Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

София – следващата Барселона?

2008-08-20   |  investor.bg, 20.08.2008

Българската столица може да стане един от нова вълна притегателни центрове за туристите в Европа, заедно с Вилнюс и Краков. Това сочат резултатите от ново проучване, поръчано от британската консултантска маркетингова компания Saffron и предоставено на Investor.bg. То изследва силата на градовете в Европа, разгледани като търговски марки на базата на удобствата и атракциите, които предлагат на туристите.

Също както установените градове в „стара Европа“, тези нови „скрити звезди“ имат потенциал да привличат туризъм и бизнес, но „се продават“ под потенциала си, за разлика от Ливърпул и Берлин, които продават своя на по-висока цена.

В резултат на разширението на ЕС, улеснения транспорт и преоткриването на нови култури, конкуренцията между европейските градове за част от международния туризъм, търговия и инвестиции се засилва.

В това колко успешно един град продава атракциите си и потенциала си може да се крие ключът към въпроса дали той ще се превърнат в успешен европейски център за в бъдеще, или ще потъне в забвение, се казва в проучването.

То изследва 72 от най-големите градове в Европа и сравнява тяхната туристическа инфраструктура и атракции на фона на силата на тяхната марка.

Според очакванията проучването отличава Париж и Лондон като градове с най-добър баланс между добра инфраструктура и туристически удобства. Сред останалите градове на стара Европа Берлин е пример за туристически център със значително по-силна марка в сравнение с инфраструктурата и удобствата, които предлага на туристите. За разлика от него Рим се ползва с много по-голяма слава на град, който предлага това, което хората искат, в сравнение с Берлин, но неговата марка не е толкова добре комуникирана и в това отношение се смята, че Рим има значително по-слаб имидж сред туристите.

Барометърът за градовете като марки, създаден от компанията, разкрива и няколко града, които се смятат за подценени и може да се превърнат в „изгряващите звезди“ на Европа, при положение че се научат как да се промотират.

София например има много от нещата, които туристите търсят, но репутацията й не съответства на тяхното ниво. С по-малка сила същото важи и за други европейски градове като Краков и Вроцлав в Полша, както и Вилнюс – Европейска столица на културата за 2009 г. Тези градове са изгряващи звезди и повече усилия, насочени към промотиране на силните им страни, могат да им помогнат да се наредят сред първокласните дестинации в Европа.

„Има редица нови европейски градове, които трябва да излязат на сцената и да разкажат своята история“, казва Джеръми Хилдрет от Saffron. „Ако не знаем нищо за място като София и не знаем неговата история, тогава естествено правим негативни предположения за това колко известно и атрактивно е то. Главната цел на това проучване е да се идентифицират „подценените акции“ сред европейските градове“, добавя той.

Според проучването има редица европейски градове, сред които Антверпен и Лисабон, които се състезават „далеч в по-ниска от теглото си категория“. Те имат много от качествата, които хората искат от един град, но губят в конкуренцията, защото не успяват да се промотират толкова успешно.


Разгледайте нашите оферти в София

  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още

Изпратете запитване