Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

За година жилищата в София поскъпнаха с 6%

2015-10-16   |  www.capital.bg, 15.10.2015

Пазарът на жилищни имоти в София се възстановява, като броят на сключените сделки се е увеличил с 20% на годишна база за изминалите девет месеца, сочат данните на Агенция по вписванията.

От консултантската компания Bulgarian Properties посочват, че средната цена с жилища в столицата за деветмесечието е достигнала 781 евро/ кв.м при 738 евро/ кв.м за същия период на 2014 г.

Според данните на агенцията освен че се сключват на по-високи цени, сделките се случват и значително по-бързо. Средният срок за продажба на имоти в София се e скъсил почти двойно през последната година и пазарът е значително по-ликвиден, заключват от Bulgarian Properties.

Динамичен период

По данни на имотната агенция през третото тримесечие на годината средната цена на продадените апартаменти в София e 794 евро/кв.м. Нарастването на цените на имотите в София е 6% на годишна база и 1.8% спрямо предходното тримесечие. Данните на агенцията сочат още, че средната обща цена на закупените апартаменти в София за периода юли – септември е 66 500 евро.

За разлика от предходното тримесечие през третото най-много сделки са сключени с двустайни апартаменти. По данни на Bulgarian Properties те са съставлявали около 60% от продадените имоти. "Прави впечатление, че търсенето и запитванията на купувачите са насочени основно към тристайни апартаменти, но до реални сделки през изминалите месеци се е стигало по-често с по-малки жилища на цени между 40 000 и 60 000 евро", посочва изпълнителният директор на агенцията Полина Стойкова.

Според нея в условията на стабилен пазар банките все повече се конкурират помежду си и предлагат изгодни условия за жилищни кредити – от една страна, с по-ниски лихвени проценти, които вече са твърдо под 6%, а от друга – с подобрени срокове и условия за кандидатстване.

В центъра на търсенето

Най-търсените жилища са тухлените, разположени между втория и четвъртия етаж, коментират консултантите. Средната площ на закупените апартаменти е 80 кв.м. През изминалите месеци купувачите по-често са се спирали на имоти с отопление на електричество – над 60% от закупените жилища, а останалите са на ТЕЦ.

Най-търсени са имотите в централната и южната част на града. Силен интерес има и към в кварталите, разположени в полите на Витоша и в "Младост". Най-скъпо за поредно тримесечие се продават имотите в центъра и в "Лозенец" - на около 1100-1200 евро/кв.м.

Вижте всички наши имоти в София за продажба и под наем

  прочети повече статии

Сподели
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване