Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Спестили сме 3,2 млрд. лв. за година

2013-06-26   |  Монитор, 26.06.13, с. 10

3,24 млрд. лв. са спестили домакинствата за период от една година. По сметките на гражданите към края на май има общо 35,31 млрд. лв., а през същия месец на 2012 г. сумата е била 32,07 млрд. лв., показват данни на Българската народна банка (БНБ).

Това е ръст от 10,1% на годишна база. Спрямо април обаче спестяванията на домакинствата намаляват с 12 млн. лв. Тази тенденция беше отчетена и в анализ на Министерството на финансите. Според експертите от ведомството срочните депозити се свиват с 2,3% на годишна база през април за първи път от 1999 г. насам.

Причината за това е въведеният от началото на годината данък „лихва". Така хората все по-често избират спестовни влогове и разплащателни сметки, защото доходът по тях не се облага. Експерти припомнят, че лихвата по срочните депозити намалява и това също оказва влияние върху нагласите за спестявания. Например, доходността по тези сметки за нови клиенти в левове е средно 4,02% към април. Година по-рано обаче средната лихва е била 5 на сто. Доходността по новите влогове в евро също намалява. Към април тя е средно 3,80%, което е с 0,75 процентни пункта по-малко спрямо година по-рано.

В същото време домакинствата все още са предпазливи и не бързат да натрупват нови задължения към банките, показват данните на БНБ. 7,27 млрд. лв. са потребителските кредити, отпуснати на граждани към края на май. През същия месец на миналата година тези заеми са били в размер на 7,41 млрд. лв. Жилищните кредити към края на май са 8,86 млрд. лв., което е с 24 млн. лв. повече в сравнение със същия месец на миналата година.

Банкери припомнят, че търсенето на банкови кредити е намаляло заради политическата нестабилност през последните месеци. „Сега хората все по-рядко се решават на тази стъпка. По тази причина даваме лихви, които са доста ниски, защото желаещите за кредити са малко", коментира директор на водеща финансова институция, цитиран от lnvestor.bg. Според него до края на годината лихвите по потребителските кредити може да се понижат с 1%, при сегашни 10%-10,5%.

ВРЕМЕ Е ЗА ПОКУПКА НА ИМОТ В СОФИЯ!

  прочети повече статии

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още

Изпратете запитване