Разходите по сделката се поемат от купувача

2015-07-08   |  Преса, бр. 183, 08.07.2015

1. Първата стъпка при избор на нов дом е да изясните с какъв бюджет разполагате. Ако ще теглите кредит, трябва да знаете, че банките дават до 85-90% от оценката на имота и изискват минимум 10-15% самоучастие. Това означава, че ако жилището струва 50 000 евро, трябва да разполагате с поне 5000 евро спестени средства.
Ще ви бъдат нужни и пари за разходите по сделката. При новото строителство обикновено те се поемат 100% от купувача, но са възможни изключения.

Задължителни са нотариалната такса, която зависи от удостоверения материален интерес, местният данък, който е различен във всеки град (в София е 2,5% от сделката) и такса вписване (0,1%). За жилище в столицата с цена 50 000 евро таксата за нотариус е 863 лв. с ДДС, местният данък е 2445 лв., а такса вписване - 97,8 лв.

2. В случай че сделката бъде финансирана с кредит, ще се наложи да платите нотариална такса за учредяване на ипотека, която отново зависи от материалния интерес, оценката на имота (100-150 лв.) и евентуално такса за одобряване на кредита (от 80 лв. - до 0,25% от размера на заема при най-големите банки). Ще заделите и за комисионна, ако сте наели брокер да ви помага с намирането на имот и с документацията по сделката. Посредниците вземат между 2 и 3% от цената.

З. Щом уточните бюджета, следва да си набележите райони, в които да търсите. За целта може да използвате специализирани сайтове за обяви, както и интернет страниците на строителните компании. Но най-подходящо е да си вземете един-два почивни дни и да обиколите набелязаните места. Така ще придобиете впечатление не само от новите обекти, но и от състоянието на инфраструктурата, от наличието на детски градини, училища, търговски обекти и различни видове услуги. Ще си създадете представа и от хората, които живеят в този район, за да не се притеснявате някой ден как децата ви ще се прибират по тъмно.

4. След като си харесате конкретна кооперация и апартамент, пристъпвате към следващото ниво. Разберете всичко за строителния предприемач - откога е на пазара, колко е стабилен, къде и какви сгради е построил. Изключително полезни ще ви бъдат отзивите от клиенти, които са купили жилища от същата фирма. Събирайте впечатления от приятели и познати, от срещи с хора. Не разчитайте на анонимни форуми - там често се пишат лъжи.

5. Ако твърдо сте избрали заветното жилище и се притеснявате дали обектът е изграден качествено, бихте могли да вземете на оглед специалист, когото познавате - за предпочитане е инженер, проектант или с други познания в строителството. Ценна информация за състоянието на сградата се съдържа в техническия паспорт. За съжаление не винаги новите блокове имат паспорт, въпреки че от няколко години са задължени да го съставят.

  прочети повече статии

Сподели
AMur Residence - луксозна сграда на ул. Мур, до бул. България
AMur Residence материализирала идеята за модерно градско жилище: луксозно изпълнение, функционалност и удобство, спокойствие и сигурност, зелена околна среда и комуникативно местоположение
Вижте още
Park View Residence - комплекс в централен район близо до метро
Отлични цени, напредващо строителство и спиращи дъха гледки от високите етажи - всичко това ще намерите в Park View Residence! Комплексът се строи в кв. Банишора. Главен изпълнител: ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ. Налично банково финансиране при 10% самоучастие.
Вижте още

Изпратете запитване