Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

"Търговски център Европа" пуска още една сграда под наем

2014-09-29   |  Капитал Daily, бр.185, 29.09.2014

Близо година преди завършването си най-новата офисна сграда в "Търговски център Европа" (ТЦЕ) излиза на наемния пазар, съобщиха инвеститорите. Въпреки че е последната от общо 15 в разположения до летището бизнес парк, тя е брандирана под името Сграда 1 заради местоположението си - до входа откъм бул. "Искърско шосе". Най-новата сграда в бизнес комплекса е с обща разгърната площ от 16 800 кв.м, като в нея ще се помещават офиси, складове, магазини, кафе-ресторант, спортна зала. Тя е и една от малкото на офисния пазар, чието завършване се очаква в близките месеци, след като в кризата бяха спрени или останаха незапочнати редица други проекти.

Наемните нива

Към момента останалите площи в "Търговски център Европа" са с 98% запълняемост, което бе и причина собствениците на комплекса да започнат строителство на нова сграда. Инвеститори са БНК и "Козметик плюс". Сграда 1 от ТЦЕ покрива изискванията за клас А офис площи като окабеляване, вентилация, разпределение на площите, места за паркиране и др. Цените, на които ще се отдават офисите, също са около средните за този сегмент в София и варират между 10 и 12 евро/кв.м в зависимост от етажа.

Доскоро подобни наемни нива бяха по-скоро постижими в големите офис проекти като ETC и Megapark на бул. "Цариградско шосе", докато районът на летището се приемаше от много наематели за по-отдалечена и труднодостъпна зона. Очаква се обаче нагласите да се променят след очакваното завършване на метростанция в близост следващата година. Мениджърът "Недвижими имоти" на ТЦЕ Тодор Кавръков уточни, че Сграда 1 ще има 8000 кв.м офис площи. Разпределението не позволява на един етаж да се помещават повече от четири офиса, всеки от тях по минимум 200 кв.м. Последният етаж ще бъде с луксозно изпълнение, а наемните цени ще са по договаряне.

Според Кавръков сградата е подходяща и за наематели, които търсят офис и склад на едно място. Предвидени са 4000 кв.м складове, като още при проектирането е планирана топла връзка между двата типа площи. Наемните цени на складовете са между 3 евро и 6 евро/кв.м. Останалата част от разгънатата застроена площ на имота ще са търговски помещения - кафе-ресторант, магазини, шоуруми, банка, както и спортна зала. Те заемат приблизително 3000 кв.м, като част от тях вече са договорени за наем. Новият обект ще разполага с подземен гараж със 70 места в допълнение към голямата паркинг зона в бизнес парка.

Зелено и еко

Едно от големите предимства на Сграда 1 на офис пазара се очаква да е сертификатът по британската система за екологична оценка BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method). Подобни сертификати все още са рядкост на офис пазара, но според Тодор Кавръков много чуждестранни наематели търсят подобни площи. Към момента в България има три офисни сгради, които разполагат с британския екосертификат. Две от тях са в ТЦЕ - Сграда 1 и Сграда 15 от проекта. Оценката по BREEAM значително намалява разходите на наемателите за консумативи и е стандарт за устойчиви и екологични сгради. Освен това новата сграда в ТЦЕ ще има и голяма озеленена зона за отдих. Мениджърите на комплекса посочиха, че от нея ще могат да се възползват не само наемателите, но и живеещите в района.

Вижте нашите оферти на офиси за продажба и под наем

  прочети повече статии

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Изпратете запитване