещ участник в търга може да кандидатства за кредит „Шанс". При него няма ограничение за отпусканата сума, но заемът трябва да е в евро или долари. Кредитът е със срок до 30 години и има възможност за до 3 години гратисен период, в който се плаща само лихвата. Кредитира се до 90% от сумата за имота, който служи за обезпечение. „Останалите 10%, които са т.нар. задатък за участие в търга, може да се отпуснат като потребителски кредит", обясни Гергана Гераскова, зам.-директор „Банкиране на дребно" в Първа инвестиционна банка. Лихвеният процент за кредит „Шанс" е 7.8.

При обжалване се плащат лихвите

Ако обаче кредитополучателят спечели търга, а друг участник обжалва, тогава парите се връщат в сметка на кредитополучателя в банката. „Докато тече съдебният процес, който може да продължи 3-6 месеца, кредитополучателят плаща лихвите", обясни Милка Тодорова, директор „Банкиране на дребно" в Първа инвестиционна банка.

Прочетете още за ипотечните кредити и условията по тях

  прочети повече статии

Сподели
Помислете за идващото лято! Сега е отличен момент за избор на собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Изпратете запитване