Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Промени в Закона за Търговския регистър

2008-06-03   |  БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС, Централен офис

Промени в Закона за Търговския регистър, обнародвани в ДВ, бр. 50 от 2008 г.,
в сила от 30.05.2008 г.


С последните промени в Закона за Търговският регистър законодателят цели отстраняване на някои слабости, затрудняващи работата на Агенцията по вписванията. Една от по-важните поправки е, че се дава възможност заявител да бъде адвокат, разполагащ с изрично нотариално заверено пълномощно, препис от което следва да се приложи наред с останалите необходими документи. Така клиентът следва да завери единствено адвокатско пълномощно, а самите заявления се попълват и подават от довереника му. Наред с това улеснение е затегнат режимът, касаещ преносителите-податели на документи – те следва да представят писмено /не е задължително да е нотариално заверено/ пълномощно от заявителя, както и декларация, че представените документи са предоставени от заявителя. Разбира се заявленията следва да бъдат подписани от заявителя, като този факт е удостоверен с нотариална заверка.

Разширен е кръгът на лицата /вкл. администрацията на всякакво ниво, нотариуси, банки, организации, предоставящи обществени услуги – водоснабдителни, топлофикационни, електроснабдителни и др./, пред които не е необходимо да се предоставя какъвто и да е документ, касаещ вписани обстоятелства, тъй като информацията е достъпна онлайн в сайта на Агенцията по вписванията – Търговски регистър: www.brra.bg Достатъчно е да се посочи Единния идентификационен код на търговеца – ЕИК.

При евентуален отказ за извършване на вписване, заличаване или обявяване може да се подаде ново заявление за същото действие, като заявителят може да се ползва от представени вече документи, приложени към заявлението, по което е постановен отказ, като посочи номера на заявлението и вида на документите.

В преходните и заключителни разпоредби на Закона за счетоводството се създава нов параграф 9, с който се дава ясен график за обявяване на финансовите отчети на търговците в зависимост от момента на пререгистрация, като в общи линии срокът е тримесечен и тече от вписване на пререгистрацията в Търговския регистър. До този момент търговците имат задължението да публикуват финансовите си отчети чрез икономическо издание или интернет. Този режим на подаване на финансовите отчети, зависещ изцяло от момента на пререгистрация на търговците ще се прилага до изтичане на срока за пререгистрация, който към този момент е 31.12.2010 г.


Ако имате въпроси, моля свържете се с нас

  прочети повече статии

Сподели
Лятото е все по-близо! Осигурете си собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Изпратете запитване