Означава ли бързият спад при имотите и бързо възстановяване след това?

2009-05-11

Настоящата криза за сравнително кратък период оказа значителен ефект с различна степен по своя мащаб, върху всички големи икономики. С все по-бързото разпространение на информацията, както в рамките на, така и между отделните икономики, преходните етапи между различните фази на икономическия цикъл може би стават по-кратки, се казва в доклад на консултантската компания CBRE.

Редица показатели за икономическата активност и за стойността на имотите отчетоха много резки понижения в периода след фалита на Lehman.

И ако негативните корекции на пазара се случват с ускорени темпове, какъвто изглежда е случаят, можем ли да очакваме това да е валидно и за темповете на възстановяване, когато то настъпи?

Степента на покачване на доходността на всички европейски пазари на имоти през последната година е безпрецедентна. Стойността на имотите във Великобритания отчете по-голям спад за 18-те месеца след юни 2007 г., отколкото се бе понижила за близо четири години след октомври 1989 г.

Тази скорост на понижение в показателите обаче не предвещава непременно бързо възстановяване на пазарите.

Наред с други фактори скоростта на възстановяване ще бъде определена и от успеха на редица мерки в икономическата политика, както и от инвестиционния апетит на пазара на имоти.

В момента високата степен на несигурност относно перспективите в икономиката спира инвеститорите да се върнат на пазара веднага. Въпреки това бързите темпове на корекция на някои от основните индикатори показва, че ситуацията може да се промени много бързо, пише в доклада.

Очевидно е, че не можем да предвидим точно кога ще настъпи възстановяването, но някои смятат, че е реално да се очаква цените на имотите да започнат да се повишават по-бързо в сравнение с предишни периоди на спад.

Разбира се, колкото по-бърз е процесът на възстановяване, толкова по-бързо цените ще започнат да се стабилизират. Въпреки това никой не очаква те да достигнат предишните си високи нива в скоро време, се казва в проучването.

Разгледайте нашите горещи оферти

  прочети повече статии

Споделете
Vitosha View - емблематичен комплекс в полите на Витоша
Витоша Вю е висок клас жилищен комплекс в кв. Кръстова вада в София. Съчетанието на модерна градска среда и непосредствена близост до Витоша създава усещане за дом, с комфорт и удобство, с бърза комуникация и красиви градини с много зеленина.
Вижте още

Изпратете запитване


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function display_gdpr_fields() in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php:114 Stack trace: #0 /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/bulgaria-article.php(273): include() #1 {main} thrown in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php on line 114