Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Живот под наем – новата реалност за българите?

2015-06-15   |  www.profit.bg

Българинът е известен с желанието си да живее в собствен имот. За това говори факта, че страната ни се отличава с един от най-високите проценти на собствени жилища не само в Европа, но и в света.

Най-значителен дял на собственици на жилища, които не са обременени от ипотека или заем в ЕС, е в Румъния - 97 на сто, като България е на второ място с 95%. Може ли обаче тази тенденция и този процент да се задържи на подобни нива и в бъдеще? Краткият отговор на този въпрос е - най-вероятно не! Причините за това можем да търсим по няколко направления.

Демографски фактори

Всички осъзнават, че основния проблем пред бъдещето на нацията е свързан със застаряването на населението и изтичането на ценни кадри в чужбина. Това в съчетание с високия процент на собственост дава преднина на предлагането пред търсенето в средносрочен и дългосрочен план.

Когато липсват много на брой млади и платежоспособни кадри, а от другата страна стои застаряващо население със собствени имоти, въпросът е откъде ще се появи двигателя на ръста в цените на имотите (в следващите 10-20 години). Подобна среда най-вероятно ще откаже спекулативно настроените купувачи.

Друг негативен демографски фактор е повишаване на възрастта за сключване на брак и раждане на първо дете, което намалява времето за престой в едно жилище. Това често води до отлагане, или отменяна на решението за покупка на имот.

Реалните доходи

Въпреки че достъпността на имотите се подобрява и е на най-добрите си нива за последните 10 години, слабото повишение на релните доходи (в рамките на един-два процента последните три години) е сериозен прът в решението за покупката на имот.

Необходимо е икономиката да се раздвижи сериозно и да има повишение в реалните доходи, които да направят купувачите отново склонни да погледнат към пазара. Едно средно за страната жилище се изплаща с ипотечна вноска от около 55% от средната за страната заплата. В по-голямата част през разглеждания период този дял е бил между 90 и 120%. И все пак, според традиционните схващания, като недостъпно жилище се приема, такова разходите по което са над 40% от средните разходи на домакинството.

Доходността от наемите

Доходността от наемите в момента е при изключително високи нива за родната реалност (тя е над три пъти по-висока от лихвите по депозитите). Тази ситуация, обаче, е нестабилна и няма как да се запази в дългосрочен план. Пазарът ще потърси равновесие в посока на понижаване на тази доходност към едни по-нормални нива.

Това може да се случи по няколко начина – с повишение в цените на имотите, с понижаване в нивата на наемите, или от двете по малко. При всички положения това нормализиране на обстановката ще накланя везната в посока на по-големи възможности за наем.

Финансовата изгода

Както не веднъж сме писали, при настоящите цени на имотите и нивата на наемите, покупката на имот става финансово по-изгодна едва след над 20 години. Казано по друг начин, ако не планирате да останете дългосрочно в един имот – поне 10-15 години, то покупката на имота най-вероятно не е финансова по-изгодна от това да живеете под наем.

Ефектът на кризата

Кризата, която течеше в сектора на недвижимите имоти само преди две-три години още е в съзнанието на потенциалните купувачи.

По време на кризата много хора загубиха ипотекираните от тях имоти, факт който най-вероятно ще държи всички пазарни участници нащрек, до наличието на трайни признаци, че най-лошото вече е отминало и няма да се повтори.

  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване